Un avertisment privind o posibilă problemă de sănătate publică vine din Franța. Este vorba despre un agent cancerigen găsit în îngrășămintele cu fosfat. Oamenii se contaminează cu acesta prin consumul, în special al unor tipuri de paste, pâine sau cereale pentru micul dejun.
Public Health France leagă acest lucru de explozia cancerelor pancreatice.
Un metal identificat în multe cereale pentru micul dejun, produce cancer. Avertismentul medicilor
Nu este nici un pesticid, nici un poluant permanent. Mulți medici au decis să tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce ei consideră o „bombă pentru sănătate”: cadmiul.
Mai puțin cunoscut decât plumbul, mercurul sau arsenicul, cadmiul este un metal greu clasificat drept cancerigen uman cert.
Citește și: Micul dejun pe care îl mănânci și de la care NU slăbești niciodată. Medic: Promisiuni „sănătoase”
Prezent în îngrășămintele fosfatice utilizate în agricultură, se acumulează în sol și a contaminat cele mai frecvent consumate alimente: cereale pentru micul dejun, pâine, pastele și cartofii.
Într-o scrisoare trimisă luni, 2 iunie, prim-ministrului și miniștrilor Sănătății, Agriculturii și Tranziției Ecologice, Conferința Națională a Sindicatelor Regionale ale Profesioniștilor din Domeniul Sănătății - Medici Independenți (URPS-ML) și-a exprimat „profunda îngrijorare”.
„Expunerea la cadmiu este o bombă sanitară”, a comentat Pascal Meyvaert, coordonatorul grupului de lucru URPS-ML pentru sănătate și mediu. „Există o urgență sanitară; este datoria noastră să facem apel la autoritățile publice pentru a proteja cetățenii”, a mai spus acesta, conform lemonde.fr.
Un metal greu contaminează cerealele pentru micul dejun și produce cancer. Avertismentul medicilor - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Ce este cadmiu, metalul greu găsit în alimente care poate produce cancer?
Cadmiul este un metal greu, care poate fi prezent în alimente și absorbit de organism în cantități mici. Este reținut eficient în rinichi și ficat, unde poate rămâne timp de decenii. Cadmiul este un metal relativ toxic, a cărui importanță a fost investigată abia recent.
Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri
Toxicitatea metalului pare a fi legată de capacitatea sa de a înlocui ionii metalici endogeni din constituenții celulari, în special proteinele.
Cadmiul este considerat o toxină în alimente, cum ar fi alte metale, inclusiv arsenicul și plumbul. Prezența sa, care se înregistrează în multe alimente, depinde de concentrația sa în sol, apă și aer.
Comisia Europeană a stabilit, în 2021 noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare.
În ceea ce privește cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi și poate cauza disfuncție renală și doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populație cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii și persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăși doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populației la cadmiu să fie redusă.
Citește și: Mitul obiceiului american la micul dejun, demontat. Acumulăm grăsimi ca urșii când hibernează
În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), autoritate competentă în domeniul contaminanților alimentari, verifică, prin laboratoarele proprii și în baza programelor de supraveghere și control, inclusiv metale grele din diferite produse alimentare de origine animală și nonanimală și modul în care cerințele legislative privind contaminanții sunt puse în aplicare de către operatorii din domeniu.