EXCLUSIV Sindicatele nu au fonduri pentru plata profesorilor aflați în grevă. Cotizați prea puțin

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.12.2021 - 13:06
EXCLUSIV Sindicatele nu au fonduri pentru plata profesorilor aflați în greva. Cotizati prea puțin / Inquam Photo

„Fondul de grevă”, din care ar fi putut fi plătiți profesorii care protestează, nu există. Liderii sindicali spun că nu le ajung banii strânși din cotizațiile profesorilor pentru a constitui acest fond.

SHARE

Profesorii par dispuși să intre în grevă în 10 ianuarie, după ce guvernul a decis o creștere nesemnificativă a veniturilor angajaților din educație.

La finalul anului, timp de trei zile, cele trei mari sindicate din educație au protestat în stradă. Ulterior, au trimis un chestionat membrilor de sindicat pentru a-i întreba dacă sunt dispuși să intre în grevă generală începând cu data de 10 ianuarie.

Citește și: Grevă generală pe 10 ianuarie dacă profesorii acceptă să nu își ia salariile când nu sunt la ore

Sindicatele nu au fonduri pentru plata profesorilor aflați în greva. Cotizati prea puțin

În chestionar s-a strecurat o întrebare care, la prima vedere, pare ciudat formulată:

„Având în vedere deciziile Guvernului, sunteți de acord cu declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022? ATENȚIE! Trebuie să țineți cont că pe perioada grevei generale nu veți primi salariu!”

De ce a fost nevoie de o astfel de precizare ? Pentru ca nu cumva profesorii să ridice pretenția să fie plătiți din fondurile de grevă care ar fi trebuit constituite de sindicate.

„Din ce știu eu fiecare organizație județeană trebuie să aibă (prin buget) fond de grevă, ceea ce nu cred că au făcut”, a sesizat un profesor care s-a pensionat în anul 2018.

O altă profesoară a completat: „Foarte bine amintit, fondul de greva.”

Citește și: Trei zile de proteste ale profesorilor: Salariile vor crește cu 60 de lei, nu cu 400. Inacceptabil.

Hăncescu: Cotizați prea puțin

Newsweek România a vorbit cu liderii sindicali care s-au arătat indignați de pretențiile profesorilor.

„Nu exista așa ceva, un fond de grevă. Sindicatele din alte țări au asemenea fonduri, asta pentru că plătesc cotizații consistente, care ajung și la 5% din salariu. La noi, unde majoritatea sindicatelor au 0,5 % din salariu, nu se pot constitui astfel de fonduri”, ne-a precizat Simion Hăncescu, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar.

Sindicatul se recomandă ca „cea mai mare federație din învățământ” și „reprezentăm 63% din numărul total al angajaților din educație.”

Citește și: EXCLUSIV Nu există teste COVID pentru ce-a de a doua testare a elevilor din săptămâna 3-10 ianuarie

  Un sindicat mai mic spune că e decizia fiecare filială din țară

„În unele locuri există, în altele nu. De regulă, fondul acesta este mic și nu poate acoperi plata salariilor în caz de grevă”, ne-au precizat reprezentanții Alma Mater. Alma Mater are câteva zeci de alte sindicate afiliate din toată țara.

Ce nu se poate în România, se face în străinătate: 60$ ziua de grevă

„În timpul adunării reprezentative anuale a Asociației Naționale pentru Educație  (NEA) din Minneapolis, delegații au votat pentru sprijinirea grevelor profesorilor și a altor proteste și au înființat un fond pentru a le susține… A doua rezoluție a fost puțin mai concretă: NEA va stabili o donație voluntară de membru de cel puțin 3 dolari. Donația ar crea un fond pentru a sprijini greve sau alte acțiuni… cum ar fi o oprire de scurtă durată a muncii…”, potrivit edweek.com

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.