VIDEO Noul BMW XM, în avanpremieră la București. 15 români au comandat fără să-l vadă. Preț 170.000€

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 20.10.2022 - 17:54
Noul BMW XM, în avanpremieră la București. / Foto: Newsweek
Noul BMW XM, în avanpremieră la București. / Foto: Newsweek
Noul BMW XM, în avanpremieră la București. / Foto: Newsweek

BMW a prezentat la București, cu șase luni înainte de lansarea pe piață, primul SUV dezvoltat de divizia BMW M Gmbh și cel mai puternic model bavarez de serie din istorie, BMW XM. 15 români au comandat mașina din poze, fără să o vadă. Prețul de bază este de 170.051 €, cu TVA.

SHARE

În anul aniversării a jumătate de secol, la „criza de 50 de ani” cum s-ar spune, BMW M GmbH, binecunoscuta divizie de performanță a producătorului bavarez, și-a lărgit gama cu primul său SUV și primul său model de înaltă performanţă cu sistem de propulsie electrificat, BMW XM. Totodată, BMW XM este și cel mai puternic automobil de serie produs de BMW: 653 de cai putere. 

În showroom-uri, „monstruosul” BMW XM va ajunge abia peste 6 luni, în prima jumătate a anului 2023. Dar cum 15 români deja au comandat modelul fără să-l vadă sau să-l pipăie, iar SUV-ul X5 este de ani buni „regele” vânzărilor bavareze pe piața autohtonă, BMW a făcut un efort și a prezentat în avanpremieră la București, în cadrul unui eveniment exclusivist, XM-ul. 

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 65 cai

Ca idee, SAV-ul (Sports Activity Vehicle, așa le place bavarezilor să le spună SUV-urilor lor) BMW XM cu sistem de propulsie plug-in hybrid de 653 de cai putere, bazat pe un motor V8 pe benzină de 4.4 litri, are un preț de bază de 142.900 de euro, fără TVA (170.051 de euro, TVA inclusă), putând ajunge ușor la pragul de 200.000 de euro, cu câteva dotări opționale. 

BMW XM, primul model dezvoltat integral de divizia M după legendarul BMW M1 din anii 1970

În anul aniversării a 50 de ani de existență, BMW M GmbH a prezentat primul său model de înaltă performanţă cu sistem de propulsie electrificat şi, după o pauză de mai bine de 40 de ani, pentru prima dată un model exclusiv M fără conrespondent în gama clasică BMW. „Inima” lui BMW XM este o altă premiră pentru marcă: un sistem plug-in hybrid, botezat „M Hybrid”.

Citește și: FOTO Dubița „low-cost”, cu care Dacia ar putea umili concurența, concepută de studenții din Iași

Sistemul M HYBRID oferă o putere totală de 653 de cai (generată de combinaţia dintre motorul termic de 489 CP şi sistemul de propulsie electric de 197 CP). Cu aceste cifre, BMW XM devine cel mai puternic model al mărcii din istorie.

Sistemul se bazează pe un motor V8 pe benzină nou dezvoltat, care îmbină tehnologia M TwinPower Turbo de ultimă oră cu funcţionarea în regim înalt de turaţii. Unitatea de 4,4 litri are o galerie de evacuare transversală şi un proces optimizat de separare a uleiului. Motorul cu opt cilindri este asistat de un motor electric integrat în transmisia M Steptronic cu opt trepte. Puterea de propulsie a motorului electric este disponibilă instantaneu la demaraj, oferind un răspuns fără ezitare la fiecare mişcare a acceleraţiei. Sistemul de propulsie M Hybrid produce un cuplu maxim total de 800 Nm (motorul termic cu până la 650 Nm combinat cu motor electric care dezvoltă până la 280 Nm).

BMW XM sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,3 secunde, însoţit de o coloană sonoră încărcată de energie, a unei atracţii emoţionale rare pentru un propulsor cu opt cilindri. Acest lucru provine din sistemul său de evacuare sport, cu clapete controlate electronic şi reglabile continuu şi ţevi de evacuare duble hexagonale, dispuse una deasupra celeilalte, pentru prima dată pe un model BMW M.

BMW XM poate merge și cu emisii locale zero, la viteze de până la 140 km/h, pe o distanţă de până la 82-88 km (WLTP). Acest lucru se datorează bateriei litiu-ion de înaltă tensiune montată în partea de jos a caroseriei care are o capacitate netă de 25,7 kWh. Unitatea de încărcare combinată (CCU) de la BMW XM permite încărcarea AC cu puteri de până la 7,4 kW.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te