Potrivit medicilor, radonul poate fi prezent în materialele de construcții și în apa potabilă, dar, în majoritatea cazurilor, acestea determină o expunere la radiații mai mică decât radonul din sol. Există un Plan naţional de acţiune la radon.
„În perioada 7-14 aprilie 2022, Ministerul Dezvoltării împreună cu Asocierea GPT Lora Services, Universitatea Babeș-Bolyai şi INCD Urcab, organizează 4 reuniuni de consultare cu stakeholderii relevanți cu privire la problematica radonului în clădiri. Scopul reuniunilor constă în fundamentarea termenilor de referință, a proiectelor de reglementări tehnice specifice privind metodele de prevenire a pătrunderii radonului pentru clădirile noi şi de remediere pentru reducerea nivelului de expunere la radon în clădiri existente, care vin în sprijinul implementării Planului național de acțiune la radon.
Citește și: VIDEO Două nave cu rachete de suprafață și trei submarine rusești, gata de atac în Marea Neagră
Principalele teme de discuție vizează metodologia de abordare a problematicii, sursele de documentare, modul de armonizare a măsurilor propuse în cadrul reglementărilor tehnice cu cerințele prevăzute de legislația națională și europeană în vigoare, precum şi alte aspecte conexe care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru toți utilizatorii, inclusiv din perspectiva asigurării calității aerului interior în clădiri”, potrivit unui anunț al Ministerului Dezvoltării. Sursa AICI
Proiectul apare pe pagina Ministerului Dezvoltării
Proiectul este AICI
Pentru a combate prezența acestei substanțe, Ministerul Dezvoltării intenținează să organizeze și o licitație menționată pe pagina oficială:
„Achiziționarea de servicii de expertiză (pe loturi) în cadrul proiectului SIPOCA 731, LOT 4. Servicii de expertiză pentru elaborarea termenilor de referință, a proiectelor de reglementări tehnice specifice pentru implementarea Planului național de acțiune la radon și promovării acestora, precum și asigurarea procesului de informare și diseminare.
Citește și: VIDEO România ar cumpăra trei submarine Scorpene de 70 metri lungime și jumătate de miliard euro
Valoarea contractului: 914.693 lei cu TVA inclus.” Contractul AICI
În 2018, Guvernul a publicat Hotărârea nr. 526/2018 pentru aprobarea Planului naţional de acţiune la radon Detalii AICI
„Se aprobă Planul naţional de acţiune la radon, denumit în continuare PNAR, prevăzut în anexa nr. 1.
(2) PNAR abordează riscurile pe termen lung rezultate din expunerile la radon în locuinţe, în clădirile cu acces public şi în locurile de muncă pentru orice sursă de pătrundere a radonului, fie că este vorba de sol, de materiale de construcţii sau de apă.
(3) PNAR se actualizează periodic, în funcţie de rezultatele implementării direcţiilor strategice de acţiune stabilite.
(4) Prima revizie a PNAR se va realiza la 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Printre Activităţile desfăşurate de instituţiile implicate pentru implementarea Planului naţional de acţiune la radon (PNAR) regăsim: elaborează, în colaborare cu alte instituţii din domeniu, metodologia de cartare şi de măsurare a radonului…
Elaborarea metodologiei de măsurare a concentraţiei de radon în interiorul clădirilor… Elaborarea şi încărcarea bazei de date naţionale cu valorile concentraţiilor radonului măsurate în interiorul clădirilor şi mediile anuale.”
Aceste lucruri se fac pentru „reducerea riscurilor de cancer pulmonar care pot fi atribuite expunerii la acţiunea radiaţiilor ionizante emise de radon în corelaţie cu riscurile pentru fumători şi nefumători”.
Ce este radonul? Ce tipuri de cancer poate provoca?
Radonul este un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Radonul face parte dintr-un lanț lung de descompunere radioactivă care începe cu uraniul, prezent în roci și în sol de când s-a format Pământul. Radonul nu poate fi perceput de oameni, întrucât este incolor și inodor, dar poate fi măsurat datorită radioactivității sale. Gazul radon este absorbit în interiorul locuințelor din sol. În unele locuințe se înregistrează concentrații mari de radon, în special în zonele cu o cantitate mai mare de uraniu natural în sol și în roci. De asemenea, radonul poate fi prezent în materialele de construcții și în apa potabilă, dar, în majoritatea cazurilor, acestea determină o expunere la radiații mai mică decât radonul din sol.
Deși radonul ca atare este un gaz, produsele sale de descompunere radioactivă nu sunt gaze, ele atașându-se de particule de praf din aer. Dacă inhalăm produse de descompunere, radiația pe care acestea o emit ne poate deteriora plămânii.
Expunerea la radon crește riscul de cancer pulmonar. Riscul suplimentar de expunere este proporțional cu concentrația de radon din aerul respirat și cu durata expunerii la radon.
Detalii AICI