Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.05.2023 - 21:39
Nicole Sapstead și Simona Halep - Foto: Daily Mail / Profimedia Images

Audierile Simonei Halep au fost, din nou, amânate fără nicio explicație. Nicole Sapstead, care a făcut acest lucru în numele ITIA, este implicată într-un uriaș scandal după ce a sunat jucători pe care i-a anunțat că vor fi controlați anti-doping

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Simona Halep rămâne suspendată la 9 luni după ce a fost găsită dopată la US Open. Audierea ei a fost de mai multe ori amânată, ultima dată programată fiind 28 mai. Dar, zilele trecute, ITIA a anunțat că audierea Simonei este din nou amânată.

Halep a anunțat cine e vinovat de amânarea audierilor

„Încă o dată sunt extrem de şocată şi dezamăgită de atitudinea ITIA. În timp ce reprezentanta ITIA, Nicole Sapstead, a afirmat public, în urmă cu trei zile, că ITIA 'rămâne decisă să acţioneze în cazul Simonei Halep într-o manieră empatică, eficientă şi corectă', în acelaşi timp au cerut oficial tribunalului să amâne audierea mea, pentru a treia oară.

Citește și: EXCLUSIV Judecător în drept sportiv despre cazul Halep: Amânările nu sunt uzuale. Se redeschid probe

ITIA declară public un lucru, în timp ce în privat face altceva. Am cerut în mod repetat să fiu audiată şi în mod repetat ITIA a căutat să o amâne...”, a scris Halep pe o rețea de socializare.

Citește și: Cine e omul care a prins-o pe Halep dopată. „Am fost și eu vânat”. I-a eliminat pe ruși din sport

Cine e Nicole Sapstead, pe care Halep o indică drept vinovată

Nicole Sapstead se află în mijlocul unui scandal de proporții. Nicole Sapstead, directoarea programului antidoping al ITF, le-a scris, anul trecut, jucătorilor de tenis pentru a-i informa că vor fi testați în zilele premergătoare turneului Miami Open din acest an, care a început în martie.

Organismul de conducere a tenisului mondial a fost acuzat că a fost îngăduitor în privința dopajului, după ce o investigație Daily Mail a descoperit că Federația Internațională de Tenis îi lasă pe cei mai buni jucători din lume să își programeze singuri testele antidoping.

Jucătorii au fost invitați să își programeze perioade de timp pentru testele de dopaj sanguin înainte de turneul de la Miami Open de anul trecut, o metodă despre care experții antidoping spun că face o "diferență uriașă" pentru trișorii care încearcă să scape de depistare.

Jucătorii au fost, de asemenea, anunțați că vor fi prelevate probe de sânge înainte de Openul Franței din 2019 și de US Open de anul trecut. Fostul președinte al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) a comparat abordarea tenisului cu eșecul mult criticat al ciclismului de a demasca anii de consum de droguri ai lui Lance Armstrong.

Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș

Federația Internațională de Tenis (ITF) a fost, de asemenea, acuzată că a umflat numărul de teste antidoping pe care le efectuează, după ce s-a constatat că a publicat date "înșelătoare".

'Nu cred că ITF ar trebui să anunțe când are de gând să testeze sportivii pentru depistarea dopajului', a declarat Luis Horta, fostul șef al agenției antidoping din Portugalia. 'Este același lucru ca în trecut în ciclism, când au anunțat că vor testa toți sportivii în ajunul Turului Franței. Nu este bine'.

Nicole Sapstead este fosta directoare executivă a UK Anti-Doping (UKAD), care în prezent este director al programului antidoping al ITF. Mail on Sunday a obținut dovezi că Sapstead le-a scris jucătorilor informându-i că vor fi testați în zilele dinaintea ediției din acest an a Miami Open, care a început în martie.

Scandal cu repetițe

De asemenea, ITF i-a avertizat pe jucători, înainte de Openul Franței 2019 și US Open 2021, că vor trebui să prezinte o probă de sânge ca parte a programului ITF de pașaport biologic al sportivilor (ABP). 

Înaintea turneelor US și Miami Open, jucătorii au fost invitați să își rezerve intervale de timp pentru a se supune acestor teste prin intermediul portalului online "Tennis Anti-Doping Portal".

Un mesaj trimis de Sapstead înainte de Openul de la Miami suna astfel: "Programările pentru a furniza proba de ABP se vor face între orele 09:00 și 18:00 în fiecare zi (în perioada 19-22 martie 2022) și vor fi alocate pe baza principiului "primul venit, primul servit"". Astfel, jucătorii au fost anunțați cu până la patru zile înainte de efectuarea testului.

În cadrul ABP, ITF colectează probe de sânge de la jucători pe tot parcursul anului pentru a monitoriza modul în care se modifică în timp parametrii sanguini ai acestora. Dopajul în sânge poate fi detectat prin anomalii ale biomarkerilor unui jucător.

Nicole Sapstead este persoana la care s-a referit Halep și pe care a acuzat-o că amână să o audieze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te