Chinezii bagă spaima în constructorii de mașini electrice: Baterie care încarcă 400 km în 10 minute

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.08.2023 - 13:21
Chinezii bagă spaima în constructorii de mașini electrice: Baterie care încarcă 400 km în 10 minute - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Chinezii bagă spaima în constructorii auto din toate colțurile lumii. CATL, unul dintre principalii furnizori de baterii pentru mașinile electrice la nivel global, a anunțat că a dezvoltat un nou tip de acumulator care poate încărca până la 400 km de autonomie în 10 minute.

SHARE

China este principalul furnizor de baterii pentru mașinile electrice din întreaga lume și Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) este cel mai mare producător, pe lista clienților săi figurând unele dintre cele mai grele nume din industria auto, precum BMW, Daimler AG, Hyundai, Honda, PSA, Tesla, Toyota sau Volkswagen. 

Mai mult, dacă noul tip de baterie, denumit Shenxing, va intra în producție până la sfârșitul anului 2023, așa cum a anunțat CATL, producătorul chinez nu va avea, practic, concurență pe piață, cel puțin pentru o perioadă, ceea ce nu este deloc o veste bună pentru constructorii auto cu tradiție din toate colțurile Globului.

Citește și: Începe ElectricGate? Tesla a fost dată în judecată pentru trucarea autonomiei mașinilor electrice

Shenxing, bateria poreclită „Mișcarea lui Dumnezeu” care încarcă până la 400 de kilometri de autonomie în 10 minute

CATL a anunțat că a dezvoltat Shenxing („Mișcarea lui Dumnezeu”, în limba chineză), un nou tip de acumulator care poate încărca până la 400 km de autonomie în 10 minute, și că pregătește intrarea acestuia în producția de serie spre sfârșitul anului 2023. 

"Sperăm că, prin eforturi continue de a îmbunătăți tehnologia și de a reduce costurile, Shenxing va deveni un produs standard disponibil pentru fiecare vehicul electric", a declarat Gao Han, directorul tehnic în cadrul CATL, potrivit Reuters.

Citește și: VIDEO Unei mașini electrice chinezești i-a căzut bateria pe mijlocul străzii, în mers

CATL nu spune însă la stații de ce putere încarcă Shenxing până la 400 de kilometri de autonomie în 10 minute

O baterie care încarcă până la 400 de kilometri de autonomie în 10 minute ar revoluționa industria de mașini electrice, „plinul” ajungând să dureze aproximativ cât unul la o mașină clasică, pe benzină sau motorină. 

Bateria Shenxing este prima baterie LFP (Lithium FerroPhosphate) cu încărcare super rapidă 4C din lume. Baterie LFP utilizează și Tesla, de pildă, dar nu cu încărcare super rapidă 4C, conform teslarati.com.

Ce nu spun însă, deocamdată, chienzii de la CATL este la stații de ce putere încarcă Shenxing până la 400 de kilometri de autonomie în 10 minute. 

În momentul de față, cele mai puternice stații de încărcare auto sunt de 350-360 kWh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te