20.000 de euro amendă pentru un proprietar din Vrancea pentru că nu și-a curățat curtea de ambrozie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.09.2022 - 09:43
20.000 de euro amendă pentru un proprietar din Vrancea pentru că nu și-a curățat curtea de ambrozie - FOTO: Profimedia

Proprietarul unui teren a primit o amendă de 100.000 de lei pentru că nu și-a curățat proprietatea de ambrozie - planta care reprezintă un adevărat pericol pentru multe persoane din România.

SHARE

Vecinii au fost cei care au reclamat această situație, fiind scandalizați de tufele de ambrozie care le distruge sănătatea, dar și de gunoaiele adunate pe acel teren.

Garda de Mediu a luat act de sesizarea oamenilor și proprietarul terenului care nu s-a îngrijit să elimine ambrozia de pe proprietatea sa, a fost amendat cu suma de 100.000 de lei.

„La controlul pe amplasament efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, împreună cu agenţi ai Poliţiei Locale, s-a constatat, printre altele, prezenţa pe suprafeţe importante a buruienii în stadiul de înflorire", a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Vrancea.

Ce este ambrozia și cum o recunoaștem?

Ambrozia (Otrava zeilor) – este cunoscută ca  fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi.

Ambrozia se întâlneşte de obicei pe marginea şoselelor şi în culturi agricole, în care se practică tehnologia no-tillage – se intervine asupra solului doar prin semănat, buruiana fiind o mare iubitoare de soluri slab lucrate, nisipoase şi uşor de încălzit.

O plantă poate face până la 60.000 de seminţe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 20 de ani. În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenica din Romania, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.

Ambrozia, o reală problemă pentru sănătate

Conform Ministerului Sanatatii: sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Din datele oferite de Ministerul Sanatatii din Romania, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te