Care este cea mai sănătoasă pizza? Ingredientul minune care îți protejează inima și pielea

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.02.2024 - 12:00
Care este cea mai sănătoasă pizza. Ingredientul minune care îți protejează inima și pielea Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pizza poate conține un ingredient extrem de benefic pentru sănătate, protejează inima și pielea. Ce beneficii are acesta pentru organism.

SHARE

Cercetările au arătat că ananasul este extrem de sănătos și îmbunătățește, de asemenea, apărarea sistemului imunitar împotriva virușilor.
Ananasul este un fruct exotic din America de Sud, aparținând familiei bromeliadelor, pe care multă lume îl vede doar pe pizza hawaiiană, dar pe lângă faptul că este delicios, are și multe beneficii pentru sănătate.

Există și un sortiment de pizza cu ananas care este extrem de apreciat de gurmanzi.

De ce este ananasul un fruct atât de sănătos

Disponibil în stare proaspătă, congelată și conservată în magazinele locale, ananasul are un profil nutrițional foarte bogat. Nutrienții săi includ vitamine și minerale - inclusiv vitamina C, mangan, vitamina B6, cupru și tiamină - precum și antioxidanți puternici care îi conferă proprietăți antiinflamatorii.

Care este cea mai sănătoasă pizza. Ingredientul minune care îți protejează inima și pielea

Bogat în antioxidanți

Diverșii antioxidanți din ananas, cum ar fi flavonoidele, neutralizează radicalii liberi, reduc inflamația și pot preveni stresul oxidativ, care este responsabil pentru multe boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.

Citește și: Avertizare, penurie de alimente: Exporturile de grâu, ulei, zahăr vor fi limitate

Cercetările au arătat că ananasul conține semnificativ mai mulți compuși antioxidanți decât alte fructe, inclusiv avocado și pita.

Susține sănătatea intestinelor

Ananasul adăpostește o enzimă digestivă cunoscută sub numele de bromelaină, care poate descompune proteinele structurale, ajutând la absorbția lor în intestinul subțire. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru cei care sunt deficitari în această enzimă din cauza insuficienței pancreatice.

Eficace împotriva virușilor

Ananasul este folosit de secole în medicina populară tradițională, deoarece conținutul său de vitamine și minerale îmbunătățește imunitatea, după cum arată un studiu din 2014.

Ananasul, un fruct extrem de sănătos

Contribuie la regenerare

Ananasul poate reduce timpul de recuperare după antrenamente și intervenții chirurgicale: carbohidrații săi oferă energie, iar bromelaina menționată mai sus poate reduce inflamațiile, umflăturile pielii, vânătăile și durerile. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest din urmă mecanism.

Poate proteja inima

Hipercolesterolemia, adică excesul de colesterol în sânge, este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare. Aici intervine ananasul, ale cărui proprietăți antioxidante sunt benefice și pentru sănătatea inimii.

Studiile pe animale au arătat că un consum zilnic de ananas protejează inima, dar sunt necesare studii clinice pe oameni pentru a confirma dacă acest efect este valabil și în cazul oamenilor.

Citește și: Ce alimente interzise în alte țări sunt din belșug pe rafturile magazinelor din România?

Poate ajuta la menținerea sănătății pielii

O porție de ananas (225 g) conține 78,9 miligrame de vitamina C, ceea ce este aproape de aportul de referință de 90 de miligrame. Se știe că vitamina C joacă un rol important în sănătatea pielii și în sinteza colagenului, acționând ca un antioxidant, și poate ajuta, de asemenea, la combaterea deteriorării pielii cauzate de lumina soarelui și de poluare.

Poate întări oasele

Ananasul este o sursă excelentă de cupru, așa că consumul acestuia poate juca un rol în prevenirea osteoporozei și în menținerea sănătății oaselor.

Ananasul conține, de asemenea, mangan, care este esențial pentru formarea oaselor și poate contribui la creșterea conținutului de minerale și la îmbunătățirea densității oaselor.

Consumul de alimente bogate în mangan poate fi deosebit de benefic pentru femeile aflate la menopauză, care prezintă un risc mai mare de pierdere a masei osoase, potrivit cercetărilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te