VIDEO În 1980, Dacia putea da lovitura cu Dacia Mini semi-decapotabilă. „Mânca” 3 litri la 100 km

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.03.2023 - 08:24

La începutul anilor 1980, Dacia putea da lovitura cu o mașinuță de oraș economică și extrem de versatilă.

SHARE

Mașina, prin îndepărtarea hardtop-ului, se transforma într-o mini-furgonetă sau, de ce nu, într-o semi-decapotabilă citadină. Lui Ceaușescu, însă, nu i-a plăcut.

La începutul anilor 1980, dictatorul Nicolae Ceaușescu a visat la o mașină românească de oraș.

Câștigător a fost Lăstunul produs între anii 1988 și 1991 la uzina Tehnometal din Timișoara, devenită ulterior Întreprinderea de Autoturisme Timișoara.

Mașinuța, botezată și Dacia 500, avea caroserie din fibră de sticlă și jumătate de motor de Dacia 1300, răcit cu aer, cuplat la o cutie de viteze manuală cu schimbătorul de viteze amplasat la volan, ca la Trabant. A fost un eșec de proporții, mai ales din cauza calității de fabricație și a fiabilității. 

Puțină lume știe, însă, că la visul lui Ceaușescu, a lucrat și o echipă de la Institutul de subingineri din Pitești, condusă de Conf. Dr. Ing Vasile Dumitrescu. 

Citește și: VIDEO Test de autonomie cu 9 mașini electrice: Pe autostradă, la 135 km/h, doar 3 merg peste 300 km

Dacia Mini se transforma în pick-up

O echipă de la Institutul de subingineri din Pitești, condusă de Conf. Dr. Ing Vasile Dumitrescu, a dezvoltat, în 1980, Dacia Mini, o mașinuță economică, realizată prin modificarea modelului Dacia 1310. Putea deveni hatchback, pick-up sau decapotabila cu efort minim. 

Prea multe informații despre prototipul Dacia Mini nu există. Din imagini, se observă că este un fel de Dacia 1300 Break, cu botul tăiat, ampatamentul scurtat și spatele decupat astfel încât partea din spate a Break-ului, de la montanții „C” la montanții „D”, a devenit hardtop. Scoaterea acestuia transforma Dacia Mini în mini-furgonetă sau în mașinuță citadină semi-decapotabilă. Ingenios, mai ales pentru anul 1980!

Portierele și planșa de bord par identice cu cele ale Daciei 1300, ceea ce înseamnă că, cel puțin șoferul și pasageru din dreapta beneficiau de confort, nu ca în cazul Lăstunului.

Citește și: VIDEO Aro M461 facelift, prezentat la Salonul de la Paris din 1971, alături de cele mai tari mașini

 

Apoi, Conf. Dr. Ing Vasile Dumitrescu, cel care a inventat Dacia Mini, automobilul dispunea un motor cu doi cilindri, derivat din cel al Daciei 1300, ca și cel al Lăstunului, dar era răcit cu apă. În imagini se observă că radiatorul era amplasat în spatele motorului, spre habitaclu, din lipsă de spațiu. 

Apoi, motorul era legat la o cutie de viteze de Dacia 1300, bineînțeles, cu rapoartele de transmisie modificate.

Dacia Mini a fost testată mai mulți ani, mai ales pe Autostrada Pitești - București, potrivit Conf. Dr. Ing Vasile Dumitrescu, și avea un consum 3,7-4,5 litri de benzină la 100 de kilometri. 

Dacia Mini putea atinge o viteză maximă de 100 km/h și avea 4 locuri, ca modelul electric Dacia Spring. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te