sâmbătă 11 octombrie
EUR 5.0927 USD 4.3982
Abonează-te
Newsweek România

Femeile care consumă multe fructe își protejează mai bine plămânii de cancer

Data publicării: 11.10.2025 • 10:30 Data actualizării: 11.10.2025 • 10:34
Femeie mănâncă fructe - Foto: Freepik
Femeie mănâncă fructe - Foto: Freepik
Femeie mănâncă fructe - Foto: Freepik
Femeie mănâncă fructe - Foto: Freepik

Consumul regulat de fructe ar putea avea un rol important în protejarea plămânilor de efectele nocive ale poluării atmosferice, potrivit unui studiu amplu realizat în Marea Britanie şi prezentat la Congresul Societăţii Europene de Pneumologie, desfăşurat recent la Amsterdam.

Cercetătorii sugerează că antioxidanţii şi compuşii antiinflamatori naturali din fructe pot reduce stresul oxidativ şi inflamaţia cauzate de particulele fine din aer, în special în cazul femeilor.

Citește și: Floarea din grădină din care faci un ceai miraculos. Te scapă de durerile din piept și de anxietate

Femeile care consumă multe fructe își protejează mai bine plămânii de cancer

Studiul a analizat date din UK Biobank, care cuprind informaţii de la aproximativ 200.000 de participanţi, corelând obiceiurile alimentare ale acestora, inclusiv consumul de fructe, legume şi cereale integrale, cu funcţia pulmonară (măsurată prin FEV1, volumul de aer expirat într-o secundă) şi nivelul de expunere la particule fine PM2.5 (particule cu diametrul de 2,5 microni sau mai mici, generate de traficul rutier şi activităţi industriale).

Cercetarea a fost condusă de cercetători de la Centre for Environmental Health and Sustainability (Centrul pentru Sănătate şi Sustenabilitate) al Universităţii din Leicester, Marea Britanie.

 

Peste 90% din populaţia lumii este expusă la niveluri de poluare ce depăşesc limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar această expunere este asociată cu o scădere a funcţiei pulmonare.

În acelaşi timp, o alimentaţie bogată în fructe şi legume este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii plămânilor.

Analiza a arătat că, pentru fiecare creştere a expunerii la PM2.5 cu cinci micrograme pe metru cub de aer, femeile cu un consum scăzut de fructe au avut o reducere medie a FEV1 de 78,1 ml, în timp ce, la cele care consumau patru sau mai multe porţii de fructe zilnic scăderea a fost de doar 57,5 ml, arată news.ro

Femeie mănâncă fructe - Foto: Freepik

Femeie mănâncă fructe - Foto: Freepik

Cercetătorii au subliniat că o dietă sănătoasă se asociază cu o funcţie pulmonară mai bună la ambele sexe, indiferent de nivelul de poluare, dar efectul protector al fructelor a fost evident mai pronunţat la femei.

Citește și: Fructele și legumele pe care nu trebuie să mănânci seara. Ce se întâmplă în organism dacă le consumi

Acest lucru ar putea fi explicat prin prezenţa naturală în fructe a substanţelor antioxidante şi antiinflamatoare, care contracarează efectele nocive ale particulelor poluante.

În plus, în cadrul populaţiei studiate, bărbaţii au raportat un consum mai redus de fructe comparativ cu femeile, fapt ce ar putea explica diferenţele observate.

Exerţi au comentat faptul că rezultatele studiului confirmă beneficiile unei alimentaţii echilibrate, bogate în fructe, asupra sănătăţii respiratorii, însă au subliniat că accesul la o dietă sănătoasă nu este egal distribuit în populaţie şi că politicile publice trebuie să continue să reducă poluarea aerului, fără a transfera responsabilitatea asupra indivizilor.

 

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră