miercuri 03 decembrie
EUR 5.0910 USD 4.3656
Abonează-te
Newsweek România

Care sunt cei mai sănătoși 3 pești de mâncat? Din supermarket costă 7 lei suta de grame

Data publicării: 03.12.2025 • 19:30
Pești - Foto: Freepik
Pești - Foto: Freepik
Femeie servind pești - Foto: Freepik
Femeie servind pești - Foto: Freepik

Peștele este considerat de ani de zile unul dintre cele mai sănătoase alimente. Cu toate acestea, nu toate tipurile de pește au aceeași valoare.

Deși somonul este extrem de popular, se pare că există un pește care îl depășește în multe privințe. Vorbim despre macrou atlantic.

Citește și: Focar de hepatita A. În Dolj au fost cumpărate sute de doze de vaccin antihepatic

 Acesta a ocupat primul loc într-un clasament creat de un dietetician renumit. Macroul atlantic e 8 lei suta de grame la supermarket.

Somonul sălbatic și heringul au ocupat următoarele locuri.

Dr. Bartek Kulczyński este om de știință, dietetician, tehnolog alimentar și nutriționist. Lucrează la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznań și are un profil extrem de popular pe rețelele de socializare.

Într-unul dintre videoclipurile sale, el a dezvăluit clasamentul celor mai sănătoși pești pe care îi putem include în dieta noastră zilnică. 

Citește și: Cele 5 alimente din bucătărie care îi scapă pe PENSIONARI de părul alb. Conține vitamina A

Cel mai sănătos pește — macrou atlantic, apoi somonul

Macrou atlantic ocupă primul loc în clasamentul celor mai sănătoși pești întocmit de dr. Bartosz Kulczyński. După cum subliniază expertul, este esențial să alegem macrou atlantic în locul macrou regal, deoarece acestea diferă în ceea ce privește nivelurile de contaminare.

„Macrou atlantic conține cea mai mare cantitate de acizi grași omega-3 dintre toate peștele. În 100 g de pește, adică o porție standard, se găsesc până la 2,3 grame de omega-3, sau 2300 mg”, explică nutriționistul.

Dar asta nu este tot. Macrou atlantic furnizează, de asemenea, cantități mari de seleniu (45 µg, sau micrograme), care joacă un rol cheie în funcționarea tiroidei, afectează starea de spirit, fertilitatea masculină și sănătatea generală.

O deficiență a acestui element poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi hipotiroidismul sau slăbiciunea. Macrou este, de asemenea, bogat în fier (1,6 mg), potasiu (324 mg) și magneziu (76 mg) și conține vitamine B, cum ar fi B12 și B3.

Este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine complete și ușor digerabile (18,5 g), care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Citește și: Băutura răcoritoare care te ajută să slăbești. O faci acasă doar din trei ingrediente

Următoarele pe podium: somonul sălbatic și heringul

Pe locul al doilea în clasament se află somonul sălbatic, care este, de asemenea, o alegere excelentă pentru persoanele preocupate de sănătate. „Conține doar puțin mai puțini acizi grași omega-3 decât macrou atlantic, respectiv 2000 miligrame (2 g)”, spune dr. Kulczyński. Conținutul de seleniu (24 µg) și fier (0,3 mg) este mai mic decât în macrou, dar aceste valori sunt totuși benefice pentru sănătate.

Somonul se distinge prin conținutul ridicat de colină (100 g conțin până la 85 mg, ceea ce acoperă 16% din necesarul zilnic). 

Colina îmbunătățește funcția creierului, încetinește îmbătrânirea acestuia și îmbunătățește memoria. De asemenea, are un efect pozitiv asupra funcției hepatice, protejând-o de steatoză și fibroză”, explică expertul. Ea adaugă: „De asemenea, este foarte important faptul că colina scade nivelul de homocisteină, deoarece concentrațiile ridicate ale acestei substanțe afectează vasele de sânge și contribuie la dezvoltarea bolilor neurodegenerative, inclusiv a bolii Alzheimer.

Femeie servind pești - Foto: Freepik
Femeie servind pești - Foto: Freepik

Heringul, al treile pește la masa sănătății

Heringul ocupă locul al treilea în clasamentul dr. Kulczyński. „În opinia mea, este mai bine să alegi heringul atlantic decât heringul baltic. Cu toate acestea, chiar și acesta din urmă, consumat din când în când, nu este o alegere rea”, notează dieteticianul.

După cum explică el, conținutul de omega-3 din acest pește este mai mic decât în macrou sau somon, fiind de 1600 mg. Potrivit dr. Kulczyński, avantajul heringului este conținutul său foarte ridicat de vitamina B12 — conține până la 13,5 µg la 100 g, ceea ce este mult mai mult decât cele două pești menționați anterior.

Ce pește ar trebui evitat?

Experții recomandă consumul de pește de 2-3 ori pe săptămână.

Cu toate acestea, merită să rețineți că nu toate tipurile de pește sunt sigure pentru sănătate. Unele specii pot conține contaminanți nocivi, cum ar fi mercurul. Potrivit dr. Bartosz Kulczyński, peștii care ar trebui evitați din cauza conținutului ridicat de mercur sau alți compuși toxici includ macrou, pește-spadă, ton cu ochi mari, rechin și pește-cap-plat.

Atunci când alegi peștele, merită să iei în considerare nu numai gustul, ci mai ales valoarea nutrițională și conținutul redus de toxine. Macrou atlantic, somonul sălbatic și heringul sunt alegeri excelente care ar trebui să devină o parte obișnuită a unei diete sănătoase.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră