Criza din industria auto, generată în special de costurile electrificării și scumpirea materialelor, se adâncește continuu și nu poate ocoli România. Unul dintre cei mai mari producători globali de cablaje auto a decis să închidă una dintre cele 3 fabrici pe care le are în țară.
Criza bugetară a impus o soluție de avarie la Muzeul Județean Buzău. Astfel, instituția a trebuit să găsească fonduri suplimentare pe cont propriu, dat fiind că în actualul context financiar-economic n-a putut primi de la buget suma pe care o solicitase pentru anul 2025.
Criza din industria auto, generată în special de costurile electrificării și scumpirii materiilor prime, face o nouă victimă. Nissan a decis să închidă una dintre uzinele sale istorice din Japonia, care este activă din 1961 și în care lucrează acum circa 4.000 de angajați.
Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul pentru industrii, amână conectarea prosumatorilor și cere populației să își încarce mașinile electrice, etc. în afara orelor de vârf, pentru a evita blackout-uri, pene masive.
Cel mai mare producător de oţel din Germania, Thyssenkrupp, este în criză. Închide facilități, dă oameni afară până la 11.000 de angajați, reduce orele de lucru și plățile de bonusuri în încercarea de a se reorganiza și rezista.