România sărbătorește Ziua Victoriei pe 9 mai, la fel ca Rusia, o reminiscență a perioadei comuniste. Asta, în timp ce toate statele aliate occidentale din Al Doilea Război Mondial o fac cu o zi mai devreme, pe 8 mai. Dar de ce există două date diferite pentru același eveniment?
Crimeea, „cuiul lui Pepelea” între Ucraina și Rusia. a fost ocupată ilegal de forțele Moscovei, în 2014. Acum se află în centrul planului de pace propus de SUA pentru încetarea războiului din regiune. Crimeea a avut în Ștefan cel Mare ultimul apărător creștin contra otomanilor.
Declarația de independență din 1964 a lui Dej a însemnat un moment important în detașarea României de apăsarea sufocantă a politicii URSS, liderul țărilor din așa-numitul „lagăr socialist”. Pe 15 aprilie se împlinesc 61 de ani de la Plenara CC al PMR care a adoptat documentul.
Bătălia secretă dintre extratereștri și militari sovietici a avut loc în 1989 sau 1990, în apropierea unei unități a armatei URSS amplasată în Siberia. Rapoartele despre incidentul terifiant au fost declasificate de CIA mulți ani mai târziu, după destrămarea Uniunii Sovietice.
Putin, gest cu încărcătură istorică: monede sovietice din familie, topite pentru un monument. Anunțul a fost făcut marți de Kremlin. Monedele au fost predate înotătorului paralimpic belarus Alexei Talai. Trimiterea s-a făcut prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului.