Kelemen Hunor ține în șah Coaliția: „Încă n-am depășit blocajul cu privire la desființarea SIIJ”

DE Elena Andrei | Actualizat: 27.07.2021 - 21:59
Hunor anunță că nu s-a depășit blocajul cu privire la desființarea SIIJ/Foto: captură tv

Blocajul din coaliția de guvernare pe tema proiectului privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu a fost depăşit, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta nu a explicat cum ar putea fi depășit și nici nu a dat un pronostic în chestiune.

SHARE

Hunor declară că există „două-trei propuneri de compromis” ce trebuie analizate. Copreşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a anunțat că „probabil în două săptămâni va fi prezentată o nouă propunere de text”.

UDMR insistă ca dosarele vizându-i pe magistrați să fie preluate exclusiv de către Parchetul General, ci nu de structurile de parchet competente - DNA sau DIICOT.

„Astăzi nu am depăşit blocajul, au fost două-trei propuneri de compromis, trebuie puse pe hârtie, trebuie analizate, vom reveni în săptămânile care urmează. Sunt legate aceste soluţii de compromis, pe de o parte, de o propunere mai veche pe care eu am mai anunţat-o.

Dacă trece amendamentul nostru, atunci o perioadă rezonabilă păstrăm acest sistem, deci anchetarea magistraţilor la Procuratura Generală - singura instituţie constituţională dacă vorbim despre sistemul de procuratură şi, după un timp rezonabil, dacă nu funcţionează, se poate nuanţa prin legile de funcţionare a Justiţiei şi celelalte legi care vor fi în dezbatere în perioada următoare. Asta a fost prima soluţie propusă", a spus Kelemen Hunor după şedinţa coaliţiei de guvernare, conform Agerpres.

A doua propunere a UDMR este legată de o eventuală scoatere din competenţa DNA a anchetării doar a magistraţilor, abuzul în serviciu, deci să nu deschidă DNA împotriva magistraţilor dosar pe abuz în serviciu.

Citește și

RAPORT Departamentul de Stat al SUA avertizează investitorii americani în România despre SIIJ

Ion, despre defiinţarea SIIJ: „UDMR este actorul principal, doar vota toate nenorocirile cu PSD”

 

A treia propunere este să rămână la Parchetul General anchetarea magistraţilor. În cazul în care se constată că acolo există probe care sunt în competenţa DIICOT sau DNA, se transmite dosarul către aceste parchete, dar plângerea se depune, anchetarea se face de către Parchetul General, a adăugat vicepremierul.

Copreşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a anunțat că probabil în două săptămâni va fi prezentată o propunere de text în ceea ce priveşte proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale.

„Vom veni probabil în două săptămâni cu o propunere de text prin care sper să găsim o variantă prin care să depăşim acest blocaj real care există în coaliţie. Subiectul SIIJ este unul care de mai multe zile este blocat în cadrul coaliţiei.

Foarte clar, însă, varianta UDMR, aceea de a nu desfiinţa Secţia specială, ci doar de a o muta la Parchetul General ca o direcţie, nu este susţinută nici de către PNL, nici de către noi. De aceea încercăm să găsim o altă variantă. Trebuie discutate şi la Ministerul Justiţiei", a afirmat Barna la Parlament, la finalul şedinţei coaliţiei.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.