Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia. Unde se afla? Tragedia aeriană ce i-a pecetluit soarta

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.05.2025 - 08:00
Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia - Foto: Profimedia Images
Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia - Foto: Profimedia Images
Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia
Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia
Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia
Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia

Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia, trebuia să fie o localitate-model a utopiei comuniste. Situată dincolo de Cercul Polar, așezarea a fost cândva un centru minier prosper, cu sute de angajați și familiile lor. Dar totul a luat sfârșit după un tragic accident de avion.

SHARE

Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia. Timp de decenii, orașul Pyramiden din arhipelagul norvegian Svalbard a fost considerat un model de societate sovietică - până când un accident tragic i-a determinat pe locuitorii săi să abandoneze această fostă utopie, lăsând-o înghețată în timp.

Orașul-fantomă sovietic, abandonat de Rusia. Unde se afla? Tragedia aeriană ce i-a pecetluit soarta

Într-o insulă norvegiană izolată din interiorul Cercului Polar Arctic se află Pyramiden, un oraș minier abandonat care a angajat cândva sute de oameni din Uniunea Sovietică.

În perioada sa de glorie din timpul Războiului Rece, în această așezare locuiau peste 1.000 de oameni care încercau să trăiască cinstit într-unul dintre cele mai neospitaliere medii de pe Pământ.

Arhipelagul arctic Svalbard se află la peste 800 km nord de Norvegia continentală și la aproximativ 800 km sud de Polul Nord.

Citește și: Orașul unde moartea e interzisă. Care este motivul? Ce se întâmplă cu cei care sunt grav bolnavi?

În ciuda condițiilor total neprielnice, foștii locuitori afirmă că orașul a fost vârful vieții sovietice, oferind o serie de facilități precum o piscină interioară, un cinematograf și o cafenea ornamentată.

Timp de decenii, Pyramiden a funcționat ca un fel de utopie sovietică - până când un accident de avion fatal și o serie de probleme economice i-au determinat pe locuitorii săi să îl părăsească brusc, lăsându-l încremenit în timp.

Orașul Pyramiden a fost abandonat total în 1998, după 70 de ani de existență ca localitate-model pentru utopia comunistă sovietică - Foto: Profimedia Images

În 1920, Tratatul Svalbard a acordat Norvegiei suveranitatea asupra insulelor, dar a acordat și drepturi miniere semnatarilor săi, inclusiv Uniunii Sovietice.

Câțiva ani mai târziu, în 1927, Uniunea Sovietică a cumpărat orașul Pyramiden din Svalbard, numit astfel după muntele în formă de piramidă care domina orașul.

Citește și: Ce este „Buncărul Apocalipsei”, locul care va salva omenirea? Cum e implicată România în proiect?

Compania sovietică de cărbune Trust Arktikugol a început să construiască mine de cărbune în apropierea așezării, trimițând mineri ruși și ucraineni pentru a lucra acolo.

Până în anii 1950, orașul s-a transformat dintr-un pustiu arctic dezolant într-un model idealizat al culturii sovietice.

Orașul găzduia sute de mineri și familiile acestora

Pentru a găzdui sutele de mineri care inundau orașul, precum și familiile acestora, URSS a alocat o sumă considerabilă de bani pentru dezvoltarea Pyramiden.

Orașul a construit zeci de structuri ultramoderne în stil sovietic, inclusiv un spital, un centru de recreere, sere, un cimitir, o cafenea și un loc de băut foarte iubit, făcut din mii de sticle, numit „Casa cu sticle”.

Existau, de asemenea, cămine repartizate, fiecare cu propria poreclă. „Londra” era sala bărbaților necăsătoriți. „Paris” era pentru femeile necăsătorite. „Hotel” era locul unde stăteau lucrătorii pe termen scurt, iar «Crazy House» era pentru familiile cu copii mici.

În centrul vieții orașului se afla un mare centru de recreere numit Palatul Cultural, care adăpostea un teren de baschet, o piscină încălzită, o sală de muzică, un cinematograf și o bibliotecă.

De-a lungul istoriei orașului, bărcile și avioanele au transportat sute de filme sovietice pe insulă, multe dintre ele rămânând acolo și astăzi.

Citește și: Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București. E mai mare ca orice județ din România

„Copiii din orașul din apropiere, Longyearbyen, obișnuiau să meargă acolo pentru a folosi piscina. A fost destul de impresionantă la vremea ei”, a declarat Steve Coulson, un ecologist arctic de la Centrul Universitar din Svalbard, pentru Smithsonian, în 2014.

Inutil să spunem că munca la Pyramiden era foarte dorită. Persoanele care erau suficient de norocoase să își găsească un loc de muncă acolo se bucurau adesea de o calitate a vieții mult mai bună decât cea de acasă.

„Era menit să fie o societate sovietică ideal. Era un oraș în care orice străin putea veni fără viză, așa că a servit drept expoziție a celor mai bune lucruri din Uniunea Sovietică”, a adăugat a Coulson.

Rămășițele avionului prăbușit în 1996, tragedie soldată cu 141 de morți - Foto: Governor of Svalbard

Timp de aproape 70 de ani, locuitorii din Pyramiden s-au bucurat de tot luxul oferit de oraș - până când un incident tragic a dat o lovitură devastatoare comunității.

Pe 29 august 1996, un avion închiriat de Trust Arktikugol a decolat din Moscova și s-a îndreptat spre insulele Svalbard. Majoritatea pasagerilor erau locuitori ai Pyramiden.

Zborul a decolat cu succes și a început să își pregătească coborârea în Svalbard, însă o eroare critică de comunicare a pecetluit soarta avionului.

Potrivit Life In Norway, echipajul avionului a vorbit cu controlul traficului aerian înainte de aterizare, dar nu a reușit să comunice clar, deoarece vorbeau foarte puțin engleza. În consecință, au deviat din greșeală cursul avionului, care a intrat în muntele Operafjellet.

Prăbușirea a ucis toți cei 141 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord. Iar pentru un oraș atât de mic precum Pyramiden, impactul a fost enorm.

Comunitatea nu și-a revenit niciodată complet din tragedie. Pyramiden nu a mai fost un far al vieții sovietice idealizate.

Citește și: Care este cel mai mic oraș din lume? „Concurentul” din România are de 45 de ori mai mulți locuitori

În schimb, un sentiment de groază și durere a pătruns în fiecare cameră care odinioară răsuna de râsete, în timp ce locuitorii își plângeau vecinii și membrii familiei.

Ca și cum accidentul aviatic nu ar fi fost suficient, problemele economice au degradat și mai mult moralul comunității.

„Prăbușirea a dus la o mare depresie a companiei și a forței de muncă. A contribuit la decizia de a închide una dintre așezări”, a declarat Vadim Prudnikov, profesor la Universitatea din Ufa, Rusia, care a lucrat cândva ca ghid la Pyramiden.

Exploatarea cărbunelui în Pyramiden producea profituri uriașe. Între timp, salariile minerilor au început să scadă, iar Rusia n-a mai subvenționat dezvoltarea orașului.

Hein Bjerck, arheolog la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, a declarat pentru Smithsonian că profiturile scăzute au contribuit la abandonarea Pyramiden.

„Ei au explicat în aceste întâlniri la care am luat parte în '97 că, pentru a continua mineritul, ar trebui să facă investiții mari pentru a ajunge la noi straturi de cărbune care erau mai adânci în munte.

Dar întreaga economie - și guvernul rus - era mult mai instabilă, iar ei nu au vrut să facă investiția.”, a spus Bjerck.

În cele din urmă, Trust Arktikugol a decis să închidă exploatarea minieră de cărbune a Pyramiden.

La mai puțin de doi ani de la prăbușirea avionului, ultimul transport de cărbune a părăsit orașul, împreună cu locuitorii rămași. Până în octombrie 1998, Pyramiden a devenit un oraș fantomă.

Astăzi, orașul este în mare parte abandonat, cu excepția câtorva îngrijitori și ghizi care operează acest muzeu viu în lunile de vară, precum și a vulpilor, urșilor polari și a altor animale sălbatice care cutreieră ruinele sale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te