Românii n-au bani de mașini noi, autoritățile vor să le interzică pe cele vechi în București

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.07.2025 - 14:14
Românii n-au bani de mașini noi, autoritățile vor să le interzică pe cele vechi în București - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Românii n-au bani de mașini noi, autoritățile vor să le interzică pe cele vechi în București - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Deși datele statistice arată că românii n-au bani de mașini noi și inclusiv în municipii unii continuă să se încălzească cu sobe pe lemne, cărbune, etc., autoritățile vor să le interzică pe cele vechi în București și alte orașe mari, prin crearea unor zone cu emisii reduse (LEZ).

SHARE

Orice șofer și-ar dori să conducă o mașină cât mai nouă, cât mai bună, cât mai pe placul său. Dar, în realitatea socio-economico-politică din ultimii ani, schimbarea mașinii a devenit din ce în ce mai dificilă din punct de vedere financiar.

În România, câştigul salarial mediu net este la ora actuală de 5.508 lei net (mai 2025, conform INS). Deci, de 1.000 euro/lună și de circa 13.200 euro/an. 

Prin urmare, matematic, conform recomandărilor specialiștilor în finanțe personale, românul cu salariul mediu își poate permite o mașină de 4.600 euro sau maximum de 6.600 euro (specialiștii în finanțe personale spun că, pentru a nu genera deloc presiune pe buget, când se gândește să-și schimbe automobilul, un șofer trebuie să socotească ca prețul acestuia să nu depășească 35% din salariul său net anual. Procentul poate urca până la maximum 50%, dacă acesta își asumă anumite constrângeri). 

Iar la acești bani nu se pune problema de mașină nouă. Cele mai ieftine pornesc de la 13.000-14.000 euro.

Și, nu doar în România, ci aproape peste tot în Europa cifrele arată că oamenii nu au bani de mașini noi. Fie optează din prima pentru o mașină la mâna a doua, fie le țin din ce în ce mai mult pe cele vechi, fie își înlocuiesc autoturismul cu altul uzat.

Media de vârstă a parcurilor auto urcă accelerat peste tot. Dacă în 2021 vechimea medie a mașinilor din UE era de 12 ani, în 2023 a urcat la 12,3 ani, iar în 2024 a ajuns la 12,5 ani. 

Doar în 4 țări europene vechimea parcului de autoturisme mai e sub 10 ani, la ora actuală. 

Citește și: România nu e „cimitirul de mașini” al UE, ci Grecia. Bulgaria nici nu dă cifre. Oamenii nu au bani

Luxembourg, una dintre țările cu cel mai înalt standard de viață de pe „Bătrânul continent”, se laudă cu cele mai noi mașini, vechimea medie fiind de 8 ani. Urmează Austria, cu o vechime a parcului auto de 9,3 ani, Danemarca, cu 9,6 ani, și Belgia, cu 9,9 ani.

În România, vârsta medie e mașinilor înmatriculate a ajuns la 15,4 ani. În 2022, era de 14,9 ani, de exemplu. 

Iar cel mai învechit parc auto din UE e în Grecia, unde media de vârstă a mașinilor a ajuns la 17,5 ani. Cehia e pe locul 2, cu o medie de vârstă de 16,2 ani. 

Citește și: Piața auto din România, pe butuci, -50% în iunie. Electricele, -54%

Dar autoritățile „inventează” taxe și restricții pentru mașinile vechi, deși taxarea suplimentară a acestora în ultimii ani în multe orașe europene nu a adus mari îmbunătățiri (în unele țări, precum Franța, în ultima vreme se ia în calcul relaxarea și chiar eliminarea zonelor LEZ). Doar este un bir în plus, o sursă de venit la buget. Focusul autorităților ar trebui să fie starea autovehiculelor din trafic, respectarea parametrilor tehnici și de poluare. 

Citește și: INFOGRAFIC Oxigen, taxa pe poluare impusă de Firea, o taxă unică în Europa

Autoritățile vor să interzică mașinile vechi, poluante, în București și alte orașe mari

Deși românii n-au bani de mașini noi, autoritățile vor să le interzică pe cele vechi în București și alte orașe mari, prin crearea unor zone cu emisii reduse (LEZ).

În 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevedea ca, în termen de cel mult 2 ani, Bucureștiul și alte 12 mari aglomerări urbane din țară, precum Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara, să stabilează zone cu nivel scăzut de emisii (LEZ), în cadrul cărora se vor institui restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor.

Iar acum, potrivit profit.ro, Primăria Municipiului București pregătește proiectarea, promovarea și punerea în aplicare, pe durata a circa doi ani, a unei zone cu emisii reduse (low emission zone - LEZ) în întreaga zonă metropolitană a Capitalei.

Citește și: Cu cât s-au scumpit mașinile în 16 luni? Un importator afișează istoricul prețurilor în România

Conform priectului, LEZ va restricționa treptat accesul în București al celor mai poluante vehicule, cu un calendar clar de eliminare treptată în funcție de tipurile de combustibil (motorină, benzină) și vârsta vehiculului.

Mașinile diesel și cele mai vechi se vor confrunta cu restricții mai stricte și accelerate.

Documentul consultat de profit.ro arată că implementarea treptată a Zonei cu emisii reduse (LEZ) din București vizează reducerea progresivă a vehiculelor cu emisii ridicate din oraș abordând problema parcului auto mai vechi, cu o vârstă medie de 12,4 ani și o pondere de 43,5% a vehiculelor diesel.

Etapele implementării LEZ în București

- Proiectarea limitelor și standardelor zonei cu emisii reduse - 6-9 luni

- Instalarea de sisteme de monitorizare a caliăți aerului - 6 luni, concomitent Sisteme de aplicare a legii, respectiv instalarea camerelor video - 12-18 luni

- Punerea în aplicare va fi susținută de camere de supraveghere, de indicatoare stradale și de o campanie de comunicare pentru a crește gradul de conștientizare a beneficiilor. 

- Se vor impune amenzi vehiculelor neconforme, iar aceste fonduri vor fi redirecționate către reducerea sărăciei în materie de transport și la sprijinirea mobilității durabile.

Ce vechime medie au mașinile din statele europene

Fostul primar general Gabriela Firea a încercat să impună Taxa Oxigen, un fel de LEZ, în 2019. 90% dintre bucureșteni împotrivă

Primarul general, Gabriela Firea, a încercat să impună Taxa Oxigen, un fel de LEZ, spre sfârșitul anului 2019. A fost aprobată de Consiliul General al Municipiului București și a intrat, teoretic, în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Dar a renunțat după câteva luni la proiect, în urma reacţiilor venite de la cetăţeni. 

Firea a precizat la acea vreme că în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 - 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei, potrivit Agerpres.

Cum suna Taxa Oxigen

Se aplică tuturor autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Acces interzis pentru mașinile Non-Euro, Euro I și Euro II, din 2022. Mașinile Euro III, interzise din 2024. Atenție, în tot Bucureștiul, nu doar în centru!

Taxă de acces pentru mașinile Non-Euro, Euro I, Euro II și Euro III, din 2020, în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), iar pentru cele Euro IV, din 2021.

Scuterele, motocicletele și mașinile pe GNC și GPL, precum și autovehiculele hibride, electrice, Euro V și Euro VI nu plătesc taxă.

Amendă  cuprinsă  între 1.500 – 2.000 lei.

Tarife Oxigen:

Non-Euro: 15 lei/zi, 300 lei/lună, 1.100 lei/6 luni, 1.900 lei/an

Euro I: 15 lei/zi, 250 lei/lună, 1.000 lei/6 luni, 1.700 lei/an

Euro II: 15 lei/zi, 200 lei/lună, 900 lei/6 luni, 1.500 lei/an

Euro III: 5 lei/zi, 100 lei/lună, 450 lei/6 luni, 700 lei/an

Euro IV: 5 lei/zi, 80 lei/lună, 350 lei/6 luni, 500 lei/an

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te