Volkswagen și Porsche pregătesc trecerea la industria de război. Cum răspund Fiat, Peugeot, Citroen?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.04.2025 - 14:01
Volkswagen și Porsche pregătesc trecerea la industria de război. Cum răspund Fiat, Peugeot, Citroen? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Volkswagen și Porsche pregătesc trecerea la industria de război. Cum răspund Fiat, Peugeot, Citroen? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Tanc Fiat 3000 - Foto: wikipedia.org
Tanc Fiat 3000 - Foto: wikipedia.org
Prototip tanc Peugeot - Foto: largus.fr
Prototip tanc Peugeot - Foto: largus.fr

Pe fondul crizei din industria auto și a nevoii Europei de a se înarma din cauza amenințării Rusiei și noii politici a președintelui SUA Donald Trump, Volkswagen și Porsche pregătesc trecerea la industria de război. Iar discuții s-au purtat și la Fiat, Peugeot, Citroen.

SHARE

În contextul schimbării politicii SUA de securitate de către Administrația Trump, Uniunea Europeană s-a trezit în situația de a trebui să se înarmeze. 

Președinta Comisiei Europene a anunțat strategia ReArm Europe, avertizând că „miza nu putea fi mai mare, iar momentul pentru acțiune este acum”, ce include planuri pentru o creștere de 800 de miliarde de euro a cheltuielilor UE pentru apărare. 

Citește și: Alianță Rheinmetall-Leonardo, pentru „mașina” europeană de război a viitorului. România, implicată?

Volkswagen și Porsche pregătesc trecerea la industria de război

La scurt timp, Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, a declarat că este dispus să ia în considerare construirea de echipamente pentru armata germană, ca parte a eforturilor Europei de a se reînarma.

Oliver Blume, directorul executiv al VW, a spus că grupul nu a fost încă abordat de potențiali parteneri, dar că este dispus să „analizeze conceptele”.

Producători precum Rheinmetall și KNDS Group au decis deja să-și retehnologizeze fabricile de piese auto pentru a produce arme.

Iar, recent, după un an slab pentru industria auto, și la Porsche SE Holding, cotată la bursă, care deține 31,4% din acțiunile Volkswagen și 25% din Porsche AG, și care a înregistrat o pierdere netă de 20 de miliarde de euro în 2024, se discută, potrivit surselor, reintrarea în industria de război. 

Citește și: Porsche intră în război. Opune armatei lui Putin o serie de tancuri și vehicule militare „cu stil”

Potrivit economiștilor, fabricile de automobile sunt capabile să renunțe la această capacitate, având în vedere că exporturile de automobile ale Germaniei s-au înjumătățit de la vârful înregistrat înainte de pandemia Covid.

Cum răspund Fiat, Peugeot, Citroen?

Reînceperea fabricării de armament s-a discutat și în cadrul mărcilor europene din Grupul Stellantis, Fiat, Peugeot și Citroen. 

Dar, cel puțin deocamdată, spre deosebire de Volkswagen, care vrea să contribuie la „efortul de război” ca parte a creșterii bugetelor publice de apărare în țările Uniunii Europene, Stellantis nu are ambiția de a profita de această oportunitate.

Citește și: Noul lansator GMARS pentru HIMARS al Lockheed Martin și Rheinmetall. Lovește chirurgical la 400 km

John Elkann, CEO interimar al grupului Stellantis de la înlăturarea lui Carlos Tavares, a vorbit pe această temă în fața parlamentului italian.

Pentru el, nu are sens să furnizeze capacitatea de producție a grupului său pentru aceste misiuni.

„China și Statele Unite au deja industrii militare și auto perfect separate. Nu credem că are sens să alegem între industria militară și cea auto. Poți avea două industrii separate la fel de puternice ca ale lor", a explicat John Elkann.

Ca idee, Fiat are o vastă experință în industria de armament. În 1918-1920, de exemplu, a copiat tancul Renault FT-17 și a produs primul tanc italienesc din istorie. Se numea Fiat 3000 și era cunoscut și sub denumirea de L5/21. 

Și Peugeot a fost pionier în lumea tancurilor. În 1917, a prezentat un protip de tanc cu, atenție, sistem de propulsie hybrid, cu un motor-generator pe benzină, și două motoare electrice. De fapt, conceptul de tanc Peugeot poate fi considerat primul autovehicul cu propulsie hybrid din istorie. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te