De ce să nu introduceți niciodată o lingură de metal în miere? Ce se poate întâmpla rău?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.01.2024 - 09:02
Nu introduceți niciodată lingura de metal în miere. Ce se poate întâmpla și ce trebuie să folosiți - Foto: Medic de bine / imagine cu caracter ilustrativ

Nu introduceți niciodată lingura de metal în miere. Ce se poate întâmpla și ce trebuie să folosiți. Ce spun specialiștii despre acest obicei pe care îl facem cu toții.

SHARE

Nu introduceți niciodată lingura de metal în miere. Ce se poate întâmpla și ce trebuie să folosiți. Ce spun specialiștii despre acest obicei pe care îl facem cu toții.

Nu folosiți lingura de metal când luați mierea

În zilele friguroase de iarnă sau atunci când vă luptați cu o răceală, o ceașcă de ceai de miere și lămâie este un răsfăț plăcut. Dar ce lingură să folosești pentru miere: o simplă linguriță de metal sau una de lemn?

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci morcovi? Beneficiile neștiute ale acestuia în întuneric

Mierea este o delicatesă umană străveche, un îndulcitor și un medicament: vechii egipteni și greci o foloseau pentru a dezinfecta rănile, a reduce inflamațiile și chiar pentru a îmbunătăți performanțele sportivilor. În săpăturile din piramide, arheologii au găsit miere în borcane vechi de mii de ani, care, incredibil, nu s-a deteriorat în ciuda trecerii timpului.

Mai târziu, zahărul nu a reușit să îi erodeze popularitatea: de fapt, celebrul om de știință Nikola Tesla, de exemplu, a considerat că laptele și mierea sunt cele două alimente "cele mai pure".

Pe vremuri, nu era obișnuit ca toată lumea să aibă un set de tacâmuri aliniate într-un sertar. În familiile de țărani, fiecare membru al familiei avea o lingură sau, mai bine zis, un cuțit, pe care îl lua cu el atunci când era invitat la o nuntă sau la un alt eveniment social.

Cu toate acestea, gătitul era încă necesar, așa că gospodinele țineau la îndemână linguri de diferite feluri pentru a măsura făina, smântâna, sarea etc.

Una dintre acestea era o lingură de lemn pentru miere, cu o formă deosebită, care facilita măsurarea mierii lipicioase și, de asemenea, nu mai era nevoie să se preocupe de curățarea ei după fiecare utilizare.

Ce se poate întâmpla?

Mierea de bună calitate, în afară de conținutul de glucoză și fructoză, conține diverse minerale, oligoelemente și enzime. Cea mai răspândită credință despre miere este că aceasta din urmă este cea care nu trebuie atinsă cu o lingură de metal, deoarece astfel își va pierde proprietățile medicinale: metalul va interacționa cu enzimele din miere și le va distruge.

Această credință are un oarecare temei în realitate, deoarece ustensilele de bucătărie din oțel inoxidabil au devenit obișnuite abia în ultimele decenii.

Citește și: Care este rețeta siropului de ceapă și miere care te scapă de tuse? Unde trebuie păstrat 12 ore?

În trecut, tacâmurile erau în mare parte confecționate din lemn, dar dacă erau din vreun metal, acesta era adesea staniu, plumb și, mai târziu, aluminiu, cupru sau alte metale ieftine.

Deși gustul este cât se poate de departe de acru, mierea are o chimie acidă: pH-ul său este de obicei între 3,4 și 6,1. Substanțele acide pot provoca ruginirea obiectelor metalice sau, mai rău, pot dizolva compuși toxici.

Așadar, nu este o idee bună să lași o lingură de metal în miere pentru mult timp, chiar dacă este din inox, dar dacă îți iei un moment pentru a înmuia o lingură de metal în ea, nu vei avea de suferit - nici pentru tine, nici pentru lingură, nici pentru miere.

Dacă vă place tradiția, totuși, puteți folosi o lingură de lemn: este o priveliște atrăgătoare să picurați miere în ceai. Desigur, numai dacă ceaiul nu este prea fierbinte: conținutul de enzime al mierii se descompune la peste 40 de grade.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te