RAPORT Departamentul de Stat al SUA avertizează investitorii americani în România despre SIIJ

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.07.2021 - 22:00
SIIJ, pomenită în raportul Departamentului de Stat al SUA/Foto: yahoo

Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este pomenită în raportul despre România pe anul 2021 făcut pentru investitori de către Departamentului de Stat al SUA. Departamentul de Stat amintește modificările făcute de „fostul guvern” în Codul Penal.

SHARE

În documentul care trece în revistă toate domeniile strategice ce pot interesa potențialii investitori americani în țara noastră, Departamentul de Stat amintește modificările făcute de „fostul guvern” în Codul Penal și cel de Procedură penală și care au slăbit instrumente de anchetă, „inclusiv în combaterea corupției între 2017 și 2019”. Tot în raport despre SIIJ se spune că pare „să întreprindă doar cazuri motivate politic”.

Raportul întocmit de către Departamentul de Stat al SUA tratează individual mai multe domenii strategice ce ar putea interesa potențialii investitori americani în țara noastră. Unul dintre aceste domenii este corupția.

„Lupta României împotriva corupției la nivel înalt și mediu, un model în sud-estul Europei în ultimul deceniu, a suferit eșecuri semnificative între 2017 și sfârșitul anului 2019 printr-o campanie concertată în timpul guvernului anterior, de slăbire a eforturilor anticorupție, a legislației penale și judiciare și a independenței judiciare. Instituțiile judiciare, ONG-urile, UE și guvernele aliate NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la inițiativele legislative care au favorizat această tendință în perioada respectivă. Actualul Guvern a început să anuleze acțiunile negative ale guvernului anterior, dar acest efort va dura ceva timp pentru a avea efect deplin.

Observatorii interni și internaționali ai statului de drept și autoritățile din domeniul judiciar au criticat gama largă de modificări pe care fostul guvern le-a introdus în codul penal și codurile de procedură penală cum că slăbesc seturile de instrumente de anchetă, inclusiv în combaterea corupției între 2017 și 2019. În iulie 2019, Curtea Constituțională a considerat aceste modificări neconstituționale, iar actualul guvern intenționează să revizuiască aceste coduri. 

Parchetul special înființat de guvernul anterior pentru investigarea și urmărirea penală a judecătorilor și procurorilor, care pare să întreprindă doar cazuri motivate politic, continuă să funcționeze. Actualul guvern a reluat eforturile pentru ca parchetul special să fie desființat”, se arată în raport.

Citește și

PMP cere Parlamentului sesiune extraordinară pentru votarea desființării SIIJ

Ion, despre defiinţarea SIIJ: „UDMR este actorul principal, doar vota toate nenorocirile cu PSD”

 

Raportul Departamentului de Stat apreciază că România salută toate formele de investiții străine, iar „locația strategică a României, apartenența la Uniunea Europeană, forța de muncă relativ bine educată, salariile competitive și resursele naturale abundente fac din țara noastră un loc potrivit pentru firmele care doresc să acceseze piețele europene, din Asia Centrală și din Orientul Apropiat. Investitorii americani au găsit oportunități în sectoarele tehnologiei informației, auto, telecomunicații, energie, servicii, producție, produse de larg consum, asigurări și sectoare bancare”, potrivit HotNews.

Potrivit raportului „climatul investițional din România e un tablou mixt, iar potențialii investitori ar trebui să se intereseze temeinic atunci când iau în considerare orice investiție”.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te