Sentimentele de furie afectează în mod negativ sănătatea vaselor de sânge, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, relatează un articol CNN.
„Au existat unele studii în trecut care au legat sentimentele de furie, anxietate și tristețe de riscul de boli de inimă”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Daichi Shimbo, profesor de medicină în cadrul diviziei de cardiologie de la Universitatea Columbia din New York.
Citește și: Cât de des trebuie să mănânci portocale pentru o digestie bună și o inimă puternică?
În cadrul studiului, cercetătorii au pus 280 de participanți să participe la o activitate prin care aceștia să-și amintească sentimente de furie, tristețe, anxietate, timp de opt minute.
Cercetătorii au descoperit că sentimentele negative de furie și anxietate afectează sistemul cardiovascular. Astfel, sănătatea întregului organism este pusă în pericol.
Citește și: Un tată a murit de inimă rea la un an după ce fiica sa a fost ucisă. Nu a putut să își revină
În timp ce noua cercetare nu este primul studiu care face o legătură între sentimentele negative și impactul asupra sistemului cardiovascular, acesta explică modul în care funcționează această legătură, a declarat Dr. Joe Ebinger, profesor asociat de cardiologie pentru Institutul Smidt Heart la Cedars-Sinai din Los Angeles.
Cercetătorii din acest studiu au observat trei moduri în care furia a avut un impact asupra sănătății vaselor de sânge, a spus Shimbo.
Cum îți afectează sentimentul de furie vasele de sânge?
În primul rând, a îngreunat dilatarea vaselor de sânge ca răspuns la ischemie, sau la o restricție, a spus el.
Citește și: Care este cea mai sănătoasă pizza? Ingredientul minune care îți protejează inima și pielea
Furia a afectat, de asemenea, markerii celulari ai leziunilor și capacitatea lor de a se repara, a spus Shimbo.
După cele opt minute menite să inducă furia la pacienți, impactul asupra vaselor de sânge a fost observat timp de 40 de minute.
Ce poți face pentru a-ți proteja sistemul cardiovascular?
„Noi speculăm că, dacă ești o persoană care se enervează de nenumărate ori, îți afectezi în mod cronic vasele de sânge”, a spus Schimbo.
Cu toate acestea, sentimentele de tristețe și furie sunt inevitabile.
„Cea mai bună abordare este să înveți să îți controlezi sentimentele”, a declarat Dr. Brett Ford, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Toronto Scarborough.
Citește și: Povestea tânărului român implicat în crearea unei inimi artificiale. Probleme cu inima, de la 2 ani
Acest studiu despre modul în care furia afectează organismul ar putea ajuta la încurajarea persoanelor care se confruntă cu sentimente negative să apeleze la terapii comportamentale, a spus Shimbo.
„Nu este vorba despre negarea furiei. Cu toții vom simți sentimentul de furie, dar este vorba de găsirea unor modalități prin care să putem atât să o controlăm, cât și să o minimizăm”, a spus Ebinger.