Un fruct, „responsabil” de moartea a 2 oameni și îmbolnăvirea altor 99. Unde s-a întâmplat ?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.11.2023 - 20:40
Un fruct popular în România, „responsabil” de moartea a doi oameni - Foto: Pixabay (imagine cu caracter ilustrativ)

Un fruct popular și în România, este „responsabil” de decesul a 2 oameni și îmbolnăvirea a 99 de persoane.

SHARE

Un fruct foarte popular și în România a fost găsit „responsabil” pentru decesul a două persoane și îmbolnăvirea altor 99. Cazul de la spitalul din Murgeni a arătat, încă o dată, cât de serioase pot fi problemele generate de consumul unor alimente și produse, dacă ele sunt contaminate cu diverse bacterii patogene.

Un fruct, „responsabil” de moartea a doi oameni și îmbolnăvirea altor 99

Fructul cu pricina, popular și în România, este pepenele galben, ce se găsește pe rafturile magazinelor din țara noastră la un preț, în general, de 9 lei/kg. Deși delicios, el este în mijlocul unui caz grav de contaminare ce s-a petrecut în SUA.

În total, au fost raportate 99 de îmbolnăviri din cauza unui focar de salmonella legat de pepenii galbeni retrași de pe piață, potrivit unei alerte a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), scrie Fox News.

Patruzeci și cinci de persoane au fost spitalizate - iar două persoane au murit până la data de 24 noiembrie.

Citește și: Ce explicații dă Arhiepiscopia Iașilor după tragedia de la Murgeni: „Întoarcem înapoi comunităţii”

Retragerea activă a pepenilor galbeni contaminați, care a afectat persoane din 32 de state până în prezent, a fost emisă pentru prima dată la 17 noiembrie.

Analizele au arătat că fructele respective au fost contaminate cu Salmonella. Aceasta este un tip de bacterie care se găsește în alimente și care poate provoca boli digestive.

Cele mai multe persoane infectate au diaree, febră și crampe la stomac între șase ore și șase zile după ce au consumat alimentele contaminate.

În decurs de câteva zile, majoritatea oamenilor se recuperează de la sine - dar unele persoane din grupurile cu risc ridicat se pot îmbolnăvi grav și pot necesita tratament imediat sau spitalizare, potrivit CDC, mai scrie sursa citată.

Citește și: Pește retras de la vânzare în Vest pentru că ar fi toxic, vândut cu 30 lei/kg în magazine în România

Simptomele care apar în cazul consumului de alimente sau produse contaminate cu Salmonella sunt următoarele:

  • Diaree și febră mai mare de 39 grade Celsius; 
  • Diaree de mai mult de trei zile care nu se ameliorează; 
  • Diaree cu sânge; 
  • Vărsături atât de mari încât nu puteți ține lichidele pe gât; 
  • Semne de deshidratare, cum ar fi uscăciunea gurii și a gâtului, urinări rare și amețeli la ridicarea în picioare.

Dr. Marc Siegel, profesor de medicină clinică la NYU Langone Medical Center și colaborator medical la Fox News, a declarat că Salmonella produce mai multe toxine. 

„Simptomele includ diaree, diaree cu sânge și vărsături abundente, astfel încât deshidratarea este o preocupare principală”, a declarat el, pentru Fox News Digital.

Citește și: Trei pacienți au murit după ce au luat masa în spital. Mâncarea fusese oferită pomană

Infecția este deosebit de problematică în cazul copiilor foarte mici, al persoanelor în vârstă și al celor cu un sistem imunitar compromis, care nu pot elimina bacteria la fel de ușor și se pot îmbolnăvi grav, pot fi spitalizați sau pot muri, a mai precizat medicul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te