Cele mai grave atacuri ale urșilor în 2021

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.09.2021 - 20:45
Ce facem cu urșii care atacă. Cele mai grave atacuri ale urșilor în 2021

SHARE

1. Trei ciobani și toți trei

Trei ciobani de la o stână din Harghita, la marginea cu județele Suceava și Mureș, au fost atacați în ultima săptămână a lunii iunie de un urs, după ce au găsit animalul târând o vacă și au încercat să-l oprească cu bâtele. Unul dintre ei a reușit să scape și să cheme ajutoare, altul, în vârstă de 45 de ani, a fost sfâșiat, fiind transportat la spital în stare de șoc, cu răni grave la față, torace și  mâini.

Cel de-al treilea cioban, Mihai Cadar, în vârstă de 26 de ani, a sărit în ajutorul tovarășului său, însă ursul s-a întors asupra sa. A încercat să scape și a fugit spre pădure, însă a fost găsit de-abia a doua zi, la câteva sute de metri de locul atacului inițial, de cătreechipele de salvare, având numeroase leziuni, care i-au fost fatale. Câteva zile mai târziu, ursul  atacator a fost găsit mort și s-a deschis dosar penal.

2. Alergător montan ucis pe traseu

În prima parte a lunii aprilie, un alt bărbat care făcea un antrenament de alergare, maratonist fiind, în pădurea de lângă Azuga (jud. Prahova), a fost găsit mort în apropiere de bârlogul unei ursoaice. Urmele de la fața locului indicau că a încercat să se apere și să fugă de animal. La momentul acela, Alexandru era deja a patra victimă înregistrată în zona montană a judeţului Prahova în acest an, conform reprezentanţiilor Salvamont.

3. Târât de urs într-o groapă

Un cioban din Teleac (jud. Mureș) a fost găsit mort, după mai multe căutări, cadavrul său fiind depistat cu ajutorul dronelor cu termoviziune într-o groapă săpată chiar de urs  într-o zonă de tufișuri, potrivit mărturiei fiului victimei. Acesta rămăsese să păzească animalele. La întoarcere, fiul nu și-a mai găsit tatăl, ci doar o capră sfâșiată.

4. Salvat cu arma de către fiu

La începutul lunii iulie, un urs din zona localității Tulgheș (jud. Harghita) a atacat un alt bărbat de 65 de ani chiar lângă locuința sa și l-a rănit grav. A fost salvat de fiul său, care a tras două focuri de armă. Tânărul a afirmat că ursul a atacat la cel mult 50 de metri de gardul locuinței, când tatăl său plecase să culeagă ciuperci.

Rănitul a ajuns la spital în stare critică, cu răni la față, la mână și la picior, fiind nevoie de un elicopter SMURD pentru a-l transporta la spitalul din Târgu Mureș, unde a suferit o intervenție chirurgicală de urgență pentru a fi salvat.

5. 6 ore sub bisturiu

Șase ore a durat operația pentru salvarea vieții unui alt bărbat sfârtecat de o ursoaică, de data asta la o stână din apropiere de Cristuru Secuiesc (jud. Harghita), la numai o zi distanță de cazul din Căpâlnița. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a fost atacat de femela de urs, grav rănit la gât, în zona toracelui, plămânilor și a cutiei craniene. A reușit să se târască singur înapoi până la stână, de unde a fost dus la spital.

6. De la jogging pe patul de operație

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, care făcea jogging pe un drum între Sugaș Băi și Sfântu Gheorghe (jud. Covasna), a fost atacat de un urs pe 26 iunie. Bărbatul a ajuns la spital cu numeroase răni la cap, spate și abdomen. Victima a fost stabilizată și apoi a intrat în operație, fiindu-i salvată viața.

7. Salvat de câine

Un bărbat din Căpâlnița (jud. Harghita), care verifica gardul electric pentru protecția animalelorlângă o pădure, a fost atacat pe 20 iunie de un urs, deși se afla împreună cu câinele său. A suferit leziuni toracice și răni mai ușoare la nivelul coastelor și a fost operat. A reușit să scape mulțumită câinelui. (Sursa: Wall-Street)

________________

Citește între dosarul Jocul ursului

Ce facem cu urșii care atacă: îi împușcăm sau ne schimbăm noi comportamentul

Ce facem cu urșii care atacă. Activiștii de mediu: Oamenii sunt de vină

Vânătorii cer Ministerului Mediului să nu se opună acordării de despăgubiri pentru victimele urșilor

Șeful Gărzii de Mediu: De ce avem senzația că sunt mult mai mulți urși

________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te