Milionarul rus Igor Borovikov controlează grupul de firme Softline de la Moscova. La nivel internațional, este partener de afaceri cu mari companii IT din Rusia, SUA și China. Grupul Softline a raportat venituri de peste un miliard de dolari americani la nivel global, în anul 2016. În România, rușii au avut o cifră de afaceri de aproximativ zece milioane lei și pierderi de 2,7 milioane lei.
Rusul, moldoveanul și off-shore-urile
În 2010, Softline International Moscova a înființat o societate cu același nume la București împreună cu Axion Holding, off-shore din Cipru. În 2015, Axion a pus bazele firmei Softline Corporate Solutions SRL din București. Firmele sunt administrate de Victor Margină, cetățean moldovean.
Acesta a declarat, pentru Newsweek România, că toate societățile Softline sunt deținute în mod direct sau indirect de către off-shore: „Axion unește activele, pregătește rapoarte pentru întregul grup de companii. În ceea ce privește jurisdicțiile, poate fi oricare, la alegerea acționarilor. Pentru Softline, a fost convenabil să fie plasat Axion în Cipru. (…) Jurisdicția statului Cipru nu prezintă niciunul dintre semnele jurisdicției off-shore.“
Tehnică de calcul de la o firmă rusească
Cele două firme din România ale lui Borovikov au semnat peste 200 de contracte publice a căror valoare se învârte în jurul sumei de șase milioane euro. De exemplu, Softline International a semnat nu mai puțin de 95 de contracte publice, a căror valoare cumulată este de aproximativ 5,4 milioane de euro. Cel mai mare contract a fost semnat cu Consiliul Județean Suceava, care a plătit 1,48 milioane euro din fonduri europene pentru dotările proiectului „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III“.
Serviciul Român de Informații, prin Unitatea Militară 0929, a implementat proiectul „Sistemul Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes Național Împotriva Amenințărilor Provenite din Spațiul Cibernetic“, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. În cadrul acestui proiect, Softline International a furnizat softuri pentru gestionarea vulnerabilităților rețelei în valoare 209.000 euro. La depunerea ofertei, Softline International a menționat că este susținută de CJSC Softline Trade, o societate pe acțiuni de tip închis din Federația Rusă, cu sediul în Moscova.
Ulterior, SRI a mai plătit în jur de 110.000 euro pentru o aplicație de whitelistare fișiere, tot din bani europeni. Unitatea Militară 0929 a mai atribuit alte două contracte, în valoare de 50.000 euro, firmei Softline International. O altă unitate a SRI, Institutul pentru Tehnologii Avansate, a cumpărat tehnică de calcul de la firma rusească.
Softline International a livrat servere de aproximativ 100.000 euro și pentru Institutul Național de Cercetare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, implicat în construcția laserului de la Măgurele.
Armata a contractat, apoi a refuzat
Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii (CCI) este o unitate militară din Ministerul Apărării Naționale care gestionează sistemele de comunicații și informatică destinate asigurării serviciilor de date, voce și imagine necesare executării comenzii și controlului structurilor din teren. În 2016, Softline Corporate Solutions a semnat trei acorduri cadru cu CCI, prin care se obliga să livreze mai multe tipuri de computere a căror valoare a fost stabilită la 2,4 milioane lei.
Șeful Comandamentului, generalul maior Valentin Becheru, a spus pentru Newsweek România că afacerea a picat: „Acordurile cadru atribuite prin anunțul 172516/04.10.2016 în SEAP au fost reziliate în 2016. Nu s-au achiziționat stații de lucru de la furnizorul Softline Corporate Solutions“. Reprezentantul companiei Softline, Victor Margină, a refuzat să arate care au fost motivele pentru care au fost reziliate contractele cu Armata și nici ce softuri și programe a livrat către SRI.
De la „prietenii lui Putin“, la Sputnik
Imperiul Softline este condus de un Consiliu de Administrație din care fac parte Igor Borovikov, Dennis Fulling și Oleg Jelesko. Borovikov este și membru în Consiliului Director și șeful Comitetului IT al organizației OPORA Rusia, conduse de către Alexander Kalinin, unul dintre cei 39 de „prieteni ai președintelui“ (grup de inițiativă care l-a nominalizat pe Putin pentru cel de‑al patrulea mandat de președinte al Rusiei).
Partenerii lui Borovikov, Fulling și Jelesko, au lucrat pentru americanul de origine rusă Boris Jordan, fost director executiv la Gazprom Media, care acum controlează rețeaua de televiziune NTV și grupul Sputnik.
Sebastian Ghiță, dator lui Borovikov
Fostul deputat Sebastian Ghiță este conectat prin legături mai mult sau mai puțin discrete la sfera de influență a Kremlinului. Una dintre firmele controlate prin interpuși de Ghiță, Asesoft Tehnologies, are o datorie de 244.000 lei la firma Softline International din București. Informația apare în „Buletinul insolvenței“, care publică documente ale companiilor aflate în insolvență sau faliment. Practic, societatea controlată de ruși a prestat pentru firma lui Ghiță, dar nu și-a încasat suma cuvenită. În plus, mai mulți angajați de la firmele lui Ghiță au ajuns să lucreze pentru Softline.