VIDEO Încă 10 luni de „liniște”, pentru samsarii de mașini. Ce le pregătește RAR de la 1 decembrie

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.02.2024 - 12:34
Încă 10 luni de „liniște”, pentru samsarii de mașini. Ce le pregătește RAR de la 1 decembrie - Foto: Facebook/Registrul Auto Român Oficial - Rol ilustrativ
Încă 10 luni de „liniște”, pentru samsarii de mașini. Ce le pregătește RAR de la 1 decembrie - Foto: Facebook/Registrul Auto Român Oficial - Rol ilustrativ

Încă 10 luni de „liniște”, pentru samsarii de mașini care măsluiesc kilometrii din bord și „cosmetizează” bușiturile. Ce le pregătește RAR de la 1 decembrie 2024, conform legii 142 din 2023, le va da ceva bătăi de cap.

SHARE

Cumpărarea unei mașini second hand este, de multe ori, o loterie. Poate avea vicii ascunse, poate să aibă kilometrajul măsluit, se poate să fi fost exploatată necorespunzător și, da, se poate să fi suferit și accidente. Iar dacă cumpărați de un samsar, riscurile sunt și mai mari. Prin urmare, pentru a limita la maximum șansa de a vă lua țeapă, autovehiculul trebuie verificat foarte atent. 

În acest context, conform legii 142 din 2023, Registrul Auto Român (RAR) va pune la dispoziția solicitanților un raport oficial despre istoricul fiecărui vehicul înmatriculat în România, botezat „RAR Auto-Pass”. Se lucrează la aplicație și, conform directorului general al RAR, Mihai Alecu, aceasta va fi operațională de la 1 decembrie 2024. 

Citește și: Cum poți ști dacă mașina second hand a avut accident înainte să o cumperi? „Secretul” e la îndemână

Atenție, însă, pentru a afla dacă mașina a fost sau nu lovită ori kilometrii măsluiți, nu vă bazați doar pe raportul oficial „RAR Auto-Pass”, nici pe rapoartele privind istoricul vehiculelor furnizate de fel de fel de aplicații online, contra cost. Mergeți și la un mecanic!

Încă 10 luni de „liniște”, pentru samsarii de mașini. Ce le pregătește RAR de la 1 decembrie

„În ceea ce privește RAR Auto-Pass, prin Legea 142 din 2023 de anul trecut și prin normele de aplicare elaborate anul acesta de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, putem spune că suntem în lucru cu această aplicație.

De la sfârșitul lunii mai, aplicația RAR Auto-Pass va fi gata din punct de vedere al platformei, exact cum este prevăzut și în termenul legal și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în această aplicație datele necesare eliberării certificatului RAR Auto-Pass.

Aici mă refer la service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografice și la producătorii de vehicule rutiere.

Citește și: O șoferiță a trimis șpaga prin curier către inspectorii RAR. Trebuiau să-i aprobe ITP-ul

Pentru a putea fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă pentru cel care îl cumpără, va fi necesară o perioadă de minimum șase luni, astfel încât toate aceste entități să poată să încarce datele din spate în aplicație.

Prin urmare, începând cu 1 decembrie, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto-Pass. Acesta va putea fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției. Este prevăzut de lege ca acesta să fie pus la dispoziția cumpărătorului la momentul vânzării. Este de bun augur ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare, dacă este cu adevărat interesat.

Chiar și cu acest certificat RAR Auto-Pass, vânzătorul poate să fraudeze, așa cum fraudează și kilometrajul, să facă tot felul de modificări pentru a vinde o mașină care nu este conformă în realitate”, a declarat directorul general al RAR, pentru autotestmagazin.ro.

Citește și: Cum a trecut un șofer român ITP-ul cu un „cazan”? Și-a „făcut” singur inspecția tehnică. Ce a pățit?

Ce date va conține RAR Auto-Pass. Taxă online de 50 lei

„Cumpărătorul poate să verifice și pe site-ul nostru, fără a prezenta autovehiculul, doar online, contra cost.

Estimăm la momentul actual drept costuri un tarif de circa 50 de lei pe care va trebui să-l plătească vânzătorul care va efectua tranzacția. Recomandarea noastră este ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare dacă e interesat (...)

Sunt colectate de la momentul intrării mașinii în România.

În certificat că se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea kilometrajului, a odometrului, numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție precum și tipurile de intervenții pe care vehiculul le-a avut, respectiv întreținere, reparație, actualizare de soft și așa mai departe.

Acest istoric digital va conține inclusiv reviziile făcute în service. Cele care sunt înregistrate, făcute la service-urile autorizate.

Vor fi și situații, bineînțeles, în care în momentul interogării aplicației să nu fie găsită nicio informație despre un anumit vehicul și atunci se va elibera gratuit certificatul de negare RAR Auto-Pass, deci nu va fi taxat”, a explicat directorul general al RAR.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te