Covid revine în forță în România. Numărul cazurilor, în creștere. Masca ar putea fi noul ”accesoriu”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.09.2023 - 22:17
Tot mai mulți oameni ies pozitivi la testele de Covid-19 Foto: pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)
Graficul infectprilor pe săptămâni Foto: graphs.ro
Cum a evoluat Covid -19 în România în ultimul an Foto: graphs.ro
Valurile de Covid de la începutul pandemiei Foto: graphs.ro
Spălatul riguros pe mîini ne ferește de multe infecții Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)
Purtarea măștii de protecție ajută la prevenirea infectărilor Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Tot mai multe cazuri de Covid-19 se înregistrează, zilnic, în toată lumea. În România suntem deja la începutul unui nou val de infectări. Cel mai probabil după începerea școlilor vor fi mai multe îmbolnăviri. Măsurile de protecție sunt esențiale acum.

SHARE

Numărul cazurilor noi de infectate cu Sars-CoV-2 este în creștere. Săptămâna trecută au fost cu 43.48% mai infectări față de săptâmâna anterioară și trendul este crescător.

Așa s-a întâmplat în fiecare toamnă, după ce românii s-au întors din concedii. 

Experții consideră că este logic să creștem măsurile de precauție, inclusiv revenirea la măști.

Covid-19 revine în forță. Un nou val de infecții, în România

De altfel sunt creșteri la toți indicatorii: pozitivarea este de 17,61%, numărul deceselor a crscut cu 100% față de săptămâna anterioară. De asemenea, a crescut și numărul spitalizărilor și al pacienților aflați la ATI.

Conform raportului transmis de Ministerul Sănătății pe 5 septembrie, pentru intervalul 28 august - 03 septembrie 2023, au fost înregistrate 4.772 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.446 de cazuri mai multe față de săptămâna trecută,

Autoritățile spun că 1.430 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Cele mai multe cazuri de infectări sunt în zona București-Ilfov – 94. Urmează județul Galați cu 41 de cazuri și Bacău- 32 de cazuri.

Sursa foto: graphs.ro

 Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.421.949 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.28.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 583. De asemenea, la ATI, sunt internate 45 persoane. Dintre cei 45 pacienți internați la ATI, 28 sunt nevaccinați.

   Din totalul pacienților internați în prezent, 110 sunt minori, 108 fiind internați în secții și 2 în ATI. 

Până astăzi, 68.282 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.

  În intervalul 28.08.2023 (10:00) – 03.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 12 decese (5 bărbați și 7 femei). Aveau peste 50 de ani, prezentau comorbidități iar 3 erau vaccinați.

În acest moment nu este nicio restricție. Doar recomandări privind vaccinarea anti-Covid alături de imunizarea contra gripei.  

Suntem încă la începutul unui nou val de infectări care pare să fi început încă din luna august. Iar trendul se menține crescător în toată lumea. 

Conform cercetătorilor, noua variantă a Omicron,  BA.2.86, poreclită „Pirola”, ea declanșat creșterea numărului de cazuri. 

Specialiștii spun că este posibil ca în perioada următoare să fie și un număr mare de spitalizări de pe urma infectărilor cu aceasta variantă. 

Citește și: A apărut ”Pirola”, o nouă variantă de COVID. Cercetător: ”Ne aștepăm la o creștere a spitalizărilor”

În același timp, un val mai mic de cazuri de COVID-19 a fost alimentat de cea mai nouă variantă dominantă EG.5, sau „Eris”.

Sursa Graphs.ro

După cum se vede în grafic, cel mai mare număr de infectări săptămânale din ultimul an a fost tot în luna septembrie însă anul trecut. Atunci a fost un vârf cu peste 13.000 de îmbolnăviri. Un alt vârf a fost în această primăvare, în luna martie când s-au înregistrat peste 8.000 de infectări săptămânale. 

Iată ce se raporta în anii trecuți, în aceeași zi:

Pe 5 septembrie 2022, se înregistrau 1.242 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Atunci raportarea era zilnică. 

Pe 5 septembrie 2021, se înregistrau 1.242 de cazuri noi de persoane infectate, la 24 de ore. Atunci, deschiderea școlilor a amplificat valurile pandemiei de COVID.

Citește și: Școala începe cu 230 copii infectați/zi, triplu față de septembrie 2020. S-ar ajunge la 1.000 cazuri

Pe 5 septembrie 2020 erau 1.269 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.

Cele mai multe cazuri săptămânale au fost raportate pe 5 februarie: 205.427 de cazuri noi.

Sursa Graphs.ro

Din martie 2020 până în prezent au fost aprozimativ 11 valuri de infectări. Acum suntem la începutul celui de-al 12-lea. 

Pandemia de Covid-19 în România și în lume. Teoriile conspirației

Pe 26 ianuarie 2020, guvernul Orban ia deja primele măsuri pentru securizarea aeroporturilor și a unităților sanitare.

Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat o lună mai târziu, la 26 februarie 2020. 

China anunța oficial 81 de decese din cauza virusului. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, spunea că boala declanșată de noul coronavirus din China întrunește toate caracteristicele de urgență globală, chiar dacă nu a fost declarată ca atare de Organizația Mondială a Sănătății și că mortalitatea este de 2-4%, iar în China crește rapid numărul de cazuri confirmate.

Citește și: Atenţie la copii: cel mai mic pacient cu COVID de la ATI are vârsta de doar 13 zile

Abia pe 11 martie, OMS declară că focarul de coronavirus a devenit o pandemie. două zile mai târziu, pe 13 martie, OMS numește Europa epicentru al pandemiei de Covid.

​Italia a fost multă vreme pe primul loc în Europa la numărul de infectări și decese, Lombardia fiind cea mai afectată. Curând, SUA a detronat-o.

Tot în acea vreme apar și primele excese de xenofobie și rasism împotriva oamenilor de origine chineză sau asiatică.

În același timp, pe interent încep să apară dezinformările și teoriile conspirației, de la negarea evidenței și a existenței pandemiei, a cazurilor de infectare și chiar a deceselor, până la cele care acreditează crearea virusului în laborator, ba în cele chinezești, ba în cele americane. După apariția vaccinului, au teoriile conspitrației sau legat de acesta. 

Între timp, medicii ieșeau public și îi sfătuiau pe oameni să se spele corect pe mâini să nu strănute decât în batistă sau în cot și nu în palme, să poarte mască.

Citește și: China se pregătește pentru noul val de cazuri de covid din variantele XBB, cu vârful în iunie

Pe 3 martie s-au interzis adunările publice, în România. 

În perioada 16 martie 2020 - aprilie 2020 - a fost declarată stare de urgență. Apar primele decese. Suceava intră în carantină. 

Pe 24 martie 2020, printr-o Ordonanță Militară, circulația persoanelor este permisă doar în anumite cazuri justificate, cu declarație pe propria răspundere, iar bătrânii peste 65 de ani pot circula doar în intervalul 11:00 - 13:00.

În total, au fost emise 9 Ordonanțe Militare  prin care se impuneau restricții. 

Au fost două luni de stare de urgență, din 8 martie până în 15 mai 2020. Apoi au fost instituite stări de alertă prelungite lună de lună până pe 9 martie 2022.

De atunci, toate măsurile obligatorii au devenit recomandări. Inclusiv portul măștii.

Autoritățile cer purtarea măștii de protecție

Trendul crescător se înregistrează și la nivel global. De exemplu, spitalizările Covid la nivelul Statele Unite au crescut cu aproape 19% într-o singură săptămână, iar decesele cu peste 21%, pe măsură ce țara trece printr-o creștere a infecțiilor cu Covid la sfârșitul verii.

Înclin să spun că, dacă ai de gând să ieși în oraș, asigură-te că ai o mască în mașină, câteva măști acasă sau la serviciu, astfel încât să ai mereu una la dispoziție”, a spus Andrew Pekosz, un profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, conform nytimes.com.

Conform celor mai recente date ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), până la 10.000 de persoane pe săptămână au fost spitalizate cu Covid,

Creșterea cazurilor de Covid a determinat unele școli, spitale și întreprinderi să încurajeze sau chiar să solicite oamenilor să înceapă din nou să se mascheze.

Riscul este deosebit de mare pentru persoanele nevaccinate care nu au contractat virusul înainte și pentru cei care sunt mai în vârstă sau au probleme de sănătate subiacente. Aproximativ 70 % din spitalizări sunt printre cei care au 65 de ani și mai mult.

Oficialii americani din domeniul sănătății urmăresc două variante noi – varianta Omicron EG.5 (Eris), care este dominantă în SUA și BA.2.86, care începe să se răspândească.

Citește și: Creștere de șapte ori a infectărilor cu COVID într-o lună. Decesele au crescut de opt ori

Iată ce recomandă experții în sănătate publică din SUA:

În acest moment, nu știm cât de bine se răspândește această variantă, dar știm că se răspândește la fel ca și alte variante. Asta înseamnă că poți lua în continuare următoarele acțiuni pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți de infecție:

  • Vaccinați-vă împotriva covid
  • Stai acasă dacă ești bolnav
  • Faceți-vă testarea pentru COVID-19 dacă este necesar
  • Căutați tratament dacă aveți COVID-19 și aveți un risc mare de a vă îmbolnăvi foarte tare
  • Dacă alegeți să purtați o mască, purtați una de înaltă calitate, care să se potrivească bine pe nas și pe gură
  • Îmbunătățiți ventilația
  • Spălați-vă pe mâini

La 11 martie 2020, OMS a declarat COVID-19 pandemie mondială. La 5 mai 2023, OMS a declarat încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică. Însă acest virus a apărut în data de 17 noiembrie 2019 în Wuhan, China și s-a răspândit rapid, virusul fiind transmis de la om-om prin intermediul picăturilor Flugge expulzate de

către o persoană bolnavă prin intermediul tusei, strănutului sau prin simpla expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de 2-10 zile, cu o medie de 3-5 zile, deși sunt raportate cazuri cu o perioada de incubație de până la 24 de zile.

Până în prezent au înregistrate peste 694.000.000 de îmbolnaviri și aproape 7.000.000 de decese, cu o mortalitate de 1,02%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te