VIDEO Invadarea Taiwan-ului de către China, un cataclism economic. Industriile IT și auto, în colaps

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.06.2022 - 08:20
VIDEO Invadarea Taiwan-ului de către China, un cataclism economic. Industria IT și auto, în colaps / Profimedia

Partidul Comunist Chinez consideră Taiwan-ul teritoriu chinezesc, la fel cum Rusia vede Ucraina drept pâmânt rusesc. Dacă Beijingul va invada insula în cadrul unei „operațiuni speciale militare” pe modelul Moscovei, economiștii estimează un cataclism economic global.

SHARE

Președintele chinez Xi Jinping a conturat recent bazele legale pentru creșterea rolului militar al Chinei în țări străine. Ordinul lui Xi Jinping, care este și secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, și șeful armatei, va intra în vigoare săptămâna aceasta, scrie 19fortyfive.com.

Tehnic, autoritățile de la Beijing pot acum iniția invadarea unor teritorii străine spunând că operațiunile nu sunt un război, după modelul „patentat” de Vladimir Putin în Ucraina.

Citește și: Ce este radonul, substanța cancerigenă din clădiri pe care guvernul o „combate” cu 1.000.000 lei

Iar cotidianul de stat Global Times susține că „Armata Chineză de Eliberare a Poporului” dispune acum de cadrul legal „să apere suveranitatea națională a Chinei, securitatea și dezvoltarea intereselor”.

Invadarea Taiwan-ului de către China, un dezastru economic din cauza microcipurilor

Dacă China invadează Taiwan-ul, indiferent dacă China consideră sau nu operațiunea o invazie, aceasta ar putea avea un impact devastator asupra comerțului global.

John Deng, fost ministru al Economiei în Taiwan până în 2016 și principalul negociator comercial al Taiwan-ului, a avertizat că această mișcare va avea un impact mai mare asupra comerțului global decât invazia rusă a Ucrainei dintr-un motiv simplu: microcipurile.

În timp ce invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut costul carburanților, Statele Unite și mai multe țări NATO punând în aplicare sancțiuni împotriva energiei rusești, invazia Taiwan-ului ar putea agrava criza deja serioasă de semiconductori la nivel global.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Armata lui Putin, la fier vechi. Cimitirul tancurilor rusești din centrul Kievului

„Perturbarea lanțurilor internaționale de aprovizionare, perturbarea ordinii economice internaționale (...)  Ar fi o lipsă de aprovizionare la nivel”, a explicat Deng.

Taiwan-ul reprezintă în prezent 92% din capacitatea mondială de producție de semiconductori și, dacă China ar invada teritoriul suveran, acele unități de producție ar putea ajunge să fie distruse.

Iar lipsa globală de semiconductori afectează deja, practic, fiecare industrie din lume, de la cea auto, la cea IT&C și de electrocasnice.

China va „lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa

China va ”lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa, a declarat, recent, ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe, pe fondul creşterii tensiunilor între Beijing şi Washington cu privire la viitorul insulei.

Declaraţia oficialului chinez de rang înalt sună ca un răspuns la afirmaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care a denunţat activitatea militară ”provocatoare şi destabilizatoare” a Beijingului, lângă Taiwan, scrie Le Figaro.

Concursul verbal dintre cele două superputeri vine într-un context de tensiuni diplomatice puternice cu privire la insula autonomă şi democratică, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului său. Incursiunile fără precedent ale Forţelor Aeriene Chineze în zona de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului au crescut presiunea în ultimele luni.

”Vom lupta cu orice preţ şi vom lupta până la capăt. Aceasta este singura alegere posibilă pentru China”, a declarat Wei Fenghe, în cadrul forumului de securitate ”Shangri-La Dialogue” din Singapore.

”Cei care urmăresc independenţa Taiwanului cu scopul de a diviza China, cu siguranţă nu îşi vor atinge obiectivele. Nimeni nu ar trebui să subestimeze niciodată determinarea şi capacitatea Forţelor Armate Chineze de a-şi proteja integritatea teritorială”, a adăugat el.

Wei Fenghe a îndemnat Washingtonul ”să înceteze să denigreze şi să oprească China (...) să nu se mai amestece în afacerile interne ale Chinei şi să nu mai prejudicieze interesele Chinei”. Cu toate acestea, el a făcut apel la o relaţie ”stabilă” China-SUA, despre care a spus că este ”vitală pentru pacea mondială”.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wei Fenghe a declarat, în timpul unei întâlniri cu omologul său american în contextul forumului: ”Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita nicio clipă să declanşeze un război, indiferent de cost”.

Beijingul ar ”zdrobi în o mie de bucăţi” orice încercare de independenţă, a avertizat ministrul chinez al Apărării.

La rândul său, Lloyd Austin i-a spus lui Wei Fenghe că Beijingul ar trebui să ”se abţină” de la orice altă acţiune destabilizatoare în această regiune, potrivit Pentagonului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te