Femeile bătute, preocupare pentru politicieni doar când aduc voturi

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.01.2022 - 16:15

Victimele violenței domestice sunt bune pentru politicieni când își fac imagine, în timp ce legea care le-ar salva viețile încă nu e pusă în aplicare.

SHARE

În ultima zi a anului 2021, un bărbat de 44 de ani din Sebeș era pus sub urmărire penală, după ce și-a atacat soția și fiica cu un cuțit, deși victimele aveau ordin de restricție împotriva lui.

În primele două zile ale noului an, Inspectoratul de Poliție Brașov prezenta trei cazuri de violență domestică din județ în care oamenii legii au intervenit: cel mai vârstnic agresor avea 65 de ani, iar cea mai vârstnică victimă, 60 de ani. El s-a îmbătat și a atacat-o.

Un alt caz, redat pe larg în aceste zile în presă, cel al judecătoarei lovite și spionate de soț, colonel de armată, arată, încă o dată, că violența împotriva femeilor nu ține cont de vârstă, educație, statut social.

Și că, în continuare, rușinos, statul român asistă nepăsător cum cetățenele lui sunt amenințate și agresate. Abia în primăvara lui 2021, după ani de zile de tărăgănare, a fost promulgată legea prin care sunt introduse brățările electronice, singura șansă pe care o au victimele violenței domestice în fața agresorilor.

Dar termenul de implementare pentru faza-pilot (care va fi mai întâi în București) este martie 2022. Deci, cel puțin până la acest termen, femeile vor continua să fie bătute și omorâte cu ordinul de protecție în mână.

Că eradicarea violenței domestice nu e vreo prioritate pentru statul român vedem de ani de zile.

Dar ce am văzut în 2021, confirmat chiar la început de 2022, este palma în plus peste față pe care o primesc victimele, prin înțelegerile cinice pentru putere. Și aici mă refer la instalarea Gabrielei Firea în fruntea Ministerului Familiei și Egalității de Șanse și anunțul ei că va candida din nou la Primăria Capitalei.

Aceeași Gabriela Firea, care a închis singurul centru pentru victimele violenței domestice din București deschis non-stop, prin sistarea finanțării, în anul 2019, a primit acum o tribună de unde să-și facă imagine, împărțind din nou vouchere și pozându-se în centre pentru victimele violenței domestice, în așteptarea alegerilor locale din 2024.

Aceeași Gabriela Firea, care a cheltuit cu voucherele peste 768 de milioane de lei, în loc să ia măsuri prin care chiar să îmbunătățească viața oamenilor, conform unui raport al organizațiilor Active Watch, Optar și CERE, aceeași Gabriela Firea, care a lăsat o datorie de 3 miliarde la Primăria Capitalei, după cum a arătat primarul general Nicușor Dan.

Și, bonus, pentru că, în țara asta, autoritățile statului, când nu fac combinații politice, dorm în papuci, aflăm că toxica emisiune Acces Direct va fi difuzată pe două posturi TV, desigur, ambele din grupul Antenelor. Pentru cine a uitat, la această emisiune a fost prezentat în râs cazul unei femei care era amenințată de partenerul ei de viață și care, în cele din urmă, a fost omorâtă, de față cu copilul ei.

Citește și: Normalizarea violenței pentru audiență: femeia omorâtă în Argeș spusese la Antena 1 că e amenințată | Newsweek Romania

Că așa merg lucrurile în țara asta: victimele care nu sunt omorâte cu ordinul de protecție în mână, în așteptarea unei măsuri care nu mai vine, devin entertainment la TV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te