Anomalie: Bunica are cardul de alimente încărcat, nepotul nu, deși stau în aceeași casă. În ce oraș?

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.02.2024 - 18:34
Anomalie: Bunica are cardul de alimente încărcat, nepotul nu, deși stau în aceeași casă. În ce oraș? - Foto: Freepik

Anomalie: Bunica are cardul de alimente încărcat, nepotul nu, deși stau în aceeași casă. Este una din multele situații ciudate cu care se confruntă cei 2.000.000 de români care așteaptă să le fie virați cei 250 de lei pe cardul de alimente.

SHARE

Continuă haosul în ceea ce privește alimentarea cardurilor de alimente. Newsweek România scrie de câteva zile despre faptul că nu există o dată clară pentru alimentarea acestor carduri. Reamintim că peste 2.700.000 de români primesc, în anul 2024, suma de 1.500 de lei. Banii se dau o dată la două luni, câte 250 de lei.

Sumele de bani se pot cheltui doar pe alimente și pe decontarea unor mese calde.

Citește și: Până când vor primi românii bani de la stat pentru alimente. Vizate sunt 2,5 milioane de persoane

Anomalie: Bunica are cardul de alimente încărcat, nepotul nu, deși stau în aceeași casă. În ce oraș?

Tot haosul a pornit de la faptul că nu au fost anunțate clar zilele în care se vor încărca cardurile. Newsweek a scris că primii bani pe carduri au intrat vineri.

Citește și: Care sunt orașele unde s-au băgat banii pe cardul de alimente? Când vor intra la toată lumea?

Majoritatea românilor nu au primit aceste sume de bani pe card, termenul limită fiind 29 februarie. Cine nu primește banii până joia viitoare trebuie să se adreseze autorităților abilitate.

Citește și: Ce prime poți primi de la stat dacă te angajezi. Poți primi până la 12.500 de lei

Revenind, am surprins încă un caz care crează confuzie. Cineva a povestit că are un băiețel cu handicap, care are dreptul să primească cei 250 de lei. De asemenea, la aceeași adresă stă bunica băiatului, care are card de alimente. În timp ce bunica a primit, deja, banii, băiatul încă nu.

Acest lucru se explică prin faptul că băiatul ia bani deoarece are un handicap, iar bunica pentru că are pensie sub 2.000 de lei.

De asemenea, oamenii primesc pe rând banii deoarece sunt 3 firme emitente: Sodexo, UP, Endered.

Din monitorizarea Newsweek rezultă că nu au intrat banii în Botoșani, Constanța, Iași, Sibiu, Gorj, Dolj, Mureș, Olt, Tulcea, Baia Mare.

Vom reveni marți cu alte informații.

Ce s-a anunțat oficial

Ministrul Adrian Câciu a anunțat că de vinerea trecută a început încărcarea cardurilor sociale pentru alimente în valoare de 250 de lei. Potrivit acestuia, 2,7 milioane de persoane vor beneficia de acești bani, în cursul anului 2024. Sprijinul de 250 lei se acordă o dată, a reamintit acesta.

Ce faci dacă pierzi cardul social?

În situația în care ați pierdut cardul social pentru alimente, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să luați legătura cu emitentul cardului, fie apelând serviciul de Asistență Clienți, fie utilizând aplicația mobilă a emitentului.

Din momentul în care ai declarat pierderea, durează maximum 60 de zile până când un nou card va fi emis şi va ajunge la sediul emitentului.

Același lucru trebuie să îl facă și cei care doresc să blocheze temporar cardul sau care au primit un card care nu funcționează.

Cine primește ajutorul de 250 de lei

- familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

- persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te