joi 16 octombrie
EUR 5.0884 USD 4.3642
Abonează-te
Newsweek România

Toamna se pune varza murată la borcan. Rețeta tradițională și sfaturi ca să iasă acră și gustoasă

Data publicării: 16.10.2025 • 18:30
Gospodină care taie varza - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Gospodină care taie varza - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care pune varza la murat în borcan - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care pune varza la murat în borcan - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Toamna se pune varza murată la borcan. Rețeta tradițională și sfaturi ca să iasă acră și gustoasă. Varza murată este un tip de varză fermentată cu beneficii importante pentru sănătate.

Toamna este sezonul gospodinelor, când bucătăriile sunt pline de mirosuri îmbietoare și zarzavaturi proaspete. 

Luna octombrie este potrivită pentru a pune varza la murat în butoi sau în borcane. 

Toamna se pune varza murată la borcan. Rețeta tradițională și sfaturi ca să iasă acră și gustoasă

Varza murată, odată acrită bine, are un gust intens, ușor sărat, cu acea aciditate care îți înmoaie papilele gustative de plăcere. 

Merge extraordinar de bine lângă o mâncare gata gătită sau într-o sarma.

Varza murată conține o sursă bogată de probiotice naturale și vitamine.

Poate ajuta digestia, poate stimula imunitatea și poate oferi alte beneficii pentru sănătate. 

Varza murată oferă, de asemenea, o parte semnificativă din valoarea zilnică recomandată de: sodiu, vitamina C, vitamina K1, fier, mangan, vitamina B6, folat, cupru, potasiu.

Varza murată este deosebit de nutritivă deoarece este supusă fermentării, un proces în timpul căruia microorganismele de pe varză digeră zaharurile sale naturale și le transformă în dioxid de carbon și acizi organici.

Femeie care pune varza la murat în borcan - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care pune varza la murat în borcan - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Fermentația începe atunci când drojdia și bacteriile prezente în mod natural intră în contact cu zaharurile din varză.

Iată o rețetă tradițională pentru a prepara varza murată cât mai acră

Pentru a profita din plin de beneficiile varzei murate pentru sănătate, este recomandat să o preparați acasă.  

Procesul de preparere este unul destul de simplu și rapid și aveți nevoie de următoarele ingrediente.

Ingrediente:

1 varză verde medie
1 lingură (15 ml) de sare neiodată
2-3 morcovi, rași (opțional)
2-3 căței de usturoi, tocați mărunt (opțional)

Pregătește un borcan de 1 litru pentru varza murată, un borcan mai mic de 120 ml pentru a o presa și un cântar de bucătărie pentru a cântări amestecul de varză.

Instrucțiuni de preparare:

Dacă doriți să adăugați morcovi și usturoi, începeți prin a le pune într-un bol mare. 

Aruncați frunzele exterioare ale verzei, punând deoparte o frunză mai frumoasă. 

Apoi, tăiați varza în sferturi, lăsând miezul înăuntru.

Acest lucru face ca mărunțirea să fie mai ușoară. 

Mărunțiți sferturile de varză în bolul mare împreună cu amestecul de morcovi și usturoi.

Încorporați suficientă varză pentru a ajunge la o greutate totală de 800 de grame, ceea ce va încăpea într-un borcan de 1 litru. 

Citește și: Ce legătură există între cancerul de colon și alergatul pe distanțe lungi? Ce analize trebuie făcute

Adăugați sare și masați-o în amestecul de varză timp de câteva minute, până când saramura începe să se acumuleze pe fundul bolului.

Puneți amestecul de varză într-un borcan curat de 1 litru, apăsând pentru a elimina buzunarele de aer.

Turnați saramura rămasă în borcan.

Aerul din borcan permite bacteriilor dăunătoare să se dezvolte, așa că asigurați-vă că amestecul este complet scufundat.

Tăiați frunza de varză pe care ați pus-o deoparte anterior la dimensiunea deschiderii borcanului.

Așezați-o în borcan deasupra amestecului pentru a împiedica legumele să plutească la suprafață.

Așezați un borcan de jeleu de 120 ml fără capac în interiorul borcanului mai mare, deasupra amestecului.

Acest lucru va menține amestecul de legume sub saramură în timpul fermentației.

Înșurubați capacul pe borcanul de 1 litru.

Acesta va apăsa borcanul de jeleu în jos, menținând amestecul de varză sub saramură.

Lăsați capacul ușor slăbit, ceea ce va permite gazelor să iasă în timpul procesului de fermentație.

Păstrați borcanul la temperatura camerei și ferit de lumina directă a soarelui timp de 1-4 săptămâni.

Rețineți că, cu cât varza murată este mai mare, cu atât varza murată va avea un gust mai dulce și mai bun.

Dacă sunteți nerăbdători să vă gustați creația, puteți face acest lucru după 7 zile.

Citeşte şi: Preţurile cresc în continuare. Avem a doua cea mai mare inflaţie din UE. Care e vestea bună?

Cu cât o lăsați mai mult să fermenteze, cu atât gustul va fi mai puternic.

Dacă vrei ca varza murată să iasă mai crocantă, atunci trebuie să ai în vedere să fie o varză tare (cea de toamnă), să nu speli varza dupa ce ai tocat-o, să adugi ingrediente care sunt crocante (hrean, boabe de muștar, foi de dafin) și să te asiguri că varza este complet scufundată în saramură. 

Iată câteva idei de rețete cu varză murată:

Varză murată cu sfeclă roșie

Această rețetă de varză murată cu sfeclă roșie este o variantă gustoasă a celei clasice.

Sfecla adaugă culoare varzei și este bogată în probiotice și se potrivește perfect în salate. 

Varză murată cu mărar

Vrza murată cu mărar este o variantă simplă și gustoasă. 

Poate fi folosită în sandvișuri, salate sau lângă tocâniție.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră