Gândiți-vă la toate lucrurile care se întâmplă în chiuveta din bucătărie. Acolo vă spălați pe mâini, spălați vasele, clătiți fructele și legumele și scurgeți lichidele din pachetele cu carne crudă.
„Cei mai mulți germeni se vor duce pe scurgere, dar unii pot rămâne prinși în crăpături”, a explicat Lester Schonberger, specialist în siguranță alimentară din cadrul Virginia Tech, conform Huff Post.
Cel mai murdar loc din bucătărie, care te poate îmbolnăvi grav. Intră în contact cu mâncarea
Odată ajunși acolo, germenii pot supraviețui și se pot înmulți, deoarece bacteriile preferă mediile calde și umede, precum chiuveta din bucătărie, iar acești germeni vă pot îmbolnăvi.
Citește și: Ingredientul din bucătărie, numit „aurul portocaliu” care te scapă de părul de pe picioare definitiv
Cel mai murdar loc din bucătărie, care te poate îmbolnăvi grav. Intră în contact cu mâncarea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Din acest motiv, experții spun că chiuveta de bucătărie este unul dintre locurile cele mai pline de microbi din bucătărie.
Un studiu realizat în 2023 de Departamentul Agriculturii din SUA a constatat că 34% dintre chiuvetele de bucătărie au fost contaminate cu bacterii după ce participanții au pregătit micul-dejun.
Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl incluzi în dietă?
Cât de murdară e chiuveta?
Deși depinde exact de ceea ce faceți în chiuveta din bucătărie, aceasta ar putea găzdui salmonella, E. coli și listeria - în special în scurgere, pe care oamenii de obicei nu o curăță și nu o dezinfectează, a declarat Kevin Roberts, director al programului de management al ospitalității la Universitatea de Stat din Kansas.
„Aproape orice bacterie alimentară la care vă puteți gândi ar putea fi adăpostită în chiuvetă”, a spus el.
Un mic studiu efectuat în 2022 asupra a 10 gospodării, publicat în Frontiers in Microbiology, a constatat că majoritatea erau contaminate cu mai mulți agenți patogeni.
Citește și: Atenție la ustensilele de bucătărie! Unele ne pot otrăvi. Care sunt acelea și din ce cauză?
Într-un alt studiu din 2017, din 100 de locuințe, coliformi fecali au fost găsiți în 44% dintre case, în principal în probele de la chiuvetele din bucătărie.
Bacteriile tind să se ascundă în chiuvetele de bucătărie deoarece acestea reprezintă „mediul perfect” pentru dezvoltarea acestor germeni, a declarat Mitzi Baum, fost director general al Stop Foodborne Illness.
Există umiditate, bucăți de mâncare, căldură și aer, iar dacă chiuveta nu este curățată în mod regulat, bacteriile au timp să se dezvolte.
Obiectele păstrate de obicei în chiuvetă, cum ar fi bureții, pot fi o altă sursă de contaminare, a spus Roberts. Un studiu realizat în 2011 de organizația de sănătate publică și siguranță NSF a cerut unui număr de 22 de familii să tamponeze obiecte de uz casnic și a constatat că 75% din bureții de vase și cârpele conțineau E. coli și salmonella, iar 45% din chiuvetele de bucătărie aveau aceste bacterii.
Germenii care se ascund în chiuvetă vă pot îmbolnăvi?
Contaminarea încrucișată este principala problemă cu germenii din chiuveta de bucătărie, a spus Schonberger.
„Dacă chiuveta sau scurgerea este contaminată, atunci ar trebui să fim atenți la modalitățile prin care aceste bacterii pot ieși din chiuvetă și ajunge în mâncarea dumneavoastră”.
De exemplu, dacă puneți struguri în chiuvetă pentru a-i spăla sau umpleți chiuveta cu apă pentru a spăla legume, a spus el, ați putea „disloca o parte din bacterii pe mâncare” sau să stropiți cu apă blatul, contaminând acea suprafață. E. coli, salmonela și listeria pot îmbolnăvi oamenii, a spus Baum.
„Dacă alimentele care nu sunt gătite intră în contact cu chiuveta, există posibilitatea să vă îmbolnăviți”, a spus ea.
„Alimentele ar putea prelua bacteriile - nu există regula celor cinci secunde. Dacă mâncarea se află în condițiile potrivite pentru prea mult timp, vă puteți îmbolnăvi.”
Semnele unei toxiinfecții alimentare cauzate de aceste bacterii pot include greață, vărsături, probleme digestive, febră, dureri de cap și crampe musculare sau slăbiciune.
Boala poate fi gravă - se estimează că 48 de milioane de americani suferă de toxiinfecții alimentare în fiecare an, iar 3.000 mor din această cauză.
Persoanele cu cel mai mare risc de a suferi de toxiinfecții alimentare (și de a se îmbolnăvi grav) includ persoanele de 65 de ani și peste, copiii sub 5 ani, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Cu toate acestea, Schonberger a declarat: „Majoritatea adulților obișnuiți care contractează o toxiinfecție alimentară vor prezenta unele simptome, dar ar trebui să se recupereze complet.”
Cum să vă curățați corect chiuveta din bucătărie
Simpla clătire a chiuvetei nu este suficientă pentru a elimina germenii, a spus Schonberger. Apa de la robinet probabil că nu va îndepărta bacteriile care se ascund în crăpăturile chiuvetei și nu devine suficient de fierbinte pentru a ucide germenii.
Pentru a scăpa de germeni și a minimiza contaminarea încrucișată cu alimentele, trebuie să curățați și să dezinfectați chiuveta în mod regulat, a spus Roberts. „Nu puteți dezinfecta ceva care nu este curat”.
Folosiți apă caldă cu detergent lichid pentru a curăța chiuveta, a spus el. Scopul este de a îndepărta murdăria, resturile și bucățile de mâncare; utilizați o periuță de dinți sau o scobitoare pentru a îndepărta bucățile de mâncare blocate în crăpături, a spus Schonberger.
Odată uscată, utilizați un dezinfectant pentru a ucide bacteriile, care va ucide și virusurile, și lăsați chiuveta să se usuce, a spus Schonberger. Produsele cu înălbitor sau alcool, inclusiv șervețelele, pot dezinfecta și igieniza - trebuie doar să urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului.
Roberts sugerează curățarea și dezinfectarea chiuvetei din bucătărie înainte și după prepararea meselor, în special atunci când este implicată carne crudă, sau cel puțin o dată pe săptămână. Acest lucru vă va ajuta să evitați contaminarea încrucișată și posibila îmbolnăvire.