Peste 1,4 milioane de români au alergie la o plantă. Ce medicamente trebuie să aibă mereu asupra lor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.08.2023 - 18:10
Peste 1,4 milioane de români trăiesc un coșmar din cauza alergiei la o plantă Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Este o perioadă în care peste un milion de români sunt puternic afectați de o plantă alergenică. Medicii le recomandă să aibă asupra lor un medicament injectabil.

SHARE
O plantă extrem de periculoasă pentru sănătate este în plin sezon de înflorire iar polenul ei îi afectează pe foarte mulți români. Cei care sunt alergici trebuie să aibă mereu asupra lor medicamentele recomandate de medic, inclusiv cele injectabile. 
 
Altfel, acești pacienți pot avea probleme mari de sănătate, alergia severă fiind letală în multe cazuri.

1,4 milioane de români au alergie la o plantă. Ce medicamente trebuie să aibă mereu asupra lor

Medicul de urgențe Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra unui pericol grav care vine în această perioadă de la ambrozie. Alergia la această plantă este foarte periculoasă și foarte mulți români sunt afectați de polenul acesteia. 
 
Ambrozia este în plin sezon de înflorire acum.
 
Doctorul Tudor Ciuhodaru a făcut o listă cu 10 lucruri ce pot salva viețile alergicilor. 
 
”Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave”, a transmis medicul.
 
 
1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa).
 
2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare - pentru a evita contactul cu particulele de polen.
 
3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.
 
4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.
 
 
5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncarimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extind rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii.
 
Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.
 
6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.
 
7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
 
 
8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.
 
9. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător.
 
10. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă.
 
Conform statisticilor, 1. 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie și se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.
 
”Temperaturile ridicate, umiditatea redusă și vântul creează mediul propice pentru generarea și răspândirea polenului. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.
 
Respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii. 
 
Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă”, a mai transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te