Alimentul consumat dimineața care crește riscul de demență. Românii consumă la fiecare mic dejun

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.02.2024 - 18:21
Alimentul consumat dimineața care crește riscul de demență. Românii consumă la fiecare mic dejun - Foto: shutterstock / imagine cu rol ilustrativ

Alimentul consumat dimineața care crește riscul de demență. Românii consumă la fiecare mic dejun. Despre ce preparat este vorba și ce spun specialiștii.

SHARE

Alimentul consumat dimineața care crește riscul de demență. Românii consumă la fiecare mic dejun. Despre ce preparat este vorba și ce spun specialiștii.

Alimentul care duce la demență este consumat dimineața

Oamenii de știință au descoperit o legătură între nivelurile ridicate de tiamină - o vitamina adăugată în mod obișnuit la cerealele pentru micul dejun - și declinul cognitiv.

Citește și: Anomalie: Bunica are cardul de alimente încărcat, nepotul nu, deși stau în aceeași casă. În ce oraș?

Una din 10 persoane care se confruntă cu deficiențe cognitive ușoare dezvoltă demență , conform Alzheimer's Research UK.

Tiamina, cunoscută și sub numele de vitamina B1, ajută la transformarea alimentelor în energie și la menținerea sistemului nervos sănătos, spune NHS .

Corpul tău nu produce singur, dar de obicei poți obține tot ce ai nevoie de vitamina din dieta ta. Se găsește în mod natural în unele alimente, adăugat la altele și vândut și sub formă de suplimente.

Tiamina este adesea adăugată la cereale, cum ar fi fulgii de porumb și fulgii maturi, precum și pâinea și formulele pentru bebeluși .

Potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard TH Chan, alimentele care conțin în mod obișnuit vitamina sunt:

  • Cereale fortificate pentru micul dejun
  • Porc
  • Peşte
  • Fasole și linte
  • Mazăre
  • Cereale îmbogățite, pâine, tăiței, orez
  • Seminte de floarea soarelui
  • Iaurt

Cercetările au legat anterior deficiența de tiamină cu probleme neurologice precum declinul cognitiv.

Dacă mănânci cereale ai șanse să faci demență

O formă de deficit de tiamină se numește sindromul Wernicke-Korsakoff și provoacă modificări cognitive similare cu boala Alzheimer .

Studiile efectuate pe animale au sugerat că lipsa de tiamină poate provoca stres oxidativ sau moartea celulelor nervoase, pierderea memoriei, formarea plăcii și reducerea metabolismului glucozei, care sunt toți factori de risc pentru boala Alzheimer.

Dar cercetările la om au fost limitate.

Citește și: Care sunt județele unde s-au primit, până acum, banii pe cardul de alimente? Când îi ia toată lumea?

Acum, un nou studiu publicat în revista General Psychiatry a legat, de asemenea, aportul mai mare de tiamină cu declinul cognitiv, în special la persoanele care aveau tensiune arterială mare sau erau obezi .

Cercetătorii de la Universitatea Medicală Anhui din Hefei, China, au analizat datele din China Health and Nutrition Survey.

Aproximativ 3.000 de adulți, cu vârsta de 63 de ani în medie, au fost rugați să-și raporteze dieta și să repete testele funcției cognitive - acestea includ reamintirea cuvintelor și provocările tiparelor de numere.

Pe măsură ce cercetătorii au urmărit participanții după aproximativ cinci ani, au găsit o legătură între consumul de tiamină și o scădere a scorurilor la testele cognitive.

Prea puțină sau prea multă tiamină poate avea efecte adverse, dar cercetătorii au identificat o cantitate ideală de tiamină între cele două.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te