Cine are prioritate în intersecție? Șoferii au lumină verde la dreapta, pietonii au verde pe trecere

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.02.2024 - 12:29
Șoferii au lumină verde de liber dreapta, pietonii au verde pe trecere - Foto: autovit.ro
Scandaluri în intersecții? Șoferii au lumină verde de liber dreapta, pietonii au verde pe trecere - Foto: doublebaytoday.com - Rol ilustrativ

Șoferii au lumină verde de liber dreapta, pietonii au verde pe trecere. În foarte multe dintre aceste cazuri, din păcate, apar scandaluri între participanții la trafic neatenți sau care au uitat ce scrie în Codul Rutier. Amenda ajunge și la 1.320 lei.

SHARE

Mulți dintre șoferii români care ajung într-o intersecție semaforizată, vor să facă dreapta și au lumină verde de liber dreapta se enervează și îi claxonează pe pietonii aflați pe trecere. Unii chiar trec și nu le dau prioritate, neștiind, probabil, că riscă să rămână fără permis și amendă clasa a III-a, de 6-8 puncte, de până la 1.320 lei, conform Codului Rutier.

Citește și: „Sunt în față pe avarii” va costa. Amenzi majorate pentru șoferii care staționează neregulamentar

Scandaluri în intersecții? Șoferii au lumină verde de liber dreapta, pietonii au verde pe trecere

Cu excepția cazurilor foarte rare în România în care semaforul pentru pietoni are și el mai multe faze, șoferii care vor să facă dreapta și au lumină verde adițională de liber dreapta asociață semaforului obișnuit trebuie să știe că pietonii au verde, au prioritate, când semaforul pentru celelalte benzi pentru vehicule, în afară de cea pentru dreapta, este roșu. 

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Reguli pentru circulaţia vehiculelor - Intersecţii şi obligaţia de a ceda trecerea - Art. 59, „Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie”. 

Citește și: Mulți șoferi români nu știu să facă stânga. Se ocolește sau nu centrul imaginar al intersecției?


Prin urmare, șoferul este obligat să acorde prioritate de trecere pietonilor care traversează drumul public prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corecpunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Nerespectarea acestei obligații se consideră contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de până la 60 de zile. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te