VIDEO Tavascan, primul SUV coupé 100% electric al mărcii spaniole Cupra. E făcut tocmai în China

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 25.04.2023 - 00:39
Tavascan, primul SUV coupé 100% electric al mărcii spaniole Cupra. - Foto: Cupra
Tavascan, primul SUV coupé 100% electric al mărcii spaniole Cupra. - Foto: Cupra
Tavascan, primul SUV coupé 100% electric al mărcii spaniole Cupra. - Foto: Cupra

Lumea mașinilor electrice se îmbogățește cu Tavascan, primul SUV coupé 100% electric al mărcii spaniole Cupra, aflată sub umbrela Seat și a Grupului Volkswagen.

SHARE

Cu un design puternic și emoționant, Tavascan e „fratele” lui VW ID.5 și va fi fabricat în China.

Derivat direct din conceptul Tavascan prezentat la Frankfurt Motor Show în 2019, Cupra Tavascan este primul SUV coupé 100% electric al mărcii spaniole și „fratele” cu emoție stilistică și versiuni mai potente a Vokswagen-ului ID.5. 

„Călătoria mărcii spre electrificare este impulsul său irezistibil – este în esența a tot ceea ce facem. Cupra se transformă într-o marcă complet electrificată până în 2030. Există atât de multe mașini electrice pur raționale lansate pe piață. Dar Cupra este altfel (...)

În 2019 am avut o viziune de reinventare a electrificării: am dorit să demonstrăm că Tavascan nu este o mașină care se adaptează la schimbări, ci este un model care le generează. Poate că pe atunci era numai un vis. Acum, prin CUPRA Tavascan, visul nostru devine realitate”,  a declarat Wayne Griffiths, CEO Cupra.

Proiectat și dezvoltat în Barcelona, Cupra Tavascan va fi produs la fabrica Anhui a Grupului Volkswagen din China, un hub de inovație de ultimă generație pentru mobilitate electrică. 

Citește și: Cum trecem la mașini electrice: Plinul, în 3 ore la 60% din stații. Lipsesc pe drumurile secundare

Autonomie electrică de până la 550 de kilometri

Cupra Tavascan are o lungime de 4.644mm, o lățime de 1.861mm, o înălțime de 1.597mm și un ampatament de 2.766mm. Dimensiunile sale reprezintă echilibrul între nevoia de manevrabilitate și cerințele utilizării cotidiene, însă într-o formă ce impulsionează atractivitatea. 

Opțiunile de propulsie urmează exemplul coupé-ului VW, dar Tavascan va folosi noul și mai puternicul motor AP550. Asta înseamnă că specificația de top, Tavascan VZ, primește două motoare, tracțiune integrală și 340 de cai putere, față de cei 295 cai ai modelului ID.5 GTX. 

Citește și: VIDEO Șoc pe piața mașinilor electrice: SUV chinezesc desenat de un scriitor SF, cu 750 km autonomie

Constructorul spaniol anunță o accelerație 0 la 100 km/h în 5,6 secunde pentru Tavascan VZ și o autonomie maximă estimată de 550 de kilometri, cu bateria de 77 kWh, pentru versiunea de bază, de 286 cai putere. 

Ca SUV plin de emoție și orientat spre conducere, Cupra Tavascan dispune de tehnologia DCC Sport pentru șasiu, suspensie sport și direcție progresivă. Aceste atribute, împreună cu anvelopele performante montate pe jantele din aliaj de 21 inch, furnizează o experiență de conducere sportivă unică.

Consola centrală și scaunele tip scoică, elementele cheie al habitaclului

Liniile exterioare sculptate ale modelului SUV-ului Cupra Tavascan sunt aduse și în interiorul mașinii. Un spațiu care îmbină concepte de materiale și tehnologii pentru a crea un habitaclu ce oferă echilibrul perfect între orientarea spre șofer și confortul pasagerilor.

Unul dintre elementele cheie ale designului neconvențional al habitaclului este consola centrală, un element structural central care susține întregul interior și ajută la definirea caracterului tuturor elementelor flotante.

Coloana centrală unește corpul consolei cu panoul de bord al modelului, o caracteristică sculpturală, structurală, arhitecturală, ce conferă un sentiment de lejeritate.

Citește și: Proprietarul unei mașini electrice a parcus 1,7 mil. kilometri: A schimbat 8 motoare și 3 baterii

Iar al doilea element cheie al habiaclului sunt scaunele tip scoică, sport, ca standard. Ulterior, scaunele tip scoică CUP vor fi de asemenea disponibile pentru noul model. Arhitectura sculpturală a scaunelor utilizează o structură ușoară, ce oferă un concept nou al designului scaunelor, fără a reduce susținerea. Eleganța scaunelor este sporită de selecția de culori, Soul Black, Dark Night sau Enceladus Grey Metallic, aceasta din urmă proiectată exclusiv pentru alegerea de top, scaunele tip scoică CUP.

Scaunele adaugă structură interiorului, printr-o gamă de materiale sustenabile; material textil – cu până la 90% poliester reciclat – sau microfibră – cu până la 50% microfibră reciclată. Tapițeria Mesh 3D parametric îmbogățește aspectul și senzația tactilă, sporind în același timp senzația de lejeritate a interiorului.

Cupra Tavascan folosește combinația perfectă între cea mai nouă tehnologie și un stil inovator. Ecranul său de infotainment central de 15 inch, flotant - cel mai mare de până acum într-un model CUPRA - este elementul central al abordării digitale a modelului Cupra, orientat înspre șofer.

Tavascan integrează, de asemenea, o interfață cu utilizatorul (HMI) nou proiectată și dezvoltată, făcând sistemul infotainment și mai optimizat și intuitiv. Duzele de ventilație mai subțiri îi oferă spațiu natural și întregul aspect este susținut de cockpitul digital din spatele volanului.

Lumina joacă un rol semnificativ în crearea atmosferei interioare a modelului. În întregul habitaclu este utilizată tehnologie cu leduri – inclusiv în panourile ușilor față și spate - pentru a adăuga o iluminare ambientală emoționantă și evidențierea elementelor flotante ale interiorului, cum ar fi panoul de bord neted și consola centrală sculpturală, fără a uita funcționalitatea și comunicarea cu pasagerii.

Spațiul, atât în față, cât și în spate, este optimizat pentru a oferi confort perfect, în timp ce opțiunile inteligente de depozitare înseamnă că există spațiu pentru tot ceea ce este necesar.

Funcționalitatea cotidiană se extinde și în portbagaj – hayonul electric poate fi deschis prin pedala virtuală , oferind un spațiu de 540 de litri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te