VIDEO Toate detaliile despre Bigster, Dacia care costă 30.000 €: hibrid de 1.8 litri și 4x4 electric

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 01.08.2023 - 20:18
Toate datele despre Bigster, Dacia de peste 30.000 €: hibrid de 1.8 litri și 4x4 electric - Foto: Renault-Dacia

Dacia Bigster, fratele mai mare al SUV-ului Duster, cu până la 7 locuri, este programat să apară pe piață la jumătatea anului 2025. Conform presei franceze, versiunea de top va dispune de un sistem hibrid cu motor de 1.8 litri și 4x4 electric, care va duce prețul peste 30.000 €.

SHARE

Dacia scrie istorie în Europa. Vânzările au crescut cu 24,2% în primul semestru din 2023 și, pentru prima oară, Dacia a urcat pe poziția a doua în clasamentul celor mai vândute mărci către persoane fizice. Și va încerca să scrie în continuare, și în era electrificării. 

Vânzările Dacia Jogger Hybrid 140, prima Dacie cu sistem de propulsie hibrid, deja sunt promițătoare în Europa, mașina fiind cea mai ieftină electrificată de familie cu 7 locuri, chiar dacă este cel mai scump model Dacia din istorie. Versiunea de top Jogger Hybrid 140 pornește de la 26.000 de euro, TVA inclusă. 

Iar spre sfârșitul anului va intra în scenă cea de-a treia generație a SUV-ului Dacia Duster, care va avea și ea o versiune hibridă, ceea ce va face, cel mai probabil, ca cea mai scumpă Dacie să ajungă la 30.000 de euro. 

Citește și: Dacia scrie istorie în Europa. Vânzările, +24% în 2023. Sandero, a 2-a cea mai vândută mașină

Bigster, prima Dacia de peste 30.000 €

Prima Dacia de peste 30.000 € își va face debutul pe piață în a doua jumătate a anului 2025, odată cu lansarea SUV-ului cu 7 locuri Dacia Bigster, model ce va concura, de exemplu, cu Citroën C5 Aircross sau Peugeot 5008. 

Conform jurnaliștilor de la largus.fr, versiunea de stradă Dacia Bigster va prelua o serie de elemente de la conceptul prezentat în 2021 și va arăta aproape la fel cu cea de-a treia generație Dacia Duster, cel puțin până la nivelul portierelor din spate. 

Partea spate a lui Bigster va avea unele diferențe față de Duster III datorate ampatamentului mai lung și a supraînălțării spate, cu o lungime totală de aproximativ 4,60 metri.

Citește și: FOTO Top Secret - Proiect C-Néo: Dacia lucrează la o mașină compactă mai mare decât Sandero

Din punct de vedere al design-ului, acest lucru înseamnă o ușă spate mai lungă, un geam spate specific și o arhitectură mai pătrățoasă, esențială pentru a găzdui până la șapte persoane sau pentru a oferi un volum de încărcare vast.

Habitaclul lui Bigster va fi identic cu cel al Duster-ului III, cu excepția faptului că în al treilea rând vor fi adăugate două scaune (care nu se pliază în podea). Vor exista, de asemenea, ecrane digitale și un acoperiș panoramic, o premieră pentru Dacia, potrivit largus.fr.

Dacia Bigster - Electrificare obligatorie și versiune de top cu sistem hibrid cu motor de 1.8 litri

Pentru a se conforma noilor norme de poluare Euro VII, mult mai drastice, Dacia va fi obligată să electrifice toate versiunile. 

Bigster-ul de bază va beneficia de un sistem mild hybrid (MHEV) de 48V pe motorul 1.2 cu trei cilindri (cu sau fără GPL). Și nu este exclus ca gama să înceapă cu o versiune 1.2 de 120 CP.

Va exista și o versiune 1.2 48V GPL de 140 de cai putere, cu o nouă cutie de viteze cu dublu ambreiaj și o transmisie 4x4 electrificată, mai spun jurnaliștii francezi.

Prin urmare, la Bigster, cel puțin, va dispărea sistemul 4x4 mecanic al lui Duster (moștenit de la Nissan). Locul acestuia va fi luat de un diferențial electric e-AWD pe puntea spate. 

Citește și: FOTO Bombă! Dacia ia în calcul o mașină electrică de două locuri ce poate fi condusă fără permis

Versiunea Bigster de top va beneficia de un sistem full-hibrid cu motor pe benzină de 1.8 litri cu ciclu Atkinson, nu de 1.6 litri ca Jogger-ul. 

Transmisia cu craboți, fără ambreiaj, va fi combinată cu un motor electric inovator, cu flux axial, dezvoltat de start-up-ul francez Whylot și produs de grupul Renault.

Potrivit surselor largus.fr, această nouă unitate 1.8 Hybrid, mai puternică, va fi produsă în România. 

Duster III de la 19.000 €, Bigster de la 22.000 €

Conform informațiilor largus.fr, pe piața din Franța, a treia generație Dacia Duster va fi lansată spre sfârșitul anului 2023 cu un preț de pornire de aproximativ 19.000 €. Acum, cel mai ieftin Duster II în România pleacă de la 17.900 €, TVA inclusă.

Iar Dacia Bigster va avea un preț de bază în Franța de circa 22.000 €, adică cu aproximativ 3.000 € decât cel al Duster III. 

Prin urmare, cum versiunea de top Jogger Hybrid 140 pornește acum în România de la 26.000 €, TVA inclusă, este de așteptat ca cea mai scumpă Dacia Bigster, cu sistem hibrid cu motor de 1.8 litri și transmisie 4x4 electrică, să depășească pragul psihologic de 30.000 €.

Despre prețul unei eventuale versiuni  Bigster plug-in hibrid nici nu mai vorbim. Ar putea ajunge, probabil, spre 35.000 €.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te