VIDEO Materiile organice descoperite pe un asteroid ar putea indica originea vieții pe Pământ

DE Adrian Costin | Actualizat: 10.06.2022 - 13:04
Roverul Hayabusa 2 a prelevat probe de pe asteroidul Ryugu Foto: Jaxa

Aminoacizii şi alte materii organice provenind de pe asteroidul Ryugu "ar putea oferi indicii despre originea vieţii pe Pământ", indică acest studiu realizat de cercetători conduşi de Universitatea din Okayama

SHARE

Prezenţa aminoacizilor, elemente de bază ale vieţii pe Pământ, a fost descoperită în eşantioane de materie prelevate de pe un asteroid de o sondă spaţială japoneză în 2019, conform unui studiu ştiinţific japonez publicat vineri, informează AFP.

Citește și: VIDEO Cine sunt interlopii din clanul Zoicărenilor care ar fi dat drogurile mortale la SAGA Festival

Aceşti aminoacizi şi alte materii organice provenind de pe asteroidul Ryugu "ar putea oferi indicii despre originea vieţii pe Pământ", indică acest studiu realizat de cercetători conduşi de Universitatea din Okayama (vestul Japoniei).

Citește și: VIDEO Clanul Cocalarilor, luat cu asalt de mascați. Motivul: deținere de arme, furturi, cămătărie

"Descoperirea aminoacizilor capabili să formeze proteine este semnificativă, deoarece Ryugu nu a fost expus biosferei Pământului, spre deosebire de meteoriţi", potrivit acestui studiu.

Citește și: Interlopii Seif și Ionuț Seif, din clanul Duduianu, au avut palpitații la procesul cu maneliștii

Prin urmare, "detectarea lor dovedeşte că cel puţin unele dintre aceste elemente de bază ale vieţii de pe Pământ s-ar fi putut forma în medii spaţiale", a adăugat aceeaşi sursă.

Cercetătorii au precizat că au identificat 23 de tipuri diferite de aminoacizi în 5,4 grame de eşantioane de rocă şi praf de culoare neagră colectate pe Ryugu de sonda japoneză Hayabusa-2, a cărei capsulă a revenit pe Pământ, la sfârşitul anului 2020 cu încărcătura preţioasă, după o misiune de şase ani.

Descoperit în 1999, asteroidul Ryugu ("Palatul dragonului" în japoneză) este situat la peste 300 de milioane de kilometri de planeta noastră şi are mai puţin de 900 de metri în diametru.

Oamenii de ştiinţă estimează că o parte din materia asteroidului a fost creată la aproximativ cinci milioane de ani după naşterea sistemului nostru solar şi nu a fost expusă la temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Potrivit unui alt studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific american Science, materia preluată de pe Ryugu are "o compoziţie chimică care seamănă mai mult cu cea a fotosferei Soarelui" decât cu cea a meteoriţilor.

Eşantioanele de pe Ryugu "ne dau motive să credem că aminoacizii au fost aduşi pe Pământ din spaţiu", a confirmat Kensei Kobayashi, astrobiolog şi profesor emerit la Universitatea Naţională din Yokohama, intervievat de AFP.

Potrivit unei alte teorii, aminoacizii au fost creaţi în atmosfera timpurie a Pământului prin intermediul fulgerelor, conform Agerpres.
Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.