La ce viteză pe autostradă și pe drumurile naționale Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.03.2024 - 16:48
La ce viteză pe autostradă și pe drum național Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă? - Foto: PickPik
La ce viteză pe autostradă și pe drum național Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă? - Foto: NeedPix/ulleo

La ce viteză pe autostradă și pe drum național Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă? De lLa începutul lunii martie, vitezomanii pot avea mașinile confiscate și apoi scoase la licitație.

SHARE

La ce viteză pe autostradă și pe drum național Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă? De la începutul lunii martie, vitezomanii pot avea mașinile confiscate și apoi scoase la licitație, cel puțin dacă sunt maşini proprietate personală.

Cea de-a 34-a modificare a Legii privind circulația rutieră (StVO) intră în vigoare la 1 martie și se concentrează în primul rând pe vitezomanii notorii.

La ce viteză pe autostradă și pe drum național Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă?

Vehiculul poate fi acum confiscat de la cineva cu permis de conducere, dacă conduce cu peste 80 km/h, în zonele urbane, 190, pe drumurile naţionale, sau 220 km/h, ori mai mult, pe autostrăzi.

Confiscarea vehiculului este valabilă, inițial, pentru 14 zile. În acest timp, autoritatea decide dacă vitezomanul va fi iertat, ori dacă nu își mai primește mașina înapoi și vehiculul e scos la licitație. Sesigur, există și excepții.

Dacă un vitezoman din acesta este deja cunoscut autorităților de exemplu de la diferite curse de mașini ilegale și are antecedente penale relevante, o încălcare a vitezei cu peste 60 km/h, în oraşe, și 70 km/h, în afara orașului, este suficientă pentru ca mașina să îşi schimbe definitiv proprietarul.

Citeşte şi: Un senator lăsat pieton pentru viteză modifică Codul Rutier. Marjă de eroare de 10% pentru radare

Pentru confiscare – și aceasta ne duce la a doua excepție – vitezomanul trebuie să fie și proprietarul vehiculului vandalizat. Dacă bolidul aparține mamei, mătușii, unei firme de închiriere de mașini sau unei firme de leasing, vehiculul rămâne în proprietatea acestora, chiar și după ce este confiscat, conform Der Standard.

Foto: NeedPix/ulleo

Singurul lucru care este notat în documentele vehiculului este interdicția de conducere pe viață, pentru viteză, pentru titularul permisului de conducere. Alte țări, în care mașinile sunt confiscate, au rezolvat acest lucru diferit. Vehiculul este acolo scos la licitație, indiferent cine îl deține.

Citeşte şi: Cum a rămas manelistul Tzancă Uraganu fără permis. Va sta trei luni pieton

Acest lucru nu este posibil în Austria, deoarece confiscarea unui vehicul pentru depășirea vitezei maxime admise nu este reglementată în dreptul penal, ca în alte țări, ci, ca toate celelalte amenzi rutiere, în dreptul administrativ.

În prezent, nu există planuri de schimbare a acestei situații. Nu este încă clar în detaliu cum se va gestiona un vehicul închiriat, pe care un anumit individ nu mai are voie să îl conducă. Acesta probabil îl va păstra, dar nu va avea voie să îl conducă singur.

Experții presupun că această ambiguitate va fi abordată în detaliu, în diferite clauze noi, în viitoarele contracte de leasing și închiriere de mașini.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te