Mai puțin de jumătate dintre elevii care intră în clasa întâi ajung să dea examenul de bacalaureat. Dintre aceștia nu puțini sunt cei care, după 12 ani în care au studiat limba română, iau note sub 5 la această materie obligatorie la bacalaureat.
Prezentat ca un succes, examenul de bacalaureat arată o Românie care a eșuat în încercarea de a-și păstra copiii în școli. Comparativ cu numărul elevilor înscriși pe clasa întâi în urmă cu 12 ani, sunt mai mulți elevi care nu au reușit să ia bacalaureatul.
Doar 84 de mii de tineri au promovat bacalaureatul, conform rezultatelor dinainte de contestații, după cum a anunțat Ministerul Educației
Numeroși elevi au fost trecuți prin liceu fără ca materia să se „prindă” de ei. Tinerii de la clase de matematică-fizică au reușit să ia note sub cinci exact la materia principală de studiu.
Timp de o săptămână specialiștii din Educație, profesori, părinți, ministrul Cîmpeanu au ținut să dezbată dacă elevii trebuie să fie premiați. Să primească, la final de an, coroniță. O pistă falsă de dezbatere: nu toți elevii au șanse egale la coroniță.