Drum de 1.000 km cu o mașină electrică la 32°C? Da: viteze de 85-100 km/h, fără aer condiționat

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.07.2025 - 13:41
Drum de 1.000 km cu o mașină electrică la 32°C? Da: viteze de 85-100 km/h, fără aer condiționat - Foto: autobild.de
Drum de 1.000 km cu o mașină electrică la 32°C? Da: viteze de 85-100 km/h, fără aer condiționat - Foto: autobild.de
Drum de 1.000 km cu o mașină electrică la 32°C? Da: viteze de 85-100 km/h, fără aer condiționat - Foto: autobild.de
Drum de 1.000 km cu o mașină electrică la 32°C? Da: viteze de 85-100 km/h, fără aer condiționat - Foto: autobild.de

În ciuda evoluției tehnologiilor, drumurile lungi, la viteze superioare, continuă să fie un coșmar pentru mașinile electrice. Câștigătorii competiției „ED 1000 electric” au reușit să parcurgă 1.000 km cu o singură încărcare doar folosind tehnici specifice de condus economic.

SHARE

Cum reușești să conduci 1.000 km cu o mașină electrică într-o zi și să o reîncarci o singură dată?

La acestă întrebare au încercat să răspundă participanții la competiția „ED 1000 electric”, desfășurată pe autostrăzile și șoselele din Germania și Austria. 

Drum de 1.000 km cu o mașină electrică la 32°C? Da: viteze de 85-100 km/h, fără aer condiționat

În clasa medie a competiției pentru mașinile electrice cu sisteme de propulsie pe 400 de volți, s-a impus un echipaj de jurnaliști de la Auto Bild Germania care a reușit să parcurgă 1.000 km într-o zi cu un Opel Grandland Electric, cu o singură încărcare a bateriei de 82,2 kWh.

Cum au reușit jurnaliștii Auto Bild Germania să scoată un consum mediu excepțional de doar 11,4 kWh/100 km?

Pe scurt, folosind tehnici specifice de condus economic și rulând încet, cu maximum 100 km/h pe autostradă și maximum 85 km/h pe șosele. 

Citește și: Cele mai eficiente mașini electrice, testate la 130 km/h pe autostradă. Nu multe merg peste 300 km

Cursa „ED 1000 electric” a început la Motorworld din München, cu două bucle de câte 500 de kilometri prin Austria. În prima etapă s-a condus spre vest, apoi, spre sud, prin Innsbruck, înapoi la München. Iar în cea de-a doua etapă concurenții s-au îndreptat spre est și, apoi, înapoi prin Salzburg.

Mașinile electrice au concurat în două clase principale, în funcție de sistemul de alimentare, pe 400 de volți sau 800 de volți, și, evident, au fost împărțite pe categorii.

La categoria mașini electrice medii cu sitem pe 400 de volți, s-au impus echipajul Auto Bild Germania, care a reușit să parcurgă cei 1.000 km ai cursei într-o zi cu o singură încărcare, la bordul unui Opel Grandland Electric de 213 cai putere și cu o baterie de 82,2 kWh.

Citește și: Șoc la priză, pentru un pensionar! Factură de 1.195 € pentru o singură încărcare a mașinii electrice

„Dacă începi cu o pedalare ușoară, tehnici speciale de condus și, mai presus de toate, cu o baterie complet încărcată , trebuie să o încarci o singură dată (...)

Conform computerului de bord , consumul mediu al Opel-ului pe întreaga călătorie a fost de doar 11,4 kWh/100 km.

Incluzând pierderile de încărcare, rezultatul este un consum total remarcabil de scăzut, de doar 12,5 kWh/100 km!

(...)

Ora noastră de plecare a fost 7:50 dimineața, iar bateria era încărcată în proporție de 98%. La început, habar n-aveam că nu ne vom lua pauza de prânz în aceeași locație după 500 de kilometri la prânz, ci mai degrabă spre sfârșitul după-amiezii. 

(...)

Ne-am gândit că avem șanse mari să ne numărăm printre fruntași, deoarece cifrele modelului Opel Grandland Electric erau încurajatoare: cu 213 cai putere electrici și o baterie de 82,2 kWh, Grandland are tot ce îi trebuie pentru a fi un alergător de distanță lungă. Conform măsurătorilor WLTP, este capabil să parcurgă până la 582 km.

Însă noi, la Auto Bild, nu avem prea multă încredere în valorile WLTP. În condusul de zi cu zi, acestea dau adesea rezultate mai slabe.

Citește și: Șeful Mercedes-AMG: „Încă există clienți care vor doar V8, un V8 pur”. Renunță la 2.0 în 4 pistoane

(...)

Cursa ED 1000 electric a avut loc pe drumuri publice. Nu credeam că avem vreo șansă în clasamentul de viteză.

Porsche Taycan a concurat în clasa de 800 de volți, deci nu a fost un concurent.

Dar în clasa noastră de 400 de volți, echipa Peugeot a lansat două mașini mai puternice: un E-3008 Dual Motor și un E-5008 Dual Motor.

A doua mașină din echipa noastră Opel, un Frontera Electric, cu bateria sa de 44 kWh, a necesitat încărcare mai frecventă, dar datorită consumului său la fel de redus de combustibil, a fost un concurent deloc de subestimat.

Așadar, ne-am propus să facem o călătorie cu cel mai mic consum de combustibil posibil.

După zece kilometri de condus pe autostradă, în discuțiile despre ambuteiaje au început să se adune rapoarte despre traseu. De asemenea, consumul la 100 km/h a fost de 16 kWh/100 km.

Ne doream succes, dar nu voiam să rămânem blocați în trafic. Așa că am ieșit de pe autostradă și am intrat pe drumul de țară. Și iată: la aproximativ 85 km/h, consumul s-a stabilizat sub 12 kWh.

Excursia pe șoselele din munți ne-a oferit oportunitatea de a conduce mașina altfel decât de obicei. În mod normal, o mașină electrică folosește o porțiune de coborâre pentru recuperare. Problema? Chiar și la cea mai joasă setare, pierzi considerabil viteză. Dar asta ar prelungi dureros călătoria. Am calculat că nu am avea nevoie de puterea recuperată dacă am conduce economic.

Soluția? La coborârea pantei, am schimbat transmisia în poziția „N” și am lăsat mașina să meargă în inerție. Consum de energie: 0,0 kWh. În poziția „N”, numim asta „rulare în inerție”. Abia peste 100 km/h am frânat folosind recuperarea energiei. Rezultatul: Am progresat rapid ȘI am redus consumul mediu de combustibil!

Numeroasele traversări de orașe din călătoria prin țară ne-au redus viteza medie, iar orele au trecut la bordul Grandland Electric.

Afară erau 32 de grade Celsius, dar aerul condiționat era interzis. Voiam să câștigăm! Singura ușurare era geamurile ușor deschise, iar acoperișul de sticlă a rămas închis.

Nu e de mirare că am ajuns la jumătatea drumului abia la ora 17:00. Dar după 480 km, consumul mediu era de doar 11,2 kWh! 

(...)

După 500 de kilometri, primele urale au izbucnit în Grandland, dar mai aveam un drum lung de parcurs.

La ora 19:30, prima și singura oprire de încărcare a avut loc după 590 km; am fi putut adăuga încă 72 km. Deci, o autonomie de 662 km!

La reprezentanța Porsche din Neuötting, am încărcat bateria la 90% cu 64,8 kWh, ceea ce am estimat că ar fi suficient.

Și a fost suficient. Am ajuns la Motorworld, deși asta abia la 3:45 dimineața”, a povestit echipajul Auto Bild Germania.

Rezutatele „ED 1000 electric”

Porsche Taycan a obținut cel mai rapid timp: 11 ore și 46 de minute.

Cel mai rapid timp în clasa de 800 de volți până la 65.000 € a fost câștigat de un BYD Sealion 7, cu un timp de 12 ore și de 45 minute. În această clasă, Smart #5 Brabus a fost cel mai economic, cu un consum de energie de 20,3 kWh/100 km, conform computerului de bord.

În clasa de 400 de volți, Peugeot E-5008 Dual Motor a fost cea mai rapidă mașină. Dar a câștigat Opel-ul Grandland electric, care a avut cel mai mic consum: pentru exact 1.000 de kilometri parcurși, consumul a fost de exact 11,4 kWh - la o viteză medie de 53 km/h. Organizatorii au calculat 12,5 kWh, inclusiv pierderile de încărcare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te