Mișcarea sindicală în Vest: Alegeri democratice, cotizații și de 50 de ori mai mici pentru dascăli

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.06.2023 - 21:46
Marius Nistor și Simion Hnăncescu - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Sindicatele din educație funcționează în mod democratic în Occident, unde liderii sunt aleși prin vot deschis, iar cotizația este simbolică la început. În România, avem lideri sindicali încremeniți în scaun de peste un deceniu.

SHARE

Sindicatele din Educație își aleg liderii în mod democratic în Occident, iar profesorii cotizează cu o sumă simbolică la începutul carierei. În România, Marius Nistor este președintele Federației Sindicatelor din Educație de 10 ani. CV-ul este AICI

Simion Hăncescu este președintele FSLI de 13 ani, adică din 2010. Cv-ul lui oficial este AICI

Lucrurile arată mult mai democratic în Occident, potrivit unei analize a Newsweek România. Am luat ca exemplu National Education Union (NEU), cel mai mare sindicat britanic din educație.

Hăncescu și Nistor, de 10 ani lideri sindicali. În UK, schimbare la 6 ani

NEU a fost înființat în 2017, în urma fuziunii dintre National Union of Teachers (NUT) și Association of Teachers and Lecturers (ATL). Are peste 510.000 de membri.

„În calitate de cel mai mare sindicat din domeniul educației, avem o voce puternică și am fost eficienți în obținerea de îmbunătățiri ale condițiilor de muncă ale membrilor noștri și în modelarea unui sistem de educație care funcționează pentru toți”, se arată în prezentare. Deși funcționează de numai 6 ani, conducerea sindicatului s-a schimbat prin alegeri democratice.

Kevin Courtney și Mary Bousted au condus NEU, iar din martie există un nou președinte. Daniele Kelebe a primit de două ori mai multe voturi decât Niamh Sweeney. Votul s-a desfășurat în urma unei campanii electrorale care a durat o lună de zile și în care cei doi contracandidați și-au expus viziunea. Detalii AICI și AICI

Citește și: EXCLUSIV Sindicatele nu au fonduri pentru plata profesorilor aflați în grevă. Cotizați prea puțin

Cum cotizează profesorii în România

Potrivit legii nr 62/2011, cotizaţia plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal. În cazul profesorilor, aceștia cotizează la sindicat cu un procent lunar de 0,5% - 1% din salariu.

Newsweek România a arătat că un cadru didactic cu o vechime medie de 5 ani câștigă 3.600 de lei net. Ar rezulta că, anual, acesta plătește sindicatului 430 de lei.

Un profesor debutant câștigă 2.600 lei net, deci ar plăti o taxă anuală de 312 lei. Cotizația se reține direct din salariu.

Cum cotizează profesorii în Marea Britanie

În Marea Britanie, cotizația este plătită în funcție de vechimea profesorului și de rolul pe care vrea să îl joace în cadrul organizației.

„În primul an după calificare, profesorii aflați la începutul carierei au dreptul de a deveni membri pentru doar 1 liră. Oferta de 1 liră este disponibilă pentru profesorii aflați în primul an după calificare. Cotizația de 1 £ se plătește prin debit direct și vă oferă calitatea de membru cu drepturi depline al sindicatului pentru un an, de la 1 septembrie la 31 august.

În al doilea an de activitate didactică veți plăti doar o treime din cotizația națională anuală completă pentru profesori și conferențiari.  În al treilea an veți primi o reducere de 17% din cotizația națională anuală completă pentru profesori și lectori.  

De asemenea, puteți eșalona costul abonamentului în 10 rate lunare prin debitare directă, care sunt încasate în mod normal între 1 octombrie și 1 iulie”, potrivit statutului.

Taxă, în funcție de implicare

Astfel, un profesor debutant în Marea Britanie plătește, anual, o cotizație de 6 lei. În România, plătește o taxă de 312 lei.

Taxele sindicale sunt plătite în Marea Britanie în funcție de gradul de implicare în mișcarea sindicală. Un simplu membru de sindicat plătește anual 20 de lire, adică 120 de lei. Cea mai mare taxă „leadership” este de 1.200 de lei.

Un profesor cu 30 de ani vechime, în România primește un salariu de 5.000 lei net. El va plăti o taxă de 600 de lei pe an către sindicate.

Când facem comparații trebuie să ținem cont de nivelul de salarizare. În timp ce în Marea Britanie, salariul unui profesor se situează între 2.300 și 3.000 euro, în România vorbim de salarii între 550 euro și cel mult 1.000 euro.

Cum sunt plătiți liderii sindicali

Newsweek România a scris că liderii sidicali Simion Hăncescu și Marius Nistor au mai multe venituri, nu doar cel de sindicalist. Ei sunt plătiți ca profesori deși nu trec pe la școală, dar și ca membri ai Consiliului Economic și Social.

Simion Hăncescu câștigă 5.000 de euro pe lună, în total 60.000 euro pe an.

Citește și: 5.000€/ lună câștigă sindicalistul Hăncescu, creștere cu 25% într-un an. Pact imoral cu M. Educației

Marius Nistor câștigă 4.000 euro pe lună, aproape 50.000 euro pe an.

Citește și: 21.000 lei / lună pentru Marius Nistor din 6 venituri. Câștigă de 4 ori mai mult decât un profesor

Conducerea sindicatului din Marea Britanie este remunerată cu suma de 223.000 lire pe an, în jur de 240.000 de euro. Dar aici vorbim de toți cei care fac parte din secretariatele sindicatelor, consilieri, experți. Potrivit unor surse, președintele Daniel Kelebe ar primi în jur de 85.000 de lire pe an, adică 90.000 de euro. Detalii AICI

Secretarul general al sindicatului NEU, Kelebe câștigă o dată și jumătate mai mult decât Hăncescu în condițiile în care în Marea Britanie profesorii au un salariu și de 4 ori mai mult decât în România. În timp ce Kelebe conduce un sindicat cu peste 500.000 de membri, Hăncescu are în subordine în jur de 150.000 de mebri.

Salariile sindicaliștilor din Franța sunt mult mai mici. Liderii sindicali câștigă între 3.000 și 6.000 de euro.

Concluzie: Avantaj Hăncescu pe toate fronturile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te