Care este ora ideală pentru a lua cina? Este mai devreme decât crezi. Dieteticienii dezvăluie


După o zi plină, alegerea orei perfecte pentru cină poate fi dificilă. Nutriționiștii spun că ideal este să mănânci între 17:00 și 19:00 sau cu trei ore înainte de somn, pentru o digestie bună și un somn odihnitor. Contează însă și ce mănânci, nu doar când.
După o zi lungă de muncă și treburi, planificarea cinei poate fi o corvoadă. Acest lucru este valabil mai ales dacă sunteți o persoană foarte ocupată sau dacă programul dumneavoastră se schimbă constant.
Drept urmare, s-ar putea să vă treziți că luați cina la ore diferite în fiecare zi, dar contează acest lucru? Aici, nutriționiștii ne spun care este cel mai bun moment pentru a lua cina și dacă este posibil să mâncați prea târziu sau prea devreme.
Citește și: Cel mai murdar loc din bucătărie, care te poate îmbolnăvi grav. Intră în contact cu mâncarea
Cel mai bun moment pentru a lua cina
„În general, momentul ideal pentru a lua cina este între orele 17:00 și 19:00”, spune Marissa Karp, dietetician, conform Real Simple.
Dacă acest lucru nu se potrivește cu programul tău, ar trebui să încerci să iei cina cu aproximativ trei ore înainte de a te culca.
Acest lucru „va permite o digestie adecvată și va reduce riscul de reflux”, explică Elizabeth Brown, dietetician.
Cu toate acestea, merită menționat că momentul optim depinde și de mărimea și compoziția mesei, notează Brown.
De exemplu, „o masă foarte bogată în grăsimi, cum ar fi un burger dublu și cartofi prăjiți mari, poate dura șase ore sau mai mult pentru a fi digerată”, explică ea.
Citește și: Mâncarea care te scapă de kilograme și înlocuiește pâinea. Mănânci cu orice și o tai cu ața
Acest lucru poate crește aciditatea stomacului, ducând la presiune asupra stomacului și esofagului, putând provoca reflux și perturbând capacitatea de a dormi.

Poți lua cina prea devreme sau prea târziu?
Când luați în considerare efectul alimentelor asupra somnului, este cu siguranță posibil să luați cina prea devreme sau prea târziu.
Dacă luați cina devreme, de exemplu în jurul orei 15:00, s-ar putea să aveți dificultăți în a adormi din cauza foamei, spune Karp.
În acest caz, ar fi bine să luați o gustare ușoară, de preferință una care conține un amestec echilibrat de carbohidrați, proteine și puțină grăsime.
Citește și: Femeile care consumă multe fructe își protejează mai bine plămânii de cancer
Carbohidrații sunt deosebit de importanți în acest caz, deoarece „stimulează eliberarea de serotonină, care este precursorul melatoninei”, spune Brown.
În schimb, dacă aștepți prea mult pentru a lua cina, vei avea și probleme cu somnul. Acest lucru se datorează faptului că părțile corpului care digeră în mod normal alimentele iau o pauză în timpul somnului, explică Karp.
„Dar dacă mâncăm aproape de ora de culcare, nu oferim corpului nostru timpul necesar pentru a digera corect”, spune ea.
La rândul său, corpul încearcă să doarmă și să digere alimentele în același timp, ceea ce face dificilă adormirea confortabilă.
Dar ce se întâmplă dacă ai tendința de a lucra până târziu în noapte? În acest caz, încearcă să mănânci mai devreme în timpul zilei, sugerează Karp.
Altfel, vei fi flămând la ora cinei, ceea ce te va tenta să mănânci prea mult sau să faci alegeri mai puțin nutritive la cină.
Pentru a preveni acest lucru, „concentrează-te pe o masă consistentă, cu proteine, grăsimi și fibre, mai devreme în timpul zilei”, spune Karp.
De asemenea, puteți consuma gustări sățioase la prânz, cum ar fi mere cu unt de arahide, pentru a vă menține până la cină.
Ar trebui să luați cina la aceeași oră în fiecare zi?
Organismul funcționează bine cu rutina, așa că stabilirea unui interval tipic pentru cină va fi benefică pentru ritmul circadian (adică ceasul biologic intern), observă Karp.
De fapt, alimentele sunt unul dintre principalii factori de mediu care sincronizează ceasul biologic al organismului, potrivit revistei Frontiers in Nutrition.
Acest lucru este crucial pentru sănătatea generală, deoarece nealinierea ceasului intern poate perturba procesele metabolice, crescând riscul de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.