18 români se înghesuie pe un metru de autostradă. Cum e în Ungaria, Bulgaria și Serbia?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.01.2024 - 11:23
18 români se înghesuie pe un metru de autostradă. Cum e în Ungaria, Bulgaria și Serbia? - Foto: pexels.com/Aleksejs Bergmanis - Imagine cu rol ilustrativ

România are cea mai subdezvoltată infrastructură rutieră din UE. 18 români se înghesuie pe un metru de autostradă. La vecinii europeni, în Ungaria și Bulgaria, „aglomerația” e și de aproape 3,5 ori mai mică. Iar în Serbia, de peste 2 ori.

SHARE

Cu surle și trâmbițe, spre sfârșitul verii 2023, România a depășit pragul psihologic de 1.000 km de autostradă și drum expres. Iar până la sfârșitul anului au mai fost date în trafic câteva „cioturi”. 

Prin urmare, în prezent, la început de 2024, rețeaua de autostrăzi și drumuri expres din România are 1075,1 km în exploatare, plus 15,8 km de „autostradă-muzeu”, gata de dat în trafic dar pe care nu se poate circula. În total, 1.090,9 km de drumuri rapide (autostradă + drum expres).

Citește și: HARTĂ Top-ul calității drumurilor în Europa. În România, sunt cele mai proaste. Nota „3”!

18 români se înghesuie pe un metru de autostradă. Cum e în Ungaria, Bulgaria și Serbia?

Populația României este de 19.892.812 de locuitori, potrivit datelor worldometers.info (nivelul lunii iulie 2023).

Considerând drumurile expres drept autostradă pentru a fi calculul mai simplu, rezultă că 18.235 de români se înghesuie pe 1 km de autostradă sau că 18,23 români „stau” pe un metru de autostradă. 

În Ungaria, „înghesuiala” pe autostradă e de aproape 3,5 ori mai mică ca în România. Ungaria are 1.892 kilometri de autostradă și drum expres și o populație de 10.156.239 de persoane. Așadar, 5.36 maghiari „stau” pe un metru de autostradă.

Citește și: Primul ciot de autostradă „Made in China” din România intră în lucru. Cum au fentat chinezii legea

Bulgaria are o populație de 6.687.717 de locuitori și 861 km de drumuri rapide. Făcând același calcul, înseamnă că 7,76 bulgari se înghesuie pe un metru de autostradă. „Densitatea” e de peste 2,5 ori mai mică decât în România. 

Și Serbia stă mult mai bine decât țara noastră la capitolul drumuri rapide. La o populație de estimată la 7.149.077 de locuitori la mijlocul anului 2023, are 962 km de autostradă și drum expres. Rezultă că 7,43 sârbi „stau” pe un metru de autostradă. 

România, pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere

România se află în fruntea clasamentului în Europa în ceea ce privește numărul de accidente rutiere produse zilnic.

În 2022, au avut loc, în medie, zilnic, 76 de accidente, ceea ce înseamnă peste 28.000 de accidente în toată țara, într-un singur an.

În urma acestor accidente rutiere, în fiecare zi, în România, au decedat, în medie, patru oameni.

Cele mai multe accidente rutiere s-au produs în București, apoi în județele Iași, Cluj, Constanța, Suceava și Mures, potrivit datelor INS.

Cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere, în România, s-au înregistrat pe raza județelor Bacău, Dolj și Prahova.

Citește și: FOTO CNAIR transformă DN1 în bulevard, în loc să construiască pasarele sau pasaje pentru pietoni

Cele mai mult accidente rutiere produse în Romania au avut loc pe timpul zilei, 73% dintre ele, și 87% din totalul lor, pe carosabil uscat. Acest lucru demonstrează că România mai stă prost la încă două capitole, la infrastructură și educație rutieră.

România este, astfel, pe primul loc în două clasamente în Europa, cele mai multe accidente produse zilnic și cele mai proaste drumuri, care contribuie direct la numărul ridicat de accidente.

Cele mai sigure drumuri din Europa sunt în Suedia, unde în urma accidentelor rutiere se înregistrează 18 decese la un milion de locuitori, iar în Romania, comparativ cu Suedia, vorbim de un număr mult mai mare, 93 de decese la un milion de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te