Protest față de închiderea singurului centru pentru victimele violenței. Ce spune Firea

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.04.2019 - 12:04
Sursa foto: Facebook Feminism România

Peste 100 de persoane vor protesta, marți, față de închiderea singurului centru pentru victimele violenței domestice în regim de urgență din București, după ce Primăria Capitalei a anunțat că nu va prelungi finanțarea sa.

SHARE

Gabriela Firea a precizat, într-un punct de vedere transmis în weekend, că Primăria Capitalei „nu poate asigura finanțarea continuă a activităților organizațiilor neguvernamentale”. Mai mult, Primăria a anunțat că are în plan construirea unui centru pentru victime, după aprobarea bugetului pentru 2019. 

Protestul, anunțat de trei ONG-uri care luptă pentru drepturile femeilor, Feminism România, Centrul Filia și E-Romja, va avea loc marți, între orele 10.00 și 11.00, în fața Primăriei Capitalei. La manifestație și-au anunțat prezența peste 100 de oameni, potrivit informațiilor disponibile pe pagina protestului

Citește și: Singurul centru de urgență pentru victimele violenței din București se închide de la 1 mai

„Primăria Municipiului București nu respectă legea - Consiliul General al Municipiului Bucureşti are responsabilitatea de a estima dimensiunea locală a situaţiilor de violenţă domestică şi de a aloca un buget adecvat activităţilor din domeniu. Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum:
- un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori.
- un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.
- un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.
Aceste recomandări înseamnă pentru București asigurarea unei disponibilități de minimum 184 de locuri în adăposturi pentru femei, 5 centre de criză pentru victimele violului, 19 centre de consiliere pentru victimele femei”, au arătat activistele, pe pagina de Facebook a evenimentului.

ONG-urile au mai acuzat Primăria București că irosește bugetul Capitalei „în zidurile Catedralei Mântuirii Neamului, în societățile înființate peste noapte, în concerte, luminițe și alte lucruri inutile”, în vreme ce „femeile primesc nepăsare și rea-voință”. 

Replica lui Firea 

Primăria Capitalei a precizat, într-un punct de vedere transmis presei în weekend, că nu a oprit finanțarea centrului, ci că s-a încheiat colaborarea contractului încheiat pe șase luni cu ONG-ul Anais, care s-a ocupat de derularea proiectului, împreună cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), reiterând răspunsul pe care l-a transmis și Newsweek România în luna martie. 

Totodată, Primăria Capitalei a mai anunțat și că își propune ca, după aprobarea bugetului Capitalei, va închiria un imobil pentru a amenaja un centru social pentru victimele violenței domestice. 

Citește mai multe aici: Cum le lasă Gabriela Firea pe femeile abuzate fără singurul centru în regim de urgență din București  

Mai mult, Primăria a transmis că „nu poate asigura finantarea continua a activitatilor organizatiilor neguvernamentale”.

PMB a reamintit și că a inițiat un program prin care victimele violenței domestice pot primi până la 1.500 de lei pe lună pentru plata chiriei.

„Primăria Capitalei a inițiat, în luna februarie, Programul pilot "Impreuna!", care se adreseaza victimelor violentei in familie de pe raza Municipiului Bucuresti, care nu beneficiază de adăpost într-un alt centru de profil al statului sau al unor ONG-uri. Acestea pot beneficia de un ajutor financiar in cuantum de maxim 1.500 lei/luna, suma dedicata exclusiv platii chiriei unei locuinte in municipiul Bucuresti. Programul nu este limitat, așadar, la un anumit număr de locuri, așa cum se întâmplă în cazul unui adăpost de profil. Principalul obiectiv este de a scoatere victimele din mediul abuziv si de a le izolara de agresor”, a susținut PMB. 

Totuși, PMB nu spune și că, pentru a beneficia de acest ajutor, victima trebuie să îndeplinească o serie de criterii, printre care să-și și găsească chiria înainte de a aplica la program și că nu este preluată în regim de urgență din locuință, așa cum se întâmplă în cazul în care apelează la un centru de urgență. 

Citește mai multe despre programul „Împreună” și problemele sale aici: Inutil: Firea vrea să plătească chiria femeilor abuzate, deși legea îi scoate pe agresori din casă

Vineri, ONG-ul Anais a anunțat că, de la 1 mai, se închide Casa Invicta, singurul centru în regim de urgență pentru victimele violenței domestice din București. 

Casa Invicta a fost un centru pilot înființat în august 2017, în cadrul unui parteneriat public-privat tripartit, între  ANAIS, ca furnizor de servicii, ANES, ca instituție care a pus la dispoziție spațiul necesar și utilitățile necesare funcționării și Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, care a asigurat finanțarea. Ultima finanțare, pentru șase luni, a fost de 755.476 de lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te