Un asteroid potențial periculos se apropie de Pământ. Ce s-ar putea întâmpla

DE Adrian Costin | Actualizat: 11.12.2021 - 11:33
Asteroidul Nereus este de mărimea tunrului Eiffel Foto: captură Youtube

Asteroidul 4660 Nereus este considerat unul dintre cei mai promițători asteroizi pentru minarea în spațiu a resurselor sale prețioase. Cu un diametru de 330 de metri el are o dimensiune apropiată de cea a 99942 Apophis, considerat cel mai mare pericol cunoscut pentru Pământ.

SHARE

Un asteroid „potențial periculos” și extrem de valoros trece pe lângă Pământ weekendul acesta. După aproape două decenii, asteroidul 4660 Nereus se va apropia din nou semnificativ de planeta noastră, deși distanța de 3,86 milioane de kilometri nu e una tocmai apropiată, mai ales ținând cont că în urmă cu trei luni un asteroid de jumătatea dimensiunii sale a trecut mult mai aproape de Pământ.

Citește și: Parapsihologul Iordănescu, arestat după ce a dezbrăcat o tânără ca să-i vadă aura, apoi a șantajat-o

Însă această „vizită” iese în evidență fiindcă 4660 Nereus este considerat unul dintre cei mai promițători asteroizi pentru minarea în spațiu a resurselor sale prețioase. Cu un diametru de 330 de metri el are o dimensiune apropiată de cea a 99942 Apophis, considerat cel mai mare pericol cunoscut pentru Pământ (deși chiar și în cazul acestuia riscul unei coliziuni este foarte mic), conform Hotnews.

Citește și: Grațian și Ciprian Duduianu acuzați că au vrut să-l ucidă pe asasinul lui Emi Pian, eliberați

Prin urmare, Nereus ar putea provoca daune semnificative dacă s-ar izbi de planeta noastră, deși nu este nici pe departe atât de mare precum asteroidul care a omorât dinozaurii. Însă fiindcă orbita sa se încrucișează cu cea a Pământului, există o posibilitate reală a unei coliziuni în viitorul îndepărtat, el fiind desemnat de către astronomi ca „obiect potențial periculos”.


Cercetătorii și companiile cu ochii ațintiți spre viitor sunt interesați de el datorită rezervelor sale de fier, nichel și, cel mai important, cobalt, estimate la 4,7 miliarde de dolari. Baza de date Asterank, care conține informațiile relevante privind minarea pentru 600.000 de asteroizi, plasează Nereus pe locul 3 în clasamentul său a obiectelor de interes pentru viitoarele companii miniere spațiale în ceea ce privește raportul costuri-beneficii.

Citește și: Un proxenet care a făcut 700.000 € exploatând trei femei în Austria, lăsat acasă de judecători

Deși cu mult mai puține resurse decât giganți ca 16064 Davidharvey (evaluat la 54 de trilioane de dolari), orbita sa relativ apropiată și cantitatea de combustibil necesar pentru a lansa misiuni de minare a sa îl fac unul dintre cei mai atractivi candidați pentru o primă misiune de minare spațială lansată de omenire, scrie IFL Science.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te