Un senator lăsat pieton pentru viteză modifică Codul Rutier. Marjă de eroare de 10% pentru radare

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 29.02.2024 - 16:57
Un senator lăsat pieton pentru viteză modifică Codul Rutier. Marjă de eroare de 10% pentru radare - Foto: INAQUAM Photos/George Călin
Un senator lăsat pieton pentru viteză modifică Codul Rutier. Marjă de eroare de 10% pentru radare - Foto: captură ecran
Un senator lăsat pieton pentru viteză modifică Codul Rutier. Marjă de eroare de 10% pentru radare - Foto: captură ecran

Un senator lăsat pieton pentru viteză vrea să modifice Codul Rutier, propunând introducerea în lege a unei marje de eroare de 10% pentru aparatele radar ale poliției. Extraurban, asta înseamnă 9 - 13 km/h în plus, iar urban, 3 - 6 km/h în plus, față de viteza legală.

SHARE

Potrivit unui raport comun asupra propunerii legislative pentru completarea art. 109 din Ordonanța de Urgență nr. 195 privind circulația rutieră, întocmit în data de 26 februarie 2024, de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Parlamentul României, membrii comisiilor au aprobat inițiativa deputatului PSD Toma Vasilică privind completarea Codului Rutier în sensul stabilirii cadrului legal necesar pentru aplicarea în favoarea contravenientului, de către agentul constatator, a marjei de eroare a aparatului utilizat în cazul constatării contravenienților prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificare metrologic (aparatele radarele, n.red.).

Prin urmare, raportul celor două comisii va fi supus votului plenului Senatului, prima Cameră sesizată. 

Pentru a intra în vigoare, modificarea trebuie adoptată de Parlmanet și promulgată de șeful statului.

Citește și: VIDEO Un sistem anti-șoferi vitezomani, obligatoriu pe toate mașinile din UE. Îți „sparge” timpanele

Un senator lăsat pieton pentru viteză modifică Codul Rutier. Marjă de eroare de 10% pentru radare

Raportul comun al celor două comisii a fost admis cu un amendament ce introduce o eroare admisă de 10% pentru aparatele radar ale poliției. 

Interesant, amendamentul admis a fost formulat de Felix Stroe, un senator care a rămas pieton din cauza vitezei excesive. 

Felix Stroe a propus ca la articolul 109 să fie introdus în Codul Rutier următorul alineat: „În cazul constatării contravențiilor prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei: a) până la 100 km/h inclusiv – 10 km/h; b) peste 100 km/h – 10% din viteza măsurată”. 

Citește și: Ce amendă iei dacă mergi cu 10 km/h mai încet decât limita permisă. Mulți șoferi nici nu știu de ea

În noiembrie 2020, Felix Stroe a fost prins de radar conducând cu viteză în localitatea Viperești din Buzău. Stroe avea o viteză de 103 km/h, depășind cu 53 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv. Prin urmare, polițiștii l-au sancționat cu amendă și i-au suspendat permisul de conducere, potrivit replicaonline.ro

Apoi, Felix Stroe a mers în instanță solicitând înlocuirea amenzii cu avertisment și transformarea sancțiunii complementare în avertisment sau înlăturarea acesteia. Magistrații Tribunalului Buzău i-au respins acțiunea, considerând că sancțiunile au fost aplicate în acord cu prevederile legale, însă Stroe a făcut apel, invocând eroarea aparatelor de măsurare a vitezei. Dacă ar fi beneficiat de marja de eroare de 10% pentru radare pe care propus-o în amendament, n-ar fi avut nicio problemă cu permisul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te