Pionii lui Putin. Lukoil, greu de scos din România

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 11.05.2018 - 22:19
Vagit Alekperov, omul din  spatele Lukoil, este chemat des la ordine la Kremlin
Vagit Alekperov, omul din spatele Lukoil, este chemat des la ordine la Kremlin

De 25 de ani, miliardarul rus Vagit Alekperov conduce gigantul Lukoil din biroul său de la Moscova. Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite ale Americii l-a inclus pe lista neagră a oligarhilor care fac parte din cercul de apropiați ai președintelui Vladimir Putin.

SHARE

În România, firmele din grupul Lukoil au fost acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii români susțin că rușii au sifonat în jur de două miliarde de euro, bani care au fost plimbați prin mai multe state din Europa. Astfel, profitul a ajuns în conturile unor companii off shore pentru a evita plata impozitelor. 

Evaziune și spălare de bani

Grupul Lukoil deține zeci de companii în 39 de state din Europa, Asia, America și Africa. În România, a intrat în anul 1998, când a cumpărat 51% din rafinăria Petrotel, de la Fondul Proprietății de Stat. Statul român a primit atunci peste 16,5 milioane de dolari pentru pachetul majoritar de acțiuni. 

Rafinăria Petrotel nu a fost cumpărată direct de firma mamă din Rusia, ci prin intermediul unei subsidiare din Londra. În prezent, Lukoil România este deținută de Lukoil Europe Holdings, din Olanda, și Lukoil International Gmbh, din Austria. În 2014, procurorii români au anunțat că șase companii din cadrul Lukoil România sunt acuzate de evaziune și spălare de bani. Paguba: 230 milioane euro. Un an mai târziu, rușii de la Petrotel Lukoil au fost acuzați că au spălat aproximativ două miliarde de euro, printr-un circuit financiar în care au fost implicate mai multe societăți din grupul rusesc. De exemplu, Petrotel Lukoil importa țiței din Kazahstan. „Pe circuitul economic al operaţiunii de import ţiţei, de regulă de origine din Republica Kazahstan (…), se interpun şi alte societăţi pe lanțul de tranzacționare, din țări membre UE, având ca efect cert achiziţionarea de către SC Petrotel Lukoil SA a ţiţeiul provenit din import la preţuri mai mari“, se menționează în rechizitoriu. 

Pe lista neagră

Afacerea Lukoil din România este condusă de moldoveanul Victor Jumbei. Însă Consiliul de Administrație al gigantului rus este compus din 11 membri. În fruntea acestora se află acționarul majoritar Vagit Alekperov. La începutul anilor ’90, a fost deputat și ministru adjunct, responsabil cu industria de petrol și gaze a URSS. În 1991, a preluat trei câmpuri petroliere controlate de minister și a înființat Lukoil. Numele luiAlekperov apare pe lista neagră a oligarhilor aflați sub cupola Kremlinului. Lista a fost făcută publică de Departamentul Trezoreriei din SUA. 

Responsabil cu strategia de dezvoltare și investițiile din Lukoil este Igor Ivanov, fost ministru de Externe al Rusiei în perioada 1998-2004. Ulterior, președintele Vladimir Putin l-a numit pe funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.  

Un alt membru important al Consiliului de Administrație este Roger Mun­nings, președintele camerei de comerț Rusia – Marea Britanie și fost președinte al KPMG Rusia în perioada 1998-2008. Alături de ei se află și Richard Matzke, fost vicepreședinte Chevron și membru în camera de comerț SUA-Rusia. 

Procedură complicată

Faptul că Vagit Alekperov a fost inclus pe lista neagră a Washingtonului nu înseamnă că va fi supus unor sancțiuni, dar aruncă o umbră asupra riscurilor viitoare. „Băncile cer informații suplimentare. Procedura va fi mai complicată ... Aceste liste sunt rele“, a declarat Alekperov reporterilor prezenți la o conferință. Tot el a mai spus că Lukoil lucrează pe piața mondială, dar partenerii de afaceri vor fi mai atenți în relațiile comerciale. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te