Federer și Murray, atacuri la Agenția care amână verdictul în cazul Simonei Halep. Ce reproșează

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.07.2023 - 16:12
Federer și Murray, atacuri la Agenția care amână verdictul în cazul Simonei Halep - Foto: Profimedia Images

Simona Halep nu a primit un verdict la 10 luni de la momentul în care a fost suspendată pentru doping. ITIA, agenția care tergiversează cazul, a fost criticată, în trecut, de Roger Federer și Andy Murray și a fost implicată în scandaluri.

SHARE

Simona Halep rămâne suspendată la 10 luni după ce a fost găsită dopată la US Open. Simona Halep a fost audiată, într-un final, dar Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis continuă să nu publice verdictul.

În acest fel, prezența Simonei la US Open, ultimul mare turneu al anului este sub semnul întrebării. Activitatea ITIA a stârnit nemulțumirea a doi dintre cei mai mari jucători de tenis din ultimii zeci de ani.

Federer și Murray, atacuri la Agenția care amână să pronunțe un verdict în cazul Halep

Roger Federer s-a plâns de activitatea ITIA pe care a acuzat-o că acționează prea lent. În contextul în care, în 2016, Maria Șarapova era descoperită dopată, Federer s-a plâns că a fost testat o singură dată în 10 ani la baza sa de antrenament din Dubai.

„Vin în Dubai de 10 ani (Federer stă acolo între șase și opt săptămâni pe sezon n.red.) și am fost testat o singură dată. Nu e în regulă. Sunt testat mult mai des în Elveția. Este o nemulțumire comună în toate sporturile că în unele țări testele sunt mult mai riguroase decât în altele.

În Dubai au venit o dată, când se desfășurau Jocurile Asiatice”, a spus Federer.... Încă mai cred că ar trebui să păstrăm mostre de sânge timp de 10 ani, astfel încât sportivii și jucătorii de tenis să știe că ai putea fi pedepsit retroactiv. Sunt un mare susținător al acestui lucru”, a spus Federer cu referire la activitatea ITIA, potrivit dailymail.com.

Andy Murray crede că ITIA reacționează greoi

Andy Murray crede că scandalul drogurilor (era o referire la programul de doping al sportivilor ruși n.red.) este o problemă generalizată și "scăpată de sub control". Murray a vorbit în termeni foarte fermi despre urgența de a aborda o plagă despre care spune că se întinde dincolo de atletism și, posibil, chiar și în propriul său sport.

El a sugerat chiar ca jucătorii să renunțe la o parte din premiile în bani pentru a ajuta la finanțarea unor teste mai multe și mai dure. Deși a existat un sprijin al acestei idei venit de la Rafael Nadal, Roger Federer și Novak Djokovic, ITIA nu a reacționat, arată Guardian.

Citește și: Greșeala carierei? Simona Halep, „trădată” de echipa Mouratoglou, care a lăsat-o să se apere singură

Apelul lui Murray nu a fost auzit deși el a fost făcut în urmă cu 7 ani.

Jucători protejați la testele doping

ITIA s-a aflat, anii trecuți, într-un mare scandal după ce a fost acuzată că a informați anumiți jucători că vor fi supuși controalelor anti-doping. Halep a acuzat-o pe reprezentanta ITIA Nicole Sapstead că îi amână audierea.

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

Nicole Sapstead, directoarea programului antidoping, este cea care le-a scris, anul trecut, jucătorilor de tenis pentru a-i informa că vor fi testați în zilele premergătoare turneului Miami Open din acest an, care a început în martie.

Jucătorii au fost invitați să își programeze perioade de timp pentru testele de dopaj sanguin înainte de turneul de la Miami Open de anul trecut, o metodă despre care experții antidoping spun că face o "diferență uriașă" pentru trișorii care încearcă să scape de depistare.

Citește și: Simona Halep, încă o acuzație de dopaj. Sângele nu era în parametrii normali. Cum se apără sportiva

Un mesaj trimis de Sapstead înainte de Openul de la Miami suna astfel: "Programările pentru a furniza proba de ABP se vor face între orele 09:00 și 18:00 în fiecare zi (în perioada 19-22 martie 2022) și vor fi alocate pe baza principiului "primul venit, primul servit"". Astfel, jucătorii au fost anunțați cu până la patru zile înainte de efectuarea testului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te