UE pregătește o nouă lovitură dură pentru mașinile termice.
În timp ce termenul 2035 pentru interzicerea totală a vânzării de autoturisme noi pe benzină și motorină se păstrează, autoritățile de la Bruxelles iau acum în calcul să interzică firmelor care au flote auto și companiilor de leasing să cumpere mașini cu motoare cu combustie din 2030, potrivit Bild am Sonntag.
„Bombă”, pentru industria și piața auto! UE vrea să interzică mașinile termice pe firmă din 2030
Un nou anunț de la Bruxelles a provocat și mai multă agitație în industria auto, deja aflată în criză profundă, mai ales din cauza costurilor electrificării.
Comisia Europeană vrea să fie introduse reglementări care să interzică achiziționarea de mașini cu motor cu combustie de către flotele companiilor și societățile de leasing începând cu 2030.
Citește și: Șeful BMW: Politica UE, un dezastru. Fabricarea unei electrice, cu 40% mai poluantă decât la termică
În ultimele luni, autoritățile UE au dat impresia că doresc să ușureze tranziția către mobilitatea 100% electrică, sub presiunile producătorilor și ale cifrelor din piață care arată că oamenii nu au bani pentru mașinile electrice mult mai scumpe decât cele termice echivalente ca dimensiuni.
Dar, se pare că, nu este cazul. Bruxelles-ul tocmai a anunțat noi reglementări care îi fac pe producători să tremure, potrivit Bild am Sonntag.
Iar informația a fost confirmată și de surse din cadrul Comisiei Europene.
Începând din 2030, Bruxelles-ul intenționează să interzică companiilor care închiriază automobile, celor cu flote auto și celor de leasing să cumpere mașini cu motor cu combustie.
Noile reglementări ar urma să fie prezentate în această vară.
Citește și: Boss-ul Audi: „Oamenii nu-i vor lăsa pe politicieni să le dicteze ce mașini să conducă”
O problemă majoră pentru industria auto. Mașinile termice, cumpărate doar cu cash din 2030?
La ora actuală, 60 % din vânzările de mașini noi în Europa sunt realizate de flotele companiilor sau de societăți de leasing.
Iar prin decizia de a interzice acestora achiziționarea de termice, Bruxelles speră să dea un impuls tranziției ecologice și să atingă astfel obiectivele climatice ale planului său „Fit for 55”.
Adică, Bruxellesul contează pe faptul că aceste noi flote de electrice vor putea alimenta apoi piața second-hand, lucru ce ar permite unei părți mai mari a populației să investească în acest tip de vehicul, care este încă prea scump pentru a fi cumpărat nou.
Noua lege, care urmează să fie prezentată în această vară, provoacă deja reacții puternice, în special în Germania, cum ar fi din partea VDA, asociația industriei auto germane.
Citește și: Cele mai eficiente mașini electrice, testate la 130 km/h pe autostradă. Nu multe merg peste 300 km
În ceea ce privește sectorul profesional sau de „Rent-a-Car”, șeful Sixt, Nico Gabriel, de exemplu, a afirmat că măsura este „deplasată”.
Dacă acest regulament va fi adoptat definitiv, va fi un adevărat semnal de alarmă pentru companii, care vor trebui să își revizuiască complet politicile. Flotele vor fi obligate să investească masiv în vehicule electrice, precum și în infrastructură, cum ar fi punctele de încărcare.
În ceea ce privește societățile de leasing, această măsură va duce probabil la creșterea prețurilor pentru consumatori, pentru a compensa prețul de achiziție mai mare al unei mașini electrice în comparație cu o mașină cu motor cu combustie.