Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,81 %
Marcel Ciolacu 19,29 %
99,50 %
Elena Lasconi 19,07 %
George Simion 13,89 %
Click aici pentru rezultate complete

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci morcovi? Beneficiile neștiute ale acestuia în întuneric

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.12.2023 - 18:37
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci morcovi? Beneficiile neștiute ale acestuia în întuneric - Foto: DOC.ro / imagine cu caracter ilustrativ
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci morcovi? Beneficiile neștiute ale acestuia în întuneric - Foto: DOC.ro / imagine cu caracter ilustrativ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci morcovi? Beneficiile neștiute ale acestuia în întuneric. Iată de ce trebuie să consumi mai des acest alimente si ce beneficii are.

SHARE

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci morcovi? Beneficiile neștiute ale acestuia în întuneric. Iată de ce trebuie să consumi mai des acest alimente si ce beneficii are.

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci morcovi

Ați auzit vreodată că morcovii sunt buni pentru ochi sau că vă pot ajuta să vedeți în întuneric? 

Este adevărat – morcovii sunt bogați în compusul beta caroten, pe care corpul dumneavoastră îl folosește pentru a produce o formă de vitamina A care vă ajută ochii să se adapteze în întuneric.

Aceasta este doar una dintre legăturile importante dintre vitamina A și sănătatea ochilor. Vitamina A este esențială pentru capacitatea noastră de a vedea, potrivit unui raport recent al Centrului de excelență al Agenției pentru Sănătate a Apărării. 

Citește și: Cât de periculoasă e pâinea pentru sănătate. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul

„Există mulți factori care vă afectează ochii și vederea, inclusiv genetica și vârsta”, a spus Maria Viswanathan, medic oftalmolog la VCE. 

„Cantități adecvate de vitamina A pot ajuta la prevenirea dezvoltării orbirii nocturne și a scăderii vederii cauzate de vârstă.”

Cu un nivel scăzut de vitamina A, ochiul nu poate trimite semnale vizuale către creier. Acest lucru poate duce la orbirea nocturnă ca simptom inițial. „Dozele mari de suplimente cu vitamina A pot preveni pierderea vederii”, potrivit VCE.

Vitamina A susține mai mult decât sănătatea ochilor. Este important pentru funcționarea sistemului imunitar și a sistemului reproducător. De asemenea, contribuie la sănătatea inimii, a plămânilor, a rinichilor și a altor organe, conform VCE.

Cât de mult bine face Vitamina A organismului

Vitamina A întărește, de asemenea, sistemul imunitar prin stimularea producției și activității globulelor albe. Este un antioxidant care poate preveni sau încetini deteriorarea celulelor.

În plus, vitamina A are un rol în prevenirea inflamației și poate ajuta la prevenirea afecțiunilor inflamatorii precum acneeaPagina de vitamina A ca agent antiinflamator pe site-ul NIH National Library of Medicine.

Dar corpul uman nu poate produce singur vitamina A, așa că ne bazăm pe alimentele pe care le consumăm pentru a ajuta la pornirea creării vitaminei A. Pigmentul beta-caroten este un factor major al producției de vitamina A.

Beta-carotenul se găsește în multe legume. Este nutrientul care dă culoarea fructelor și legumelor galbene, portocalii și roșii. Acestea includ morcovi, pepeni galbeni, caise, cartofi dulci, mango, dovleci și papaya. 

Beta-carotenul se găsește, de asemenea, în legumele verzi, cu frunze, cum ar fi spanacul, varza kale și gulița (chiar dacă culoarea acestor legume este determinată de o substanță chimică diferită cunoscută sub numele de clorofilă).

Beta-carotenul este, de asemenea, necesar pentru creșterea și dezvoltarea oaselor corespunzătoare.

În sănătatea imunitară, beta carotenul joacă un rol cheie în menținerea apărării organismului nostru. De asemenea, menține sănătatea sistemelor reproductive masculine și feminine. În timpul sarcinii, asigură embrionii să crească și să se dezvolte normal.

De câtă vitamina A avem nevoie?

„Ar trebui să ne asigurăm că avem cantitatea potrivită de vitamina A”, a spus Viswanathan. „Prea puțin sau prea mult poate avea efecte negative asupra sănătății tale.”

Cu toate acestea, cantitatea de vitamina A de care oamenii au nevoie depinde de sexul și vârsta lor, conform Oficiului pentru Suplimente Alimentare a Institutului Național de Sănătate.Pagina de vitamina A ca agent antiinflamator pe site-ul NIH National Library of Medicine. Cantitatea medie zilnică recomandată pentru fiecare individ este măsurată în micrograme de echivalent al activității retinolului, o măsură cunoscută sub numele de RAE.

NIH recomandă femeilor adulte să primească 700 mcg RAE, în timp ce bărbații adulți ar trebui să primească 900 mcg RAE zilnic. Femeile însărcinate și care alăptează au nevoie de 770 mcg RAE și, respectiv, 1300 mcg RAE, conform NIH.

Deși deficiența de vitamina A este neobișnuită în lumea dezvoltată, poate apărea la persoanele care suferă de fibroză chistică, insuficiență pancreatică, boală hepatică cronică, sindrom de intestin scurt, boala Crohn sau celiacă, giardioză, diaree cronică, dietă foarte selectivă, disfagie, boli mintale, sau care sunt beneficiari de chirurgie bariatrică, conform raportului VCE.

De asemenea, bebelușii prematuri tind să aibă un nivel scăzut de vitamina A în primul lor an.

Un simplu test de sânge vă va informa furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dacă obțineți suficientă vitamina A. Dar, în general, consumați o dietă bogată în fructe, legume, lactate, cereale și proteine ​​nutritive și variate.

Site-ul USDA MyPlatear trebui să răspundă nevoilor organismului dumneavoastră de vitamine și minerale pentru o sănătate optimă și pregătire.

„Se desfășoară cercetări pentru a evalua efectele vitaminei A asupra prevenirii și/sau tratamentului diferitelor boli infecțioase”, a spus dr. Cecilia Mikita, alergolog și imunolog la Centrul Medical Militar Național Walter Reed.Site-ul web al Centrului Medical Militar Național Walter Reedîn Bethesda, Maryland.

Citește și:  Medicii care au picat examenul de rezidențiat cer să poată profesa. Ce spune Ministerul Sănătății

„Vitamina A joacă un rol important atât în ​​răspunsurile imune înnăscute, cât și în cele adaptive, în special în integritatea barierei cutanate și în reglarea diferențierii, maturării și funcției numeroaselor celule ale sistemului imunitar”, a spus ea.

Pentru mai multe informații sau dacă sunteți îngrijorat cu privire la nivelul de vitamina A, discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te