Pionii lui Putin. GazprOMV, acționar majoritar al Petrom

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 11.05.2018 - 22:18

Interesele strategice ruso-austriece se învârt în jurul companiei Petrom, controlată de grupul austriac OMV. Serviciile secrete românești aveau informații conform cărora grupul OMV își putea vinde oricând acțiunile de la Petrom către companiile rusești.

SHARE

 Acest detaliu apare într-o cablogramă Wikileaks, din 2006. Atunci, Claudiu Săftoiu, în calitate de șef al Serviciului de Informații Externe, îl informa pe Robert Mueller, directorul FBI, că „o altă companie petrolieră, OMV, își poate vinde participația la OMV-Petrom către companiile rusești“.

Acord cu OMV

Trei ani mai târziu, grupul austriac OMV a fost acuzat public că reprezintă o acoperire pentru interesele rusești. 

Acuzația a fost lansată de președintele executiv al MOL, Zsolt Hernadi, în fața Comisiei de relații externe a Parlamentului ungar. Declarația a fost făcută în contextul în care OMV vânduse 21% din acțiunile MOL către rușii de la Surgutneftegaz, o companie controlată de miliardarul Vladimir Bogdanov, aflat pe lista neagră de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii. 

Cooperarea OMV cu Rusia datează din 1968. Atunci a devenit prima companie europeană care a încheiat un acord de furnizare a gazelor naturale. Prin această mișcare de pionierat s-a evitat un deficit de aprovizionare pe piața de energie în plină expansiune a Europei și s-a oferit un model pentru mai multe acorduri similare cu companiile occidentale, susțin austriecii pe site-ul OMV.  

În plus, OMV are un parteneriat strategic cu Gazprom, o altă firmă aflată pe lista de sancțiuni a Casei Albe. Cele două companii au semnat un acord prin care cantitatea de gaze rusești livrate către Austria va crește la 150 de miliarde de metri cubi până în 2027. În plus, OMV și  Gazprom sunt legate și de Hub-ul  de gaz Baumgarten (Central European Gas Hub), cel mai important terminal pentru gazul venit din Rusia și Norvegia. 

„Yuzhno Russkoye“

Tot pe filieră rusească, OMV a preluat o cotă de aproximativ 25% din câmpul de gaze naturale
„Yuzhno Russkoye“, situat în Siberia de Vest, de la Uniper SE. Câmpul Yuzhno Russkoye este unul dintre cele mai mari câmpuri de gaz din Rusia, situate în regiunea Yamal-Nenets. Producția curentă a câmpului ajunge la 25 de miliarde metri cubi pe an. Licența va expira la sfârșitul anului 2043. Gazul din câmp este resursa-cheie
 pentru conducta Nord Stream care alimentează direct Germania cu gazul rusesc. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.